Belföld

Tisztikeresztes csődtömeg

Újabb ígéretét szegte meg a baloldal: egyetlen önkormányzati lakást sem újítottak fel határidőre Erzsébetvárosban

Helyreigazítás: 2020. december 07. napján a www.magyarhirlap.hu online felületünkön közzétett „Tisztikeresztes csődtömeg” című online cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy a dr. Halmai Gyulával összefüggésbe hozott miskolci cég 2010 előtt mintegy harminchatmilliárdos adósságot hagyott a városra.”

Tisztikeresztes csődtömeg
Niedermüller „tapasztalt” szocit igazolt
Fotó: MH/Purger Tamás

Erzsébetváros baloldali városvezetése a botrányos bitcoinbányászat után ezúttal az önkormányzati lakásfelújítások frontján mondott csődöt.

Karácsony Gergely főpolgármester és baloldali szövetségeseinek egyik választási ígérete a lakhatási válság enyhítéséről, annak megoldásáról szólt. Ennek jegyében a DK-s vezetésű Erzsébetvárosban az év elején nyolc önkormányzati lakás felújításáról fogadott el határozatot a képviselő testület, a határidő novemberben 30-a volt, csakhogy a lapunknak megküldött fotók, illetve beszámolók arról szólnak, hogy egyetlenegyet sem sikerült ebből átadni.

Ugyanakkor a testület elfogadta 122,275 millió forintról szóló keretösszeget, ami önmagában is megütközést váltott ki a kerületi ellenzéki képviselők körében. Például egy 102 négyzetméteres Király utcai lakásra több mint 25 millió forintot irányoztak elő. Garai Dóra, az Élhető Erzsébetvárosért Egyesület politikusa szerint ennyi pénzből minimum az előirányzott lakásszám dupláját, de inkább a háromszorosát is fel lehetett volna újítani oly mértékben, hogy az csökkentse a lakásra váró rászorultak listáját. Az átláthatóságot ígérő DK-s Niedermüller Péter polgármester kerületében a felújítások lebonyolítására kiírt pályázaton egy olyan céget hirdettek ki győztesnek, minek egyetlen alkalmazottja van.

Ráadásul a BRTKHOME Kft. kvázi jogelődje, a Bertók Ingatlanszervíz Plusz Szolgáltató Kft. korábban is dolgozott a kerület vagyonkezelőnek, de a cégbíróság megszüntette, s különböző végrehajtási eljárások után kényszertörlését rendelte el. Ennek a cégnek volt az egyik tulajdonosa és ügyvezetője Bertók-Kovács Andrea, aki 2018 májusában új vállalkozást hozott létre, így az elődök által felhalmozott negatív céginformációk – amelyekkel meg sem kaphatták volna a munkát – nem akadályozták meg, hogy az EVIN Erzsébetvárosi Ingatlangazdálkodási Nonprofit Zrt. éppen egy referenciák nélküli egyszemélyes vállalkozást bízzon meg a bonyolítással.

Niedermüller Péterék az EVIN élére Miskolcról ejtőernyőztek egy „tapasztalt” szocialistát, Halmai Gyulát. A korábban mezőkövesdi polgármesterként is ügyködő politikus az MSZP–SZDSZ-kormány végnapjaiban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét. Megemlítendő: a miskolci cég 2010 előtt mintegy harminchatmilliárdos adósságot hagyott a városra. Ez volt az ajánlólevél, ami után Niedermüller épp Halmaiban látta meg azt az embert, akire rábízza az erzsébetvárosiak közvagyonának kezelését.

Kapcsolódó írásaink