Belföld

A szocialisták szerint az anyaság kevesebbet ér

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter az Országgyűlésben hangsúlyozta, szándékosan félremagyarázták a szavait, ugyanis sohasem mondta, hogy a nők keressenek kevesebbet, mint a férfiak. Azt ugyanakkor fenntartotta, hogy az anyaság nem szégyen.

A szocialisták szerint az anyaság kevesebbet ér
Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Gurmai Zita (MSZP) napirend előtt azt állította, hogy Novák Katalin egy videóban amellett foglalt állást, hogy a nők alattvalók, szülőgépek és nem kell annyit keresniük, mint egy férfinak. Szerinte a miniszternek bocsánatot kell kérnie és törölnie kell a videót.

Novák Katalin válaszában leszögezte: szándékosan félremagyarázták a szavait. Sohasem mondta, hogy a nők kevesebbet keressenek mint a férfiak, mivel elfogadhatatlan számára, hogy ugyanazért a munkáért egy nő kevesebbet kapjon, mint egy férfi. A miniszter azt viszont fenntartotta, hogy az anyaság nem szégyen.

„Nem szégyen, ha valaki az életét csak a gyermekeinek és a családjának szenteli. Gurmai képviselő asszony ezt kérdőjelezi meg, de ne vegyük el ezt a jogot a magyar nőktől, anyáktól, adjuk meg nekik a választás szabadságát” - mondta.

A miniszter kijelentette: a magyar kormány éppen azért dolgozik, hogy a magyar nőknek megadja a választás szabadságát, hogy a nők dönthessek úgy, hogy nem vállalnak gyermeket és nem kötnek házasságot, vagy párjukkal együtt családot, akár nagycsaládot alapítanak és akár egész életükben a családjukról gondolkodnak, és ezt sem élik meg kurdarcként, nem érzik azt, hogy ezért másodrendű polgárok lennének.

Emlékeztetett: a kormány többek mellett bevezette és folyamatosan emelete a családi adókedvezményt, bevezette a nők nők 40 programot, egyre több bölcsődét épített éppen azért, hogy nők választhassanak.

„Amikor viszont önök voltak kormányon, és amikor az én a gyermekeimet megszülettek, akkor ha visszament valaki dolgozni, akkor elvesztette a gyerekek után járó támogatást. Ez a Gyed extra óta nem így van, amit mi változtattunk meg” - mutatott rá Novák.

A miniszter aláhúzta, hogy a baloldal szüntette meg a gyermekvédelmi támogatást, csökkentette az adókedvezményeket, a gyes idejét, és szigorította a gyed jogosultság feltételeit.

Szerinte ahelyett, hogy a baloldal folyamatosan szítja a feszültségeket, inkább azért kellene tenni, hogy a nőknek valóban legyen választási lehetőségük.

Kapcsolódó írásaink