Belföld

Az önkormányzatokkal együtt teremti meg a családok biztonságát a kormány

Támogatja a kormány újabb gazdaságvédelmi intézkedéseit a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ). Szita Károly, a szervezet elnöke, Kaposvár fideszes polgármestere szombati közleményében azt is kiemelte, hogy az önkormányzatokkal együtt teremti meg a családok biztonságát a kormány.

Az önkormányzatokkal együtt teremti meg a családok biztonságát a kormány
Orbán Viktor miniszterelnök (b2) a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) vezetőségével tárgyal a gazdasági akcióterv új elemeinek előkészítését célzó konzultációsorozat keretében Budapesten, a Karmelita kolostorban 2020. december 19-én
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Szita Károly közlése szerint az MJVSZ vezetősége még a bejelentés előtt tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel és a kormány több tagjával a koronavírus-járvány gazdasági hatásairól és a válságkezelés lehetőségeiről, eszközeiről.

„A kormány és az önkormányzatok közös felelőssége, hogy erős legyen a gazdaság, erősek legyenek a családok, s hogy minél kevesebben betegedjenek meg a koronavírus-járvány következtében” - fogalmazott a közleményben Szita Károly, hangsúlyozva, hogy „ezért azonban közösen kell tenni”.

Tájékoztatása szerint a miniszterelnök által bejelentett intézkedésekre azért van szükség, mert a gazdaság védelmével lehet elérni, hogy legyen hol dolgozni, és hogy a szülők el tudják tartani a családokat.

Objektum doboz

A kis- és középvállalkozások adójának megfelezése egyszerre szolgálja a munkahelyek megtartását, újabbak teremtését, a gazdaság megerősítését és az emberek védelmét - értékelt az MJVSZ elnöke.

Hozzátette: a cél elérése érdekében a hazai nagyvárosok is járványügyi költségvetést készítenek 2021-re, vagyis mindent annak rendelnek alá, hogy a családok biztonsága erősödjön.

„Mindezt tesszük azzal a hittel és reménnyel, hogy az intézkedések végén, 2022-től egy erős gazdasági fellendülés következik, amelynek előnyei szintén a településeinken élőket szolgálja” - fogalmazott Szita Károly.


Szita: Nem veszi el a kormány az önkormányzatok pénzét

Az MJVSZ elnöke az ellenzéki kritikákra reagálva kijelentette: „Nem veszi el a kormány az önkormányzatok pénzét, otthagyja azt a vállalkozóknál azért, hogy megőrizzék a munkahelyeket és újakat teremtsenek”.

A polgármester végezetül hozzáfűzte: minden egyes intézkedés az embereket szolgálja, ha jó az embereknek, akkor jó az önkormányzatoknak is, ebben a munkában közösen veszünk részt.


Kósa Lajos: A baloldal az adóemeléseket helyezi előtérbe

Kósa Lajos országgyűlési képviselő az iparűzési adó csökkentésével kapcsolatos bejelentésével összefüggésben elmondta, hogy koronavírus-járvány van, és ez a gazdaságban is érezteti a hatását, így abban kell segíteni, hogy megmaradjanak a munkahelyek – írja az Origo.

Objektum doboz

Értékelése szerint ennek a legjobb módja az adócsökkentés, ami azt jelenti, hogy nem az önkormányzatoktól veszünk el, hanem az embereknél hagyunk pénzt. Csak úgy tudunk kilábalni, ha megmaradnak a munkahelyek – hangsúlyozta Kósa Lajos.

Debrecen kormánypárti országgyűlési képviselője hozzáfűzte: nincs ebben a témában (sem) egyetértés, a baloldal az adóemeléseket helyezi előtérbe. Az iparűzési adó csökkentése az önkormányzatoknak is jó, mert megmaradnak a munkahelyek.

Kósa a végén kiemelte, a megyei jogú városokban 190 ezer vállalkozás van, és ennek 99 százaléka KKV; 80-90 milliárd forintot jelenthet ez a megyei jogú városok esetében.

Kapcsolódó írásaink