Belföld

A közös megoldás keresése segíthet kiutat találni a szegénységből

A partnerség, a közös megoldás keresése segíthet abban, hogy a szegénységből kiutat találjunk - jelentette ki Langerné Victor Katalin, a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára csütörtökön, a magyar nemzeti roma platform záró konferenciáján.

A közös megoldás keresése segíthet kiutat találni a szegénységből
Langerné Victor Katalin
Fotó: MH

A helyettes államtitkár hangsúlyozta: a 2011-ben megalkotott magyar nemzeti társadalmi felzárkózási stratégia változást hozott a magyarországi romák ügyében. E változás legfontosabb eleme a partnerség.

Az „országjáró” roma platform célja, hogy ne csak a vezetők, a szakemberek, hanem mindenki megismerje e stratégia lényegét.

Langerné Victor Katalin elmondta: a három éve tartó országjárás során helyi jó gyakorlatokat mutatnak be. A platform bizonyítja, hogy az országban mindenhol vannak olyan roma vagy nem roma vezetők, civil szervezetek, önkormányzatok, egyházak, intézmények, vállalkozók, akik-amelyek értik a program lényegét és segíteni akarnak.

A platform emellett toborzás is, hogy egyre többen vegyenek részt a közös munkában - tette hozzá.

Ismertette: 50 településen jártak, egyes helyeken több alkalommal is. A rendezvényeken a kormányzati program, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat programja és a helyi gyakorlatok bemutatásán túl mindig előadás hangzott el az iskolaőrök munkájáról is.

A platformnak része volt továbbá a szakmai konzultáció - mondta, hozzátéve, hogy a sokszor „érzelemdús viták” a programsorozat védjegyévé váltak, és fontos szakmai kapcsolatok kialakulásához is vezettek.

Sztojka Attila, a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság (TEF) vezetője elmondta: a 2019 augusztusában létrehozott TEF feladata a területi szintű operatív programok megvalósítása, hatékonyabbá tétele, a kapcsolat megerősítése az önkormányzatokkal és helyi szervezetekkel, továbbá képzések szervezése.

Ismertetése szerint 2019-ben több mint kétezer, 2020-ban pedig hétezer ember vett részt a képzéseiken.

Kiemelt programjaik között említette a Nő az esély elnevezésű programot. Ebben 1026, többségében roma nő kapott képzést és végzettséget, amellyel szociális intézményekben helyezkedhettek el. Tapasztalataik szerint a képzés és a kötelező foglalkoztatás után egyre többen maradnak a munkahelyükön, ami azt jelzi, hogy a munkaadók elégedettek velük.

Fontosnak nevezte a mentorprogramot, ezzel nyolcezer emberhez jutottak el, hogy megismertessék velük a társadalmi felzárkózásukat segítő lehetőségeiket.

Emellett a TEF végzi a telepprogramok módszertani támogatását, melynek során eddig 97 településsel kötöttek együttműködési megállapodást. Augusztusól a TEF feladata továbbá a pályázatok kezelése.

Ugyancsak fontos feladatukként említette a munkahelyek létrehozását, hangsúlyozva, hogy sok településen nincsenek vagy alig vannak vállalkozások, így az egyetlen munkalehetőség a közmunkaprogram. A TEF ezért Miskolcon könnyűszerkezetes házak előállítását végző gyárat, Tiszaroffon varrodát, Vajszlón pedig zöldségfeldolgozó üzemet hozott létre - ismertette Sztojka Attila.

Kiss Dávid, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat programkoordinátora előadásában a többi között a szervezet szűrőprogramjairól beszélt. Elmondta, hogy szemészeti szűrőbuszukon a gyerekek a vizsgálat után kiválaszthatják a nekik szükséges és tetsző szemüveget, amelyet pár hét múlva ingyenesen megkapnak. Hangsúlyozta, hogy ezek ugyanolyan minőségű szemüvegek, mint amilyeneket a többségi társadalom gyermekei viselnek, és ha eltörik őket, újat kapnak, annyiszor, ahányszor eltörik, mindaddig, amíg meg nem tanulják, hogyan kell vigyázniuk rá.

Beszélt arról is: a szociális munka eszközeként tekintenek a sportra, elsősorban a focira. Ezért valamennyi, a programjukban részt vevő háromszáz településen 22-szer 44 méteres rekortán focipályát építenek, emellett már 30 település kapott teqball- (az asztalitenisz és a futball elemeit kombináló sport) asztalt is.
 

Kapcsolódó írásaink