Belföld

A kamupártok megjelenése senkinek nem jó

A választási törvény szigorítása éppen az ellenzék korábbi követelését teljesíti, hiszen közös listán indulnak

Minden választást követően bírálatok tömkelege éri a választási törvényt, mondván a kamupártok indulása nehezítette a vesztesek szereplését. Megpróbáljuk összefoglalni a tervezett változások lényegét, amelyet korábban éppen az ellenzék követelt.

A kamupártok megjelenése senkinek nem jó
A kormánypártok üdvözlik a kamupártok visszaszorítását – mondta Halász
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A legutóbbi, 2018-as választásokat megelőzően is felmerült a kamupártok – éppen az ellenzék által szorgalmazott – kiszűrésének gondolata: 2017. október 2-án az Országgyűlés 184 kormánypárti, szocialista és jobbikos szavazattal fogadta el a javaslatot, amely akkor huszonhét egyéni körzetes induláshoz kötötte az országos lista állítását.

A szigorítás azonban nem érte el a várt eredményeket. A választási törvény módosítására csak 2021. január 1-ig van lehetőség a következő választás előtt, ezért került a Ház elé a mostani javaslat.

A november elején vitára bocsátott tervezet az országos listaállítást akkor tenné lehetővé, ha legalább kilenc megyében és a fővárosban, illetve ötven egyéni körzetben jelöltet tud állítani egy szervezet. Volner János független képviselő kezdeményezése – amelyet a parlament igazságügyi bizottsága kedden támogatott – azonban hetvenegy egyéni választókerületre emelné a küszöböt, és legkevesebb tizennégy megyére vonatkozna az előírás.

„Mindenki emlékszik rá, hogy a 2014-es és a 2018-as parlamenti választás alkalmával is hatalmas szavazólapokat kaptunk az urnáknál, amelyeken rengeteg olyan pártnévvel találkozhattunk, amelyekről addig még sosem hallottunk” – idézte fel az előzményeket lapunknak Deák Dániel politológus.

„Egyértelmű volt, hogy nagyon sokan pénzkereseti célból hoztak létre a választásokra pártokat, hiszen viszonylag könnyű volt országos listát állítani, így költségvetési forrásokhoz jutni. Ez ellen az ellenzéki pártok tiltakoztak a leghevesebben, folyamatosan az eljárási szabályok szigorítását követelték.

A kormánypártok most eleget is tennének ennek az elvárásnak. Ezzel ki lehet szűrni a kamupártokat, hiszen csak olyan szervezetek tudnának országos listát állítani, amelyek valóban országos hálózattal rendelkeznek és van elég jelöltjük. Ez jó a választóknak is, mert tudják, hogy csak komolyan vehető, a kormányzásképesség alapfeltételeit teljesítő pártok indulnak el a választáson, és nem élnek vissza a nyerészkedők a demokratikus jogokkal.

Érthetetlen tehát a baloldal mostani tiltakozása, hiszen ők már évek óta a közös baloldali listaállításról beszélnek, ezt a mostani szigorítási tervezet egyáltalán nem befolyásolja, sőt megerősíti ezt az ellenzéki törekvést. Ha pedig végül mégsem akarnak közösen indulni a baloldali pártok, minden gond nélkül tudnak külön-külön is jelölteket és országos listákat állítani.”

Halász János, a Fidesz frakcióvezető-helyettese lapunknak azt hangsúlyozta: a frakciójuk még nem tárgyalta a javaslatot, de minden módosítást átgondolnak és üdvözölnek, ami visszaszoríthatja a kamupártok indulását. Meggyőződése, hogy ezzel egyetértenek az emberek is, akiknek a véleménye mindig is fontos volt a kormánypártok számára, míg a baloldalt kizárólag a hatalom megszerzésének a lehetősége érdekli.

Kapcsolódó írásaink