Belföld

A baloldal Lőrincen sarcokat vetne ki

A DK-s polgármester adóemelésre készült

Jelentős adóemelésről és új adó bevezetéséről döntött a pestszentlőrinci DK-s polgármester, Szaniszló Sándor, amelynek a terheitől a kormány adóemelési stopja védi meg a lakosságot.

A baloldal Lőrincen sarcokat vetne ki
Szaniszló Sándor
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A XVIII. kerületi példa jól mutatja, miért volt szükség arra, hogy a kormány az emberek védelmében a következő esztendőre megtiltsa az önkormányzatok számára a helyi és a települési adók megemelését, új adók bevezetését, az eddigi adókedvezmények eltörlését. A lőrinci polgármester, Szaniszló Sándor november 27-én drasztikus adóemelésekről és új adó bevezetéséről döntött, nem kímélve a legkiszolgáltatottabbakat. A szociális bérlakások árait negyven százalékkal akarta megemelni, így a legsérülékenyebbeket hozta volna nehéz helyzetbe.

„Felháborító, hogy amikor mindenkinek nehezebbé vált a helyzete, akkor a leginkább rászorulók terheit növelte volna a polgármester – kommentálta az adóemelési elképzelést Lévai István Zoltán, a Fidesz önkormányzati képviselője. – Nem csupán az önkormányzati lakások bérleti díjának jelentős emeléséről döntött, hanem az építmény- és telekadót is tovább növelte volna, amelyeket a megválasztásukat követően egyszer már megemeltek. Ez sem volt azonban elég, mert egy új terhet, a települési adót is be szerette volna vezetni.”

A korábbi alpolgármester ennek kapcsán elmondta, amíg ők vezették a kerületet, eszükbe sem jutott ennek az adónemnek a bevezetése: „Mi mindig is úgy gondolkodtunk, hogy segíteni kell az embereket, egy önkormányzatnak csak ez lehet a célja, és nem megnyomorítani őket.”

A fideszes politikus felhívta a figyelmet, az adóemelés egyáltalán nem szükségszerű, mert a járvány miatt a kiadási oldalon sok minden elmaradt vagy jelentősen kevesebb költséggel járt. Formálisan ugyan erről a DK-s polgármester – a rendkívüli jogrend lehetőségét kihasználva – egy személyben döntött, ám Lévai István Zoltán meggyőződése, hogy ebben valamennyi ellenzéki párt támogatta. „Nincs tudomásom arról, hogy rajtunk kívül bárkinek ellenvetése lett volna a határozat miatt, ahogy korábban Szaniszló Sándor egyetlen kezdeményezése ellen sem emelték fel a szavukat.”

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom