Belföld

Már májusban tudtak a BKV-nál a buszmutyiról

Már májusban tudhattak a BKV-nál a busztendert megnyerő cég zűrös hátteréről - ez derül ki a Magyar Nemzet birtokába került belső jelentésből. Közepes biztonsági kockázatot állapított meg a közlekedési társaság a Tüttő Kata volt élettársához köthető, offshore hátterű cégnél. Ennek ellenére szerződést kötöttek vele.

Már májusban tudtak a BKV-nál a buszmutyiról
A Fidesz kivizsgálást vár Karácsony Gergelyéktől a BKV-tender kapcsán
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A BKV Zrt. döntéshozóinak tudnia kellett arról, hogy a hat használt, alacsonypadlós csuklós autóbusz bérlésére kiírt nyílt közbeszerzési eljárására a legjobb ajánlatot egy referenciák nélküli, jogelőddel nem rendelkező, frissen alapított, az „üzletben tapasztalatlan„ CR-Facilities Zrt. nyújtotta be – derül ki abból a vizsgálati anyagból, amelyet a fővárosi közlekedési vállalat belső ellenőrzési főosztálya készített. A Magyar Nemzet birtokába került dokumentum alapján

A BKV felügyelőbizottsága tisztában volt azzal, hogy a Tüttő Kata (MSZP) főpolgármester-helyettes korábbi élettársához, Leisztinger Tamáshoz köthető CR-Facilities ZZRT. átvilágítása során közepes szintű vállalatbiztonsági kockázatot állapítottak meg, mivel a cégnek „tulajdonosi háttere ismeretlen, referenciái nincsenek, működéséről nincs információ„.  

A Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója szerint az ügyben még akár a büntetőjogi felelősség is felmerülhet.

A vizsgálati anyag szerint a BKV-n belül működő Autóbusz és Trolibusz Üzemeltetési Igazgatóság (ATÜI) már 2020. május 25-én, az ajánlattevő CR-Facilities Zrt. felbukkanásakor azonnal átvilágítást kezdeményezett a vállalatbiztonsági csoportnál, mivel a céget mindösszesen egy héttel azelőtt jegyezték be 17 millió forint törzstőkével, „amely nem erősíti azt, hogy ezzel a céggel érdemes lenne szerződnünk egy alsó hangon is 200+ millió forint induló tőkét igénylő projektre".

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom