Belföld

Beleszámít a tanulmányi előmenetelbe az orvostanhallgatók részvétele a járvány elleni védekezésben

Beleszámít a félév teljesítésébe az orvosegyetemi hallgatók részvétele a koronavírus-járvány elleni védekezésben, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az orvos- és egészségtudományi egyetemek fenntartójaként minden feltételt biztosít nekik a félév sikeres teljesítéséhez.

Beleszámít a tanulmányi előmenetelbe az orvostanhallgatók részvétele a járvány elleni védekezésben
Koronavírus-teszthez vesz mintát egy egyetemi hallgató Bartalné Tóth Gyöngyi intézményvezető orrnyálkahártyájáról a győri önkormányzat Kodály Zoltán utcai bölcsődéjében 2020. november 24-én
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A tárca közleményében emlékeztetett: az orvosi, egészségügyi képzésekben részt vevő hallgatók tanulmányi kredittel elismert gyakorlati tevékenységükkel közreműködnek a pedagógusok és bölcsődei dolgozók, a kormányhivatalok munkatársainak országos szűrésében, a klinikákon, kórházakban végzett betegellátási tevékenységben, és segítik az Országos Mentőszolgálat koronavírus-szűrési munkáját is.

A járvány elleni védekezésbe bevont, orvos- és egészségügyi képzésben tanulmányokat folytató hallgatók egyszerre szereznek hasznos gyakorlati tapasztalatot, és segítik az egészségügyi dolgozókat - tette hozzá az ITM.

A minisztérium ismertetése szerint a szervező kormányhivatalok adatai szerint a pedagógusszűrés első két hetében 1624 fiatalt vontak be e feladatokba. Jelenleg is több száz egyetemi hallgató végez szűrési feladatokat, a kórházakban, klinikákon a betegellátásban körülbelül ezren vesznek részt.

Az átlagosan kéthetes elfoglaltság beleszámít a félév teljesítésébe, a hallgatók a munkájukért fizetést kapnak. Az oktatásban-nevelésben és a kormányhivatalokban dolgozók tesztelését a vonatkozó rendelet alapján hallgatói munkaszerződéssel végzik, a jövedelem adó-, szociális hozzájárulás- és járulékmentes - írták.

Az ITM tudatta: az intézmények a 2021/2022-es tanévben a saját szabályzatukban foglaltaktól eltérően rendelkezhetnek a hallgatók tanulmányi és vizsgakötelezettségeiről, az érintetteknek kedvezőbb feltételeket biztosítva. A járvány elleni védekezésben dolgozó egyetemistákat tehát semmiféle hátrány nem érheti, és nem is éri - közölték, hozzátéve: minden oktató arra törekszik, hogy többletfeladataik figyelembevételével lehetővé tegye tanulmányaik sikeres folytatását.

A közlemény idézi Hankó Balázst, a minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárát, aki úgy fogalmazott: „a járványhelyzetben a hallgatók esküjükhöz méltóan állnak helyt, segítik a védekezést”. A járvány elleni védekezésben részt vevő fiatalokat köszönet illeti meg, tanulmányi előrehaladásukat az elvégzett munkának semmiképpen sem szabad hátráltatnia sőt, támogatnia kell - hangsúlyozta.

A kormány a veszélyhelyzet kihirdetésekor kérte az orvosegyetemi hallgatók segítségét a járvány elleni egészségügyi védekezésben. Közös cél a magyar emberek életének és egészségének megóvása és az ország működőképességének megőrzése - olvasható a közleményben.

Kapcsolódó írásaink