Belföld

Fidesz: A paktum nem megállítani, hanem szervezni akarja a migrációt    

Az Európai Unió Menekültügyi és Migrációs Paktumával kapcsolatos előterjesztés tárgyalásával folytatta munkáját  kedden az Országgyűlés.

Fidesz: A paktum nem megállítani, hanem szervezni akarja a migrációt    
Hidvéghi Balázs, a Fidesz vezérszónoka
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Hídvéghi Balázs, európai parlamenti képviselő, a Fidesz vezérszónoka azt hangsúlyozta: a migráció kérdésében a magyar emberek többször is világosan kinyilvánították akaratukat, hogy Magyarországból ne váljon bevándorlóországgá, valamint az alaptörvény is kimondja, hogy idegen népesség nem telepíthető be hazánkba.     

A migrációs paktum legfontosabb hiányosságának azt nevezte, hogy a migrációt nem megállítani, hanem szervezni, menedzselni akarja. Hozzátette: a javaslatok nem szakítanak azzal a régi és rossz megközelítéssel, hogy az áthelyezés, központi elem kell, hogy legyen bármilyen európai szintű megoldásban.

Ezzel szemben - folytatta - a magyar álláspont az, hogy az Európai Unió területére egyetlen személy sem léphet be, amíg nem bizonyosodik be, hogy arra jogosult. Csak így érhető el, hogy az EU migrációs politikája azt a világos üzenetet közvetítse: „Európa nem átjáróház”, kapui nem állnak „tárva-nyitva” mindenki előtt, aki be akar lépni - jelentette ki.

Úgy vélte: visszatérési támogatás látszólag választási lehetőség, valójában azonban bújtatott, késleltetett áttelepítést jelentene, amely ütközik a magyar emberek akaratával.

Hangsúlyozta: egyetértenek azzal, hogy szolidaritásra, kötelező hozzájárulásra, szükség van, mert egyetlen tagállam sem tud egyedül megbirkózni az intenzív illegális migrációs nyomással, azonban egyes tagállamok mulasztásaiért - például a hatékony határvédelem hiányáért - nem lehet más tagállamokra terhelni a felelősséget.  A tagállamoknak meg kell adni a lehetőséget arra, hogy szabad kezet kapva járulhassanak hozzá a terhek viseléséhez - mondta.

Hollik István, a KDNP vezérszónoka azt mondta: pártja szerint az uniós akcióterv veszélyezteti a magyar nemzeti szuverenitást, ezért támogatják a határozat elfogadását. Szerinte a migrációs kérdés mögött egy másik vita is meghúzódik: a nemzetállamok Európája, és az európai egyesült államok eszméjét képviselők között.

Felhívta a figyelmet arra: lehet, hogy a Jobbik képviselője bevándorlás-ellenes állásponton van, azonban pártja azokkal kötött szövetséget, akik bevándorláspártiak és az európai egyesült államokat képviselik.

Úgy vélte: amikor védik a szuverenitást, akkor védik a hagyományos európai életformát, a normalitást, az abnormalitással szemben.

Szerinte a baloldal bevándorláspárti, folyamatosan támadták a határkerítést, és ezt a paktumot is a támogatni fogják.

Nacsa Lőrinc, a KDNP másik vezérszónoka kifogásolta, hogy a paktum elkerülhetetlen és feltartóztathatatlan, pozitív folyamatként ír a migrációról, és sem kulturális, sem biztonsági, kizárólag gazdasági szempontból értékeli a jelenséget.

Úgy vélte: a paktum annak a bizonyítéka, hogy az Európai Bizottság nem az eupópai fiatalok életkezdésével és problémáival foglalkozik, hanem a bevándorlással.

Kontrát Károly belügyi államtitkár az elhangzottakra reagálva azt mondta: megvédik az ország határait, nem engedik be a migránsokat és Magyarország nem lesz bevándorlóország.

Hangsúlyozta: ha Európa szakembereket hoz el egyes országokból, akkor azzal tovább erősítik az azokban meglévő negatív tendenciákat.

Kontrát Károly államtitkár azt mondta, nemzetközi szerveztek már tavaly is megállapították, hogy Magyarország a világ egyik legbiztonságosabb országa. A rendőrség védi a belbiztonságot, a honvédekkel együtt megvédi a határt és részt vesz a koronavírus-járvány elleni feladatok ellátásában - sorolta. A kormány pedig biztosítja a feltételeket, a jövő évi költségvetésben is megvan az összes forrás a határvédelemhez és a belbiztonsági feladatok ellátásához - szögezte le.

Hollik István (KDNP) azt hangsúlyozta, nem szabad összemosni az illegális migrációt és a munkaerő unión belüli mozgását.

Kiemelte, tavaly már több magyar állampolgár tért vissza, mint amennyien elhagyták az országot. Mindez azért történhetett így, mert „Magyarország elkezdte felemelni a fejét”, az ország gyarapodik és szuverenitásának növekedésével jövelnek az életkörülmények. A kormánypárti politikus utóbbira példaként említette az Európában példátlanul kedvező családtámogatási támogatásokat.

Hörcsik Richárd (Fidesz) zárszavában kijelentette, határozott különbséget kell tenni az illegális bevándorlás és a törvényes migráció között.
Hangsúlyozta, az illegális bevándorlás az egész kontinens jövőjét meghatározza majd, az Országgyűlésnek pedig hallatnia kell a hangját ebben a kérdésben.

Kapcsolódó írásaink