Belföld

Sok a szabályszegő a városok közterületein

Az egészségügy működik, a tervezett beavatkozásokat azért halasztották el, hogy fertőződés esetén mindenki számára biztosított legyen az ellátás – mondta Müller Cecília

Az egészségügy működik, a tervezett beavatkozásokat azért halasztották el, hogy fertőződés esetén mindenki számára biztosított legyen az ellátás – mondta Müller Cecília az operatív törzs tegnapi online sajtótájékoztatóján.

Az országos tiszti főorvos tájékoztatása szerint meghalt 189, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 6212 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Az aktív fertőzöttek száma 164 018. Kórházban 7812 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 639-en vannak lélegeztetőgépen. Müller Cecília hangsúlyozta: az egészségügy működik, a tervezett beavatkozásokat azért halasztották el, hogy fertőződés esetén mindenki számára biztosított legyen az ellátás. Minden kórházban kezelnek koronavírusos betegeket, az összes helyen rendelkezésre állnak a kapacitások, köztük lélegeztetőgépek, gyógyszerek és szakemberek, hogy a legjobb ellátást biztosítsák – emelte ki.

Megjegyezte: mintegy ezerkétszáz egészségügyi dolgozót rendeltek ki más intézménybe. Müller Cecília kitért arra, hogy bár a közfürdők látogatása tilos, a 18 év alattiak gyógyúszása, valamint a vízgyógyászati szolgáltatások döntő része továbbra is elérhető, a higiéniai szabályok betartása mellett biztonságosan igénybe vehetők. Az ünnepek alatt életbe lépő szabályokról hétfőn dönt a kormány – tette hozzá.

A tiszti főorvos a karácsonyi ajándékok beszerzéséről azt mondta, érdemes megfontolni az online vásárlás lehetőségét, de aki boltba megy, tervezze meg otthon a bevásárlást és legyen céltudatos. Az üzletekben a lehető legrövidebb időt töltse, ne felejtse otthon a védőmaszkot, és legyen nála kézfertőtlenítő.

Kiss Róbert alezredes tájékoztatása szerint a kijárási tilalom, a közterületi magatartási szabályok és a gyülekezés tilalmára vonatkozó előírások betartásának csütörtöki ellenőrzésekor 314 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök. A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 296 emberrel szemben léptek fel – fűzte hozzá.

A tízezer lakosúnál nagyobb településen 261 esetben intézkedtek a rendőrök, közülük 46 embert figyelmeztettek, 127 alkalommal helyszíni bírságot szabtak ki, és 88 esetben szabálysértési feljelentést tettek – ismertette az alezredes. A tömegközlekedési eszközökön és azok várakozóhelyein tizenöt, míg kereskedelmi üzletekben és bevásárlóközpontokban húsz emberrel szemben intézkedtek a rendőrök. Egy kecskeméti edzőtermet és egy újpesti pékséget a szabályok be nem tartása miatt hét-hét napra bezárattak. Előbbit azért, mert a tiltás ellenére nyitva volt, és hárman edzettek a helyszínen.

Fertőzöttek és elhunytak az EU-ban
Fertőzöttek és elhunytak az EU-ban
Fotó: WHO