Belföld

Legyen advent a megújulásé

A járvány megszűnéséért és áldozataiért imádkozott szombaton Erdő Péter bíboros, aki adventi üzenetében a helyes bűnbánatra és gyónásra hívta föl a figyelmet. A pandémia miatt idén lehetséges az általános föloldozás.

Legyen advent a megújulásé
Erdő Péter bíboros
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Jézus nem azért jött közénk, hogy földi paradicsomot teremtsen, ahol már nincs szenvedés, nincs betegség, nincs halál, hanem meghirdetett nekünk valami ennél nagyobbat, „a szem nem látta, fül nem hallotta” örök boldogságot, és ezt igazolják a csodái – mondta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek szombaton az angyalföldi Szent Mihály-templomban.

A koronavírus áldozataiért és a járvány megszűnéséért végzett elsőszombati imádság többek között a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Titkársága, Böjte Csaba, Csókay András és Szikora Róbert közös imafelhívásának rendkívüli alkalma volt.

A főpásztor a napi evangéliumi szakasz alapján kifejtette: maga Jézus gyógyított betegeket, de nem gyógyított meg mindenkit, hanem tanítványait küldte – hatalmat adva nekik nem csak gyógyításra és ördögök kiűzésére, hanem arra is, hogy az örökélet örömhírét hirdessék. És a gyógyításnak, a csodáknak ez a funkciója – hangsúlyozta, majd föltette a kérdést: mi a teendőnk itt a földön?

„Nyilván az, hogy szeressük egymást, és próbáljunk meg szeretni, próbáljunk meg segíteni úgy, ahogyan módunkban áll, mert ezen múlik majd az örök sorsunk”. Szombat este, advent második vasárnapjának előestéjén Erdő Péter videóüzenetben arról beszélt: ha Jézussal akarunk találkozni karácsonykor, akkor a megszentelő kegyelem állapotában kell lennünk; ezért van az adventi bűnbánati idő, és ezért kell elvégezni a szentgyónást.

A bíboros ezután ismertette, mit jelent a közös bűnvallomás és általános feloldozás, amelyre lehetőséget adott a főegyházmegye egyes templomaiban a pandémia miatt kialakult helyzetben. A helyes gyónásról szólva figyelmeztetett: „nem bánat az, ami fenntartja magának a jogot, hogy jó, sajnálom, hogy eddig ez történt, de ezután is ugyanígy akarok élni”, továbbá szükséges az elhatározás, hogy amint lehetőség nyílik egyéni gyónásra, ezeket a bűnöket egyenként is meg fogom vallani. Adja Isten, hogy ez az advent valóban a megújulás ideje legyen – zárta gondolatait a főpásztor.

Kapcsolódó írásaink