Belföld

Buszmutyi: Karácsony elnémult

Ha a főpolgármester tovább sunyít, akkor részese a BKV-botránynak

Hiába ígértek átláthatóságot, ha a fővárosi buszmutyiról van szó, Karácsony Gergelyék kerülik a nyilvánosságot – ez derült ki a Pesti TV A Riporter című műsorából. Mint arról beszámoltunk, a BKV tavasszal írt ki nyílt, uniós közbeszerzési eljárást használt buszok bérlésével kapcsolatban.

Buszmutyi: Karácsony elnémult
Hiába ígért transzparenciát, a baloldali városvezető kerüli a témát
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A tendert egy olyan vállalat – CR-Facilities Zrt. – nyerte, amelyet a pályázat zárása előtt pár nappal jegyeztek be a cégbíróságon. A referenciával nem bíró kamucég Leisztinger Tamás vörösbáróhoz, a baloldali főpolgármester helyettese, az MSZP-s Tüttő Kata volt élettársához köthető. A műsorban próbálták megszólaltatni a BKK igazgatóságának elnökét, azt a Draskovics Tibort, aki Gyurcsány Ferenc kormányaiban pénzügy-, igazságügyi és rendészeti miniszterként is tevékenykedett. Draskovics azt állította: a közösségiközlekedés-szervezésért felelős cég egyik vezetőjeként nem tudott a BKV buszmutyijáról. Karácsony másik helyettese, a momentumos Kerpel-Fronius Gábor a sajtóosztályhoz irányította a műsor készítőit. Magát a városvezetőt és Tüttőt pedig nem tudták elérni.

Láng Zsolt, a fővárosi Fidesz–KDNP frakcióvezetője a hétvégén úgy nyilatkozott: ha Karácsony továbbra is sunyít, elutasítja az érdemi vizsgálatokat, akkor a főpolgármester is tevékeny részese a buszmutyinak. A BKV belső vizsgálatának tartalma egyértelművé teszi, hogy a kétes buszbérlési ügyletben a közlekedési vállalat és a fővárosi önkormányzat döntéshozói tudatosan, a tényeket ismerve hozták ki a közbeszerzés győztesének az offshore hátterű, biztonsági kockázatot jelentő kamucéget májusban – idézte fel Láng.

Karácsony múlt héten hazugsággal próbálta csitítani a botrányt. Először azt állította, nem kötnek szerződést a kamucéggel, holott az október 30-án megtörtént. Később pedig már azt hangoztatta, kötbért követelnek a cégtől a teljesítés elmaradása miatt, ám ez csak az érvényes szerződés megléte esetében lehetséges.

Kapcsolódó írásaink