Belföld

Orbán Viktor: Soros Györgynek semmilyen befolyása nem lehet az európai kérdésekre

Nem egészen érthető, hogy miért kell komolyan venni Soros szavait, ha amerikai állampolgár, és semmilyen befolyása nem lehet európai kérdésekre - mondta a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában Orbán Viktor miniszterelnök.

Orbán Viktor: Soros Györgynek semmilyen befolyása nem lehet az európai kérdésekre
Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban
Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Orbán Viktor a beszélgetés elején arról beszélt a vétó kapcsán, hogy mindent megfontoltak, és mindent meggondoltak. Már júliusban jelezték, hogy többen nagy bajban lehetnek gazdaságilag a járvány második hullámában.

Az egyik oldal szerint minden politikai vitát félre kell tenni, míg a másik oldal összekötötte volna a politikai kérdéseket a költségvetési ügyekkel. „Most ősszel nem kellett volna engedni az EP-képviselőknek, és nem kellene ragaszkodni ahhoz, hogy politikai kérdéseket válságkezelési eszközökkel összekössenek” - fogalmazott a miniszterelnök.

„Mi meg fogjuk tudni a védeni a nemzeti szuverenitásunkat, meg tudjuk védeni az országainkat a bevándorlástól. Nagy perspektívát látunk a közép-európai államokban. Most kiderült, hogy együtt erősebbek vagyunk, mint külön-külön” - mondta a kormányfő. Hozzátette, ma a közép-európai államok újjászületése az egyik legfontosabb folyamat.

Objektum doboz

A kormányfő nem kompromisszumot, hanem megoldást akar

Orbán Viktor közölte, hogy a magyar és lengyel szavazat nélkül nem lesz Új Generáció Alap és hétéves költségvetés.

„Nem akarok kompromisszumot kötni, hanem egy megoldást kell találni erre a helyzetre. A bajba jutott államoknak minél hamarabb oda kell adni a pénzügyi alapokat”

- mondta a kormányfő.

Az EP és a Soros-hálózat úgy gondolta, hogy a jogállami kérdéseket kötnék a költségvetési kérdésekhez. Orbán szerint nem lehet minket pénzzel megvásárolni, ha szabadságról és a szuverenitásról van szó, akkor nem térünk el a szándékainktól.

Hozzáfűzte: megnevezték a főszereplőt is, Soros Györgyöt, aki „szövi, mint pók, a hálót a háttérben”. Soros magyar és amerikai állampolgárságáról szólva úgy fogalmazott: a legjobb lenne, ha hazamenne, mármint Amerikába. Szavai szerint Soros György a markában tart sok európai parlamenti (EP-) képviselőt, de világossá kell tenni: neki nem lehet semmilyen befolyása európai politikai kérdésekben.

Soros már 2015-2016-ban megírta, hogy azokat a tagállamokat, amelyek nem engednek be bevándorlókat, pénzügyileg meg kell büntetni - közölte a kormányfő, jelezve: „ami most az asztalon van, elegánsabban, de ugyanezt mondja”. Az EP javaslatának elfogadása ugyanis azt jelentené, hogy „ha nem engedjük be a migránsokat, akkor a költségvetésünk egy részét elvehetnék tőlünk” - jelentette ki.

Ez Soros György javaslata, ma ezt képviseli az EP, és nem volt helyes a tagállami miniszterelnökök és a német elnökség részéről, hogy engedett ennek a Soros Györgytől származó, az EP-n keresztül kifejezett politikai nyomásnak - mondta Orbán Viktor.

„Nem egészen érthető, hogy miért kell komolyan venni Soros szavait, ha amerikai állampolgár, és semmilyen befolyása nem lehet európai kérdésekre”

- magyarázta Orbán Viktor.

A miniszterelnök hangsúlyozta, csak az lehet Brüsszelben jogállam, aki beengedi a migránsokat. Ha a német elnökség nem enged az Európai Parlamenttől jövő nyomásnak, akkor nem alakul ki ez a helyzet.

Orbán Viktor annak kapcsán, hogy a Project Syndicate nem hozta le a Sorosnak címzett válaszcikkét, csak annyit mondott: „Ez a baloldali sajtószabadság”.

Brüsszel fordítva ül a lovon a bevándorlást illetően, mivel a bevándorlás nem megoldás, hanem maga a probléma - mondta a kormányfő. Orbán Viktor szerint a fő kérdés a közép-európai térségben, hogy ne legyünk bevándorlóország. Ha egy országban 8-10 százalék lesz a bevándorló, akkor már csak arról lehet beszélni, hogyan éljenek együtt - tette hozzá.

A nyugat-európai hazafiak úgy érzik, hogy napról napra csúszik ki a talaj a lábuk alól. Nekünk nincsenek ilyen problémáink, így el kell kerülni azt a helyzetet, hogy bevándorlóország legyünk. Magyarország a magyaroké - tette hozzá.

Az egészségügy állni fogja a sarat

Orbán Viktor úgy fogalmazott, két csatatér van most: a kórházak és az iskolák. „A kórházakban életet, az iskolákban a munkahelyeket védjük, , mert ha a szülő nem tudja beadni a gyermekét az iskolába, nem tud dolgozni menni. A kórházakban nincsenek biztató jelek, most mindenkit kitartásra biztatok, mivel a korlátozásokból még két hét van” - mondta. Összességében egyre többen vannak kórházban, és hamarosan el fogjuk érni a 10 ezres számot is, de az egészségügy állni fogja a sarat - húzta alá a miniszterelnök.

Előjegyzésbe vetethetik magukat, akik kérnek majd oltást

A kormányfő arról is beszélt, hogy várhatóan már a jövő héten kezdődik egy internetes és levélben történő regisztrációs lehetőség, hogy aki kér majd koronavírus elleni oltást, az már most feliratkozhasson, előjegyzésbe vetethesse magát, és így az elsők közé kerülhessen, akik hozzájutnak az oltóanyaghoz.

Ezzel felmérhető, hányan gondolkodnak azon, hogy beoltatják magukat - tette hozzá a kormányfő.

Azt is elmondta, hogy az oltási terveket már hetekkel ezelőtt kidolgozták. Az egyik arról szól, hogy ha van elegendő vakcina, és az emberek - önkéntes alapon - jelentkeznek az oltásra, akkor hogyan oldják ezt meg - ismertette, közölve, hogy 13 ezer helyszínt jelöltek ki a tömeges oltásra. A másik, december-január környékén bevetendő oltási terv azt részletezi, hogy az első körben érkező vakcináknál kiket vesznek előre. Köztük lesznek a védekezésben résztvevők és a leginkább sérülékeny csoportokhoz tartozók - jelezte, hozzátéve: ekkor még kevesebb vakcina érkezik majd, mint amennyi az igény.

Senki ne fizessen be külföldi síelést

Orbán Viktor a karácsonyi intézkedésekről azt mondta, hogy Nyugaton többen bezárnának a síszezonban. Arra kérte az embereket, hogy ne fizessenek be nyugati síutakra, mert nem fogják tudni beváltani azt, itthon pedig komoly karantészabályokkal kellene számolni.

A miniszterelnök kiemelte, az operatív törzs egyelőre nem tudja megmondani, milyen szabályok lesznek karácsonykor.

„Szeretnénk, ha mindenki korlátozás nélkül tudna találkozni. 8-10 nap múlva fog a kormány dönteni erről”

- zárta a kormányfő.

Orbán Viktor pénteken is, már 6 óra előtt, az operatív törzs ülésén kezdte a napot.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink

Orbán Viktor: Egyesíteni fogjuk az erőinket

Ā„Létrejött egy magyar-lengyel közös nyilatkozat, Magyarország nem fog elfogadni olyan javaslatot, ami Lengyelország számára elfogadhatatlan” + GALÉRIA + A NYILATKOZAT + VIDEÓ

Orbán Viktor: Mi vagyunk a jogállamiság utcai harcosai

ĀA magyarok három évtizede „történelmileg rengeteget tettek azért”, hogy az egykori vasfüggönytől keletre is érvényesüljék a jogállamiság, „de objektív kritériumok alapján” - hangsúlyozta a miniszterelnök + A TELJES INTERJÚ