Belföld

Spányi Antal: Ünneppé tenni a küzdelmekkel teli napokat

Rászorulókat, határon túliakat és hajlék nélkülieket is támogatnak a segélyszervezetek

A téli időszak a rászorulóknak fokozott megpróbáltatást jelent, hiszen nemcsak a nélkülözéssel kell megküzdeniük, hanem a zord időjárással is. A koronavírus-járvány miatt terheik fokozódnak, ezért számos segélyszervezet igyekszik életüket megkönnyíteni. Kályhát, tűzifát szállítanak azoknak, akiknek van otthonuk, meleg ruhát, szállást biztosítanak a fedél nélkül élőknek. Több adománygyűjtő akció is indult, hogy sehol ne maradjon üresen az ünnepi asztal.

Spányi Antal: Ünneppé tenni a küzdelmekkel teli napokat
Az Ökumenikus Segélyszervezet 1353-as adományvonalának fényfüzérekből megformált számai a belvárosi Szent István téren
Fotó: MTI/Mohai Balázs

A koronavírus-járvány második hulláma és a hideg évszak egybeesése idén új kihívás elé állította a Katolikus Karitász önkénteseit és szociális ellátóhálózatát. A civil szervezet számára azonban fontos, hogy ebben a kritikus időszakban se engedje el a rászoruló embertársaink kezét. A tavaszi időszakhoz hasonlóan fokozott figyelemmel, a szigorú előírásokat és higiéniai feltételeket betartva továbbra is folytatják segítő tevékenységeiket. A Karitász fő tevékenységeinek egyike a hajléktalanokkal való törődés, a járvány miatt azonban e tevékenység teljes egészében nem tud megvalósulni, el kell tekinteniük a személyes találkozásokat igénylő lelki gondozástól és beszélgetésektől.

Jelen tevékenységeik étel és meleg ruha osztására korlátozódnak, Kaposváron például hétfőtől péntekig két helyszínen naponta négyszáz adag, a vírushelyzetnek megfelelően előre csomagolt meleg ételt osztanak a rászorulóknak. Kis létszámú befogadóházuk jelen pillanatban is teltházas.

Egerben napi ötven adag meleg ételt kapnak a hajléktalanok, a vírushelyzetnek megfelelően előre csomagolt, kétfogásos menüről és gyümölcsről gondoskodik az Egri Főegyházmegyei Karitász. A tél miatt fokozatosan felmérik a fedélnélküliek ruházatát, bakancsot, vastagabb nadrágot, kabátot, kesztyűt igyekeznek biztosítani számukra.

A külterületen, erdőkben élők felkutatását a helyi hajléktalanellátásban részt vevő szociális munkásokkal közösen, nekik segítve végzik.

A Karitásznál emellett készen állnak, hogy rendkívüli időjárási helyzetben ideiglenes krízismenedéket nyújtsanak a rászorulóknak. Az albérletek támogatása a krízissegélyprogramban zavartalanul működik.

A tavasz folyamán tapasztalt összefogásnak hatalmas ereje volt, így továbbra is keresik azon partnerek, magánszemélyek támogatását, akik részt tudnak vállalni a segítségnyújtásban. Az elmúlt hetekben a Katolikus Karitász a vírushelyzeti segélyprogramja részeként harmincmillió forint értékű élelmiszersegéllyel támogatta országszerte a koronavírus következtében nehéz helyzetbe kerülteket.

A Karitász november végén indította el országos segélyprogram-sorozatát Tárjátok ki a szíveteket elnevezéssel. Az adománygyűjtés során befolyó támogatásokból rászoruló családokat segítenek a téli időszakban és karácsonykor.
„Az akció plakátján látható, nyitott tenyérben tartott, hóból formált szív szimbóluma annak, hogy kezünkben van a segítségnyújtás lehetősége. Szívünk kitárásával felmelegíthetjük mások hideg otthonát, ünneppé tehetjük küzdelmekkel
teli napjait” – mondta Spányi Antal, a szervezet püspök elnöke. Hozzátette: a szeretet kézzel foghatóvá válhat, ha olyat adunk másnak, ami örömet szerez neki, ami kisegíti a bajból, vagy ha egyszerűen csak megajándékozzuk, és megélheti, hogy nincs egyedül.

Écsy Gábor atya, a Karitász országos igazgatója szerint a nélkülözőkért indított ünnepi összefogásnak 2020-ban is kettős célja van: ünnepé tenni a karácsonyt és könnyebbé a hétköznapok terheit. Meleg otthont biztosítani téli ruhákkal, kályhákkal és tűzifával. Élelmiszert vinni a családoknak, hogy ne üres asztalnál kelljen megélniük a karácsonyt, lakhatási támogatást adni, hogy a családok emberi körülmények között élhessék hétköznapjaikat és ünnepeiket. Az akció keretében számos országos program zajlik karácsonyig, a hatályos rendelkezéseknek megfelelően a lehető legnagyobb körültekintéssel, az egészségügyi ajánlásokat betartva. Több száz családot szeretnének kályhával és igény szerint tűzifával és más speciális támogatásokkal segíteni. A határon túli magyar családokat is kályhával, tűzifával és élelmiszercsomaggal,
finomságokkal, egyéb ajándékokkal támogatják az ünnepek előtt.

Az Angyalbatyu ajándékgyűjtő akció keretében nehéz sorsú gyermekeknek lehet ajándékcsomagot készíteni és leadni az ország különböző gyűjtőpontjain. További részletek a Angyalbatyu.hu oldalon találhatók. Az ajándékcsomagokat a Karitász önkéntesek juttatják el az országos hálózaton keresztül a rászoruló családok gyermekeinek.

Számos iskolában és templomban gyűlnek a játékok, amelyekből – édességgel, meglepetésekkel kiegészülve – névre szóló ajándékcsomagok készülnek. Az adományozó gyermekek segítségével országszerte több tízezer gyermeknek tehetjük valódi ünneppé a karácsonyt.

A szervezet szeretetszolgálati és szociális tevékenységét a Karitasz.hu oldalon online adományozással lehet segíteni, emellett a 1356-os adományvonalon lehet támogatni, hívásonként ötszáz forinttal.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat tizenkét város hatvanhárom intézményében gondoskodik az otthontalan emberekről. A szervezet intézményeiben férőhelyhiány miatt senkit nem utasítanak el, ha a szállások megtelnek, szükség esetén újabb férőhelyeket nyitnak.

A szervezet országszerte tíz éjszakai menedékhelyen 407 embernek ad szállást, hét átmeneti szállóján 218 ember lakik, a krízisidőszakban további több mint 160 férőhely áll rendelkezésre, ami szükség esetén tovább bővíthető. A koronavírus-járvány idején azokban az intézményekben, ahol erre lehetőség van, az éjszakai menedékhelyeken 24 órában bent maradhatnak az emberek. A Máltai Szeretetszolgálat tizenhét nappali melegedőben kínál lehetőséget a fedél nélküli embereknek, hogy tisztálkodhassanak, kimoshassák ruháikat, étkezzenek, internetezzenek, segítséget kérjenek ügyeik intézéséhez.

Az országban tizenhat utcai gondozószolgálat keresi fel a városok közterületein, parkokban, kapualjakban, településeken kívüli erdőségekben meghúzódó embereket, akik az intézményi ellátást legfeljebb a leghidegebb napokon veszik igénybe. Az utcai gondozószolgálat szo­ciális munkásai a meleg takaró, ruha és élelmiszer mellett a koronavírus elleni védekezést segítő eszközöket, vitaminokat, maszkot, fertőtlenítőt, gumikesztyűt is visznek a hajléktalan embereknek. A szabadban éjszakázó emberek állapotát az utcai szociális munkások ellenőrzik, indokolt esetben orvoshoz viszik őket.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat hajléktalan embereket ellátó háziorvosi rendelője a járvány alatt is nyitva tart, rendelkezésre áll meg­figyelő helyiség, ahol a kórházat elhagyó emberek a kéthetes meg­figyelési időszakot tölthetik.
Igazán megható pillanatokat élt át együtt a közelmúltban több cégvezető: önkéntes munkájukkal tették boldogabbá egy gyermekotthon lakóit. A BNI 305 üzleti csoport több tagja megszervezte, hogy a társadalmi felelősségvállalás jegyében részt vegyen a Cseppkő Gyermekotthon kertjének rendbehozatalában.

Kétszáz doboznyi tartós élelmiszert indított útnak a napokban az Ökumenikus Segélyszervezet. Az ünnepi adománycsomagok összeállítását a járványhelyzet miatt idén több kisebb szakaszban valósítják meg. A civil szervezet országos segélyközpontjához október végéig csaknem hetvenezer kérés érkezett, ami jelentősen meghaladja a 2019-ben a teljes évben beérkező mintegy negyvenezres számot. A jelentős növekedés fő oka, hogy sok család került nehéz helyzetbe a járványhelyzet következményei miatt.

A segélyakció kapcsolódik az Ökumenikus Segélyszervezet Szeretet.éhség elnevezésű országos adventi pénzadománygyűjtéséhez.

A szervezet ünnepi segélyprogramjait és egész éves, a rászorulókért végzett munkáját a 1353-as adományvonal tárcsázásával, hívásonként 250 forinttal lehet támogatni. Aki nagyobb összeget szeretne felajánlani, és rendelkezik bankkártyával, az a Segelyszervezet.hu oldalon egyszerűen és biztonságosan adakozhat. Lehet segíteni átutalással és csekken a 11705008-20464565 bankszámlaszámon is. A Tesco-áruházakban december 24-ig 250 forintos adománykuponokat lehet vásárolni a kasszáknál, a nagyobb postákon kihelyezett dobozokban gyűjtik a pénzfelajánlásokat, vagy csekken lehet adományozni.

A Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány december első hétvégéjén országszerte több nagyvárosban és kisebb településen támogatja D-vitaminnal és Béres Cseppel a frontvonalban dolgozókat. Az orvosok, pedagógusok, szociális dolgozók, katonák és rendőrök védelme közös érdekünk, hiszen nap mint nap erejükön felül teljesítenek annak érdekében, hogy minél több honfitársunk életét megóvják. Az adomány a Nemzeti Humanitá­rius Koordinációs Tanács, valamint a
Bioextra Zrt. jóvoltából valósulhatott meg.

Az egészségvédő szerekből és igei üzenetekből álló csomagokból többek között a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Oktatókórház, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikája, az összes ózdi általános iskola, valamint számos egyházi szociális-diakóniai intézmény részesül.

Kapcsolódó írásaink