Belföld

Tíz év után Budapest ismét mutyiváros lett

Jöjjön ki a színfalak mögül Karácsony Gergely és vizsgáltassa át a BKV busztenderét – követeli a fővárosi Fidesz–KDNP

Hemzseg az ellentmondásoktól Karácsony bejegyzése a BKV botrányos buszbérlési közbeszerzéséről. A kormánypártok válaszokat várnak a főpolgármestertől.

Tíz év után Budapest ismét mutyiváros lett
Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakciójának vezetője
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

„Döbbenten állunk a BKV kamucégbotrányával kapcsolatban megjelent legújabb hírek előtt. Karácsony Gergely főpolgármester eddig semmilyen választ nem adott, mindössze egyetlen Facebook-bejegyzésre méltatott minket, amely ráadásul több ellentmondást tartalmazott, mint megnyugtató tényt” – jelentette ki Láng Zsolt, a fővárosi Fidesz–KDNP frakcióvezetője videóüzenetében, miután kiderült: a közlekedési cég buszbérléssel kapcsolatos közbeszerzési eljárását megnyerő CR-Facilities Zrt. meghamisította referenciaadatait.

A kamucég – amelyet a közbeszerzés lezárulta előtt jegyeztek be a cégbíróságon – a baloldali városvezető egyik helyettesének, az MSZP-sTüttő Kata korábbi élettársának, Leisztinger Tamás vörösbárónak az érdekeltségébe tartozik.

„Igaz-e az, hogy a CR-Facilities Zrt. nevű kamucég, amely a BKV közbeszerzésén indult, hamis referenciákat írt be a pályázatába? Igaz-e, hogy ugyanez a cég ugyanebben a pályázatban több adatot hasraütésszerűen, minden tényalap nélkül írt be? Igaz-e, hogy ezt a céget, amely Tüttő Kata főpolgármester-helyettes korábbi élettársának az érdekkörébe tartozik, ki kellett volna zárni a közbeszerzésről, és nem is pályázhatott volna?” – sorolta Láng Zsolt a kérdéseket, hozzáfűzve: követelik Karácsonytól, hogy most már jöjjön ki a színfalak mögül, vizsgáltassa ki az ügyet, és ne legyen aktív részese ennek a botránynak.

Sajtóinformációk szerint a CR-Facilities Zrt. ajánlatának nemhogy szakmailag értékelhető része nem volt, hanem számos adatot egyszerűen csak úgy bejegyeztek a pályázati anyagba.

A tender egyik vesztes pályázója, a Truck-Trailer and Parts Haszongépjármű- és Alkatrész-kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (TT&P) egyébként kikérte a CR-Facilities szakmai ajánlatának iratait, amelyekből kiderült: olyan referenciát mutatott be a fővárosi közlekedési vállalatnak, amelyet nem is neki állítottak ki, hanem egy másik kontraktushoz szántak.

Kapcsolódó írásaink