Belföld

Dömötör Csaba: A baloldal nem tud felhagyni a rém- és álhírkampánnyal

A koronavírus-járvány kezeléséről is volt szó hétfőn, napirend előtt a parlamentben.

Dömötör Csaba: A baloldal nem tud felhagyni a rém- és álhírkampánnyal
Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Arató Gergely (DK) arról beszélt, mindenki azt szeretné, a karácsonyt ne árnyékolja be az a kockázat, hogy a rokonokkal való találkozás miatt tovább terjed a koronavírus-járvány. Ezért a DK azt követeli a kormánytól, tegye lehetővé, hogy karácsony előtt minden magyar teszteltethesse magát ingyenesen.

Dömötör Csaba államtitkár úgy reagált: zajlik a tömeges tesztelés, szűrőbuszok is szolgálatba álltak, és javában folyik az egészségügyi, szociális és nevelési intézményekben dolgozók tömeges tesztelése, összesen 16 ezer helyszínen. Közölte továbbá, hogy a kormány már az oltási tervet is kidolgozta, 13 ezer pontot jelöltek ki a tömeges oltásra, és elindul majd egy regisztrációs rendszer is.

A baloldal ugyanakkor nem tud felhagyni a rém- és álhírkampánnyal, legutóbb például a tesztelésben részt vevő orvostanhallgatók védőfelszereléséről állított valótlanságot - mondta, hozzátéve: a baloldal politikai kérdést akar csinálni a vakcina ügyéből is, miközben az egészségszakmai kérdés.

A baloldal mindig más országokra hivatkozik

Tóth Bertalan (MSZP) hangsúlyozta: a koronavírus nemcsak az egészséget, hanem a megélhetést is veszélyezteti. Félmillió nyugdíjas nyomorog, százezreknek nincs munkahelye, családok nem tudják kifizetni a csekkeket, és 120 ezer kisadózó retteg a januártól - fogalmazott. Szerinte a kormány alkalmatlan arra, hogy megvédje az embereket a vírustól és a mindennapos megélhetési gondoktól.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt felelte: Tóth Bertalan „egy nevet került kínosan”, frakciótársáét, a „kamuvideós” Korózs Lajosét, akinek nevében nem kért elnézést, pedig az említett videóban orvosokat támadtak meg, ami óriási felelőtlenség egy járvány közepén.

Hozzáfűzte: a baloldal mindig más országokra hivatkozik, például a tesztelésben, pedig míg itt már javában tart a szociális és az egészségügyi dolgozók, valamint a pedagógusok célzott tesztelése, addig Ausztria azt vállalta, hogy decemberben három nyugati tartományában elkezdi a tanárok és a rendőrök tesztelését.

A vakcina nem politikai, hanem egészségügyi kérdés

Hollik István (KDNP) azt kifogásolta, hogy ahogy a koronavírus-járvány első hullámában, úgy a másodikban is, a magyar baloldal most sem a vírus, hanem a kormány, a Fidesz-KDNP ellen harcol, gátolva ezzel a védekezést. Nem telik el úgy nap, hogy ne terjesztenének valamilyen hazugságot - vélekedett, majd ismét lemondásra szólította fel a szocialista Korózs Lajost, az Országgyűlés népjóléti bizottságának elnökét egy nyáron készült „kamuvideó” miatt.

Hollik István KDNP-s képviselő felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén
Hollik István KDNP-s képviselő felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Szerinte a baloldal a vakcina kapcsán is folytatja a hisztériakeltést, azt folyamatosan ideológiai kérdéssé akarják tenni. Rögzítette: a vakcina nem politikai, hanem egészségügyi kérdés, a magyar érdek pedig az, hogy minden használható vakcinát beszerezzen az ország.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára közölte, a magyar ellenzék semmiben nem bízik, ami magyar. Példaként említette, a baloldali politikusok szerint nincs szükség arra, hogy a magyar szakemberek megvizsgálják az oltóanyagokat, helyette bízzunk meg az uniós gyógyszerhatóság döntésében.

Közölte, a baloldal a hitelfelvételről is azt mondta, hogy várjuk meg az uniós közös hitelfelvételt, Magyarország önállóan ne vegyen fel hitelt. Ez hordozza annak kockázatát, hogy egyik ország a másik helyet fizeti vissza a hitelt - mondta.

Elképesztőnek nevezte, hogyan tudják a baloldalon a járvány elleni védekezés minden szereplőjét támadni, holott támogatásra lenne szükség.

Kapcsolódó írásaink