Belföld

Baranyi zsidózása még a saját szövetségeseit is kiakasztotta

Elítélte a politikus antiszemita mondatait a Tett és Védelem Alapítvány

Saját szövetségeseinél is kiverte a biztosítékot Baranyi Krisztina ferencvárosi, baloldali polgármester botrányos zsidózása. Mint ismert, a Tények hétfőn tette közzé azt a hanganyagot, amelyen Baranyi „rohadt, szemét, zsidó befektetőt” emlegetett egy kerületi beruházás kapcsán. Súlyosbítja az esetet, hogy a felvétel a képviselő-testület egyik ülésén készült.

Baranyi zsidózása még a saját szövetségeseit is kiakasztotta
Baranyi Krisztina azzal mentegetőzik, kiragadták szavait a környezetéből
Fotó: MH/Katona László

A ferencvárosi polgármester korábban elismerte, az ő hangja hallható a felvételeken, ugyanakkor azzal mentegetőzött, hogy mondatát kiragadták a környezetéből. Szerinte nem neki voltak antiszemita felhangjai, hanem – elvileg szövetséges – vitapartnereinek. A városvezető egyébként Gyurákovics Andreát, a Fidesz kerületi frakcióvezetőjét vádolta meg a szivárogtatással, ám a kormánypárti politikus közölte, Baranyinak valójában a saját oldalán, baloldali „szövetségesei” között kell keresnie leleplezőjét, mivel gyakorlatilag már mindenkit magára haragított a képviselő-testületben. Hozzátette, a kerületi szivárványkoalíció szétesőben van.

Továbbra sem tudunk értékközösséget vállalni azokkal a politikusokkal, akik más személyek nemi, faji identitására, etnikai vagy vallási hovatartozására tesznek becsmérlő kijelentéseket – kommentálta Baranyi Krisztina durva kirohanását tegnap a Momentum és a Jobbik helyi képviselőit tömörítő Új Pólus frakció. A formáció nevében Jancsó Andrea közölte, határozottan visszautasítják Baranyi kijelentéseit. Hozzáteszik, a szövetségesekre történő hárítás, antiszemitizmussal történő megvádolás egyértelműen annak a jele, hogy a polgármester saját szavainak súlyát sokadjára is képtelen felmérni. Fontos tudni, hogy a legutóbbi önkormányzati választások során a IX. kerületben Jancsó Andrea volt Baranyi Krisztina ellenfele.

Az, amit Baranyi Krisztinától hallunk a nyilvánosságra került hangfelvételen, vállalhatatlan és elfogadhatatlan – közölte tegnap a Mazsihisz. Mint az Origo.hu-nak fogalmaztak, a megbélyegzés, a hétköznapi zsidózás minden formája elítélendő. A Tett és Védelem Alapítvány a botrányra reagálva pedig közölte: sajnálatosnak és károsnak tartják, hogy az utóbbi időszakban egyre több politikai, gazdasági természetű vitában a zsidóságot használják aduászként.

Kapcsolódó írásaink