Belföld

Megszámozták Baranyiék a közterületeken dolgozókat

Lecserélték a közmunkások „Ferencváros tisztaságáért” feliratú láthatósági mellényét, óriási megkülönböztető jelzéssel látták el őket a „könnyebb beazonosíthatóság” érdekében

Megalázó módon bánnak a közmunkásokkal Ferencvárosban – jelezte olvasónk. A baloldali polgármester kettős mércéje szembeötlő: az afroamerikaiak jogaiért síkra szálló Baranyi Krisztina mit sem törődött a sorszámozott dolgozók emberi méltóságával.

Megszámozták Baranyiék a közterületeken dolgozókat
Hajléktalanfoglalkoztatási mintaprojekt volt, ez lett belőle
Fotó: MH

Amint arról beszámoltunk, Baranyi Krisztina – kultúrafelelős alpolgármesterével, a Kétfarkú Kutya Párt-i Döme Zsuzsanna Suzival karöltve – Black Lives Matter tematikájú szobrot akar átmenetileg elhelyezni Ferencvárosban. A baloldali kerületvezető, miután szembesült a heves tiltakozással, Facebook-oldalán közölte: „azok az ócska rasszisták, akik nem értik, hogy a szobor kiállítása (más alkotásokkal együtt) egy művészeti pályázat nyertesei­nek munkáit mutatja be majd két héten keresztül, és aki nem érti azt sem, hogy a művészet szabad, azt szó nélkül kihajítom az oldalamról”.

Miután Baranyi ezzel egyértelműen feltárta a véleménynyilvánítás szabadságához fűződő viszonyát, nem meglepő az sem, hogy kiderült: az emberi jogokhoz való hozzáállása is meglehetősen ellentmondásos. Amint arra egy helyi olvasónk felhívta lapunk figyelmét, lecserélték a közmunkások „Ferencváros tisztaságáért” feliratú láthatósági mellényét, és a közterületen dolgozóknak egy hatalmas számot kellett viselniük a „könnyebb beazonosíthatóság” érdekében. Vagyis miközben a polgármester propagandisztikusan szívén viseli az „elnyomott” feketék sorsát, csöppet sem törődött vele, hogy a kerület tisztasá­gáért dolgozó – egyébként jórészt hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű – közmunkások úgy néztek ki, mintha egy munkatábor elítéltjei lennének. Az intézkedés minden bizonnyal jogszerűtlen volt, talán ezért ért véget egy hónap után.

Megalázó módon bánnak a közmunkásokkal Ferencvárosban
Megalázó módon bánnak a közmunkásokkal Ferencvárosban
Fotó: MH

Baranyi nemrég büszkén jelentette be, hogy nyomozás indult a Feszofe-ügyben. A Ferencvárosi Szociális Foglalkoztató és Ellátó Nonprofit Kft. ügyvezetőjének botrányos eltávolításáról már többször írtunk, Sebők Endre pedig munkaügyi pert indított, amelynek megalapozottságát információink szerint az ellenoldal ügyvédei sem vitatták az ellenkeresetben, csupán a kártérítési igény összegszerűségét.

A feljelentés ugyanazon az átvilágításon alapul, amelyre hivatkozva az igazgató felmentése történt, és amelyről megírtuk, hogy tények helyett csúsztatásokat és koncepció­zus megállapításokat tartalmazott, de hiányoztak belőle a Feszofe eredményei, amelyek miatt hajléktalanfoglalkoztatási mintaprojekt lett, és a cég eszközfejlesztésével kapcsolatos adatok, illetve hogy évről évre pozitív mérleggel zárt. Emlékezetes: a 2019. évi beszámolót nem fogadták el Baranyiék, ám a belső ellenőrzés mindent rendben talált.

Kapcsolódó írásaink