Belföld

Balos propagandalapok az önkormányzatoknál

Médiaátalakításra, imázsépítésre akad pénz Újpesten és Zuglóban is

Propagandagyártásba, imázsépítésekbe öntik a közpénzmilliókat a baloldali önkormányzatok. Józsefváros, Ferencváros után Újpest és Zugló is erre az útra lépett.

Balos propagandalapok az önkormányzatoknál
A momentumos polgármester, Déri Tibor több száz milliót áldoz a kerületi médiára
Fotó: Facebook

Bár a baloldali vezetésű önkormányzatok folyamatosan forrás­hiányra, kormányzati megszorításokra panaszkodnak, s szerintük ezért nem tudnak felújításokat, fejlesztéseket végrehajtani, azonban a tavaly őszi helyhatósági választások óta rendre kiderül: propagandagyártásra, régi ismerősök megbízásaira mindig akadnak források.

A Pikó András vezette Józsefvároshoz vagy a Baranyi Krisztina-féle Ferencvároshoz hasonlóan Déri Tibor újpesti polgármester is nagy hangsúlyt fektet a kerületi média átszabásra. Mint azt az Ujpestihirek.hu megírta, a momentumos politikus regnálása óta a kerületi költségvetési pénzeső kedvezményezettje az Újpesti Sajtó Kft. lett. Az idei büdzsében már hetvenmillió forinttal többet szántak Dé­riék a területre, ezért nőtt 155 mil­lióról 225 millióra az Újpesti Sajtó Kft. működési támogatása. Ám az Ujpest.hu oldalon található, ötmillió forintérték feletti kontraktusok listájából kiderül, hogy a baloldali városvezetés az előbb említett 225 millión felül – több jogcímen – újabb 127 milliót biztosít az Újpesti Sajtó Kft.-nek, amelynek a támogatása így már meghaladja a 350 millió forintot. Az Újpesti Hírek meg is jegyezte: ez a hatalmas összeg három és félszerese a nyugdíjasok idei támogatásának, illetve hatszorosa annak az önkormányzati akciónak, amelyben a koronavírus-járvány miatt bajba jutott helyiségbérlőkön kívánnak segíteni.

Míg a baloldali IV. kerületben az önkormányzati média átszabására fordítják a közpénzt, addig Zuglóban a szocialista polgármester, Horváth Csaba imázsának építésére. Amint arra az Átlátszó felhívta a figyelmet, Zugló Információs és Médiacsoport Kft. (ZIM), a XIV. kerületi önkormányzat médiacége havi nettó nyolcszázezer forintra szerződött egy kft.-vel.

Ez abból a levelezésből derült ki, amelyet Victora Zsolt, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt zuglói önkormányzati képviselője folytatott a ZIM tevékenységével kapcsolatban a kerületi jegyzővel. A ZIM ügyvezetője az a Murányi Marcell, aki korábban a Blikk és a Népszabadság főszerkesztője is volt. Murányi havi keresete bruttó 950 ezer forint, a cafeteria évi 250 ezer, mindemellett havi ezer kilométer gépkocsiátalányt is kap.

Kapcsolódó írásaink