Belföld

Orbán: Ez az év bebizonyította, hogy mi, magyarok valóban összetartozunk

Ez az év és a világjárvány bebizonyította, hogy mi, magyarok valóban összetartozunk - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) XIX., online megtartott ülésére küldött videoüzenetében csütörtökön.

Orbán: Ez az év bebizonyította, hogy mi, magyarok valóban összetartozunk
Orbán Viktor miniszterelnök a Máért ülésére küldött videoüzenetet
Fotó: Facebook

A kormányfő a Máért és a Magyar Diaszpóra Tanács résztvevőit köszöntve arról beszélt: idén érdekes módon esnek egybe egymástól látszólag különböző dolgok, így a trianoni diktátum századik évfordulója és egy világjárvány. Mind a kettő próbatétel, és „összekapcsolódásuk arra emlékeztet bennünket, hogy a próbatételek nem történetiek, hanem itt vannak minden nap velünk”.

„Az összetartozás nemcsak a történelmi múlthoz, hanem a jelenhez és a jövőhöz is köt bennünket” - mondta a miniszterelnök.

Hangsúlyozta: a világjárvány próbatétel volt abból a szempontból is, „hogy mennyire igaz az a megnyugtató, szívből jövő és őszinte kívánságunk, hogy bár a történelmi Magyarországot sok darabba vágták, mi, magyarok valójában mégis összetartozunk”.

Objektum doboz

Az év bebizonyította, hogy ez nemcsak egy történeti, nemcsak egy szellemi gondolat vagy előfeltevés, hanem hús-vér valóság - mondta Orbán Viktor.

„Szlovákiával, Szerbiával, Horvátországgal, Szlovéniával a lehető legszorosabb együttműködést alakítottuk ki, az osztrákokkal pedig szinte napi egyeztetésekben voltunk, és közben a politikai nehézségek ellenére a Kárpátalján és Erdélyben élő magyaroknak is segítséget tudtunk nyújtani. Bebizonyítottuk, hogy nekünk minden élet számít, határon innen és határon túl.

Bebizonyítottuk, hogy egyetlen magyar sincs egyedül” - fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve, hogy a világjárványnak még nincs vége, és azt kérte, „továbbra is vigyázzunk egymásra!”.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes Budapesten, a Magyar Diaszpóra Tanács ülése után tartott online sajtótájékoztatón 2020. november 26-án
Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes Budapesten, a Magyar Diaszpóra Tanács ülése után tartott online sajtótájékoztatón 2020. november 26-án
Fotó: MTI/Miniszterelnökség/Botár Ge

A magyarság bármilyen kihívást képes lehetőségre váltani

A magyarság világnemzet, amely képes arra - érje bármilyen megpróbáltatás -, hogy a kihívásokat lehetőségre váltsa, és ez érvényes a diaszpórára is - mondta Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a Magyar Diaszpóra Tanács ülésén csütörtökön. A tanácskozást a járvány miatt idén online rendezték meg.

Semjén Zsolt kiemelte: a diaszpórát a történelem viharai hozták létre, háborúk, vesztett háborúk, levert szabadságharcok, diktatúrák. Ennek a következménye, hogy magyar van mindenütt a világban, ugyanakkor a nemzet életerejét mutatja, hogy nem asszimilálódott, nem tűnt el, hanem őrzi magyarságát - mutatott rá.

„Bárhova is sodort bennünket a történelem vihara, egy nemzetnek vagyunk a tagjai, és az a büszkeség hat át mindannyiunkat, hogy érdemes ehhez a nemzethez, kultúrához, nyelvhez tartozni” - fogalmazott a miniszterelnök-helyettes.  

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Budapesten, a Magyar Diaszpóra Tanács ülése után tartott online sajtótájékoztatón 2020. november 26-án
Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Budapesten, a Magyar Diaszpóra Tanács ülése után tartott online sajtótájékoztatón 2020. november 26-án
Fotó: MTI/Miniszterelnökség/Botár Ge

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára elmondta: 83 szervezet képviselteti magát a diaszpóratanács ülésén 27 országból. Elmondta, tíz év alatt radikális váltás valósult meg a nemzetpolitikában, büszkeségre adnak okot az elért sikerek. Egységes magyar nemzet jött létre - jelentette ki.

Semjén: 2021 legyen a nemzeti újrakezdés éve!

Legyen 2021 a nemzeti újrakezdés éve - javasolta Semjén Zsolt a Magyar Állandó Értekezlet ülésén. A tanácskozást a járványhelyzet miatt idén online rendezték meg.

Semjén Zsolt hangsúlyozta: a koronavírus-járvány miatt egyetlen nemzetpolitikai programot sem kellett megszüntetni, azokat az online térbe helyezték át, illetve kiegészítették. Ha a járványhelyzet elmúlik, minden program a hagyományos formájában folytatódhat - jelezte a miniszterelnök-helyettes.

A miniszterelnök-helyettes kiemelte: az elmúlt tíz évben több mint tízszeresére nőttek a nemzetpolitikai támogatások. A külhoni magyarság hagyományos identitásvédelme mellett kitért az oktatási-nevelési támogatásokra, a gazdaságfejlesztési programra és a határon túli etnikai magyar pártok támogatására.

Kifejtette: a hagyományos identitásvédelem a külhoni magyar nemzetrészek megmaradását szolgálja. Kitért arra, hogy a Szülőföldön magyarul! program keretében tavaly 224 ezer óvodáshoz és iskoláshoz jutottak el. Ez azért kulcsfontosságú, mert ezáltal intézményes kapcsolat jön létre a külhoni magyar családok és a magyar állam között.

A miniszterelnök-helyettes értékelése szerint a program nagyszerűen működik. Külön kiemelte a Rákóczi Szövetség és a közelmúltban elhunyt tiszteletbeli elnöke, Halzl József tevékenységét, akit a magyar nemzetpolitika „hőseként és napszámosaként” jellemzett.

Beszámolt arról is, hogy mintegy ezer óvodát, bölcsődét újítottak fel, illetve építettek a Kárpát-medencében.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (b) és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) ülésén Budapesten
Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (b) és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) ülésén Budapesten
Fotó: MTI/Miniszterelnökség/Botár Gergely

A magyar állam felsőoktatási hálózatot is fenntart, egyre jobb minőségben és egyre vonzóbb módon - mondta. Szólt arról, hogy a Máért javaslata alapján nemzeti jelentőségű intézményeket hoztak létre kiszámítható normatív finanszírozással. Jelenleg 83 intézménnyel, 12 programmal és 170 szervezettel kötöttek ilyen megállapodást.

A Petőfi Sándor program keretében 78 ösztöndíjas utazik a szórványhoz - ismertette. Az anyasági támogatást igénylők körében 10 ezer babacsomagot osztottak szét, ami mutatja a kormány családok iránti elkötelezettségét a határon túli magyarságnál is.

A Határtalanul! tanulmányi kirándulási program keretében mintegy 400 ezer gyermek juthatott el külhoni magyar területekre.

A nemzetpolitika nagy eredményeként jelölte meg Semjén Zsolt a gazdaságpolitikai fejlesztéseket, amelyek a külhoni magyarságnak, az anyaországnak, az ottani többségi nemzetnek és gazdaságának egyaránt előnyösek.

Kiemelte a határon túli etnikai alapú magyar pártok és szervezetek támogatását a „józan ész, a hatályos törvények és az európai szabályok szerint”. Ez az intézményes biztosítéka annak, hogy a magyarság jogait tiszteletben tartsák - mondta, hozzátéve, Magyarország mindig is támogatta az autonómiát, amelynek megadása nem kegy az utódállamoktól. Úgy fogalmazott: „Ami másnak jár, az a magyarságnak is jár.”

Semjén Zsolt ismertette: „több mint 1,1 millió nemzettársunk vált honfitárssá és polgártárssá” a honosításon keresztül, és a parlamenti választáson szavazás módját is amennyire lehet, egyszerűsítették.

A kormányfő helyettesének összegzése szerint Magyarország - alaptörvényéből következően is - elkötelezetten nemzeti politikát folytat, amely egyúttal egyetemes politika is. Álláspontjuk szerint minden nemzet egyszeri és megismételhetetlen érték, olyan érték, amelyet csak és kizárólag az adott nemzet adhat az egyetemes emberiségnek. A magyarok felelőssége az egyetemes emberiséggel szemben a magyarságuk „kimunkálása, megőrzése és felmutatása”, mert ezáltal gazdagíthatjuk a többi nemzetet is - jelentette ki Semjén Zsolt. Hangsúlyozta: „amint elvárjuk, hogy tiszteletben tartsák a mi nemzetépítésünket, úgy mi természetesnek tartjuk”, hogy minden más nemzet és minden más nemzetiségnek joga és kötelessége a saját nemzetépítése.

Potápi Árpád János kiemelte: mára a nemzetpolitika olyan területe a kormány tevékenységének, amelyre méltán lehetnek büszkék.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (b) és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Budapesten, a Magyar Diaszpóra Tanács ülésén 2020. november 26-án
Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (b) és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Budapesten, a Magyar Diaszpóra Tanács ülésén 2020. november 26-án
Fotó: MTI/Miniszterelnökség/Botár Ge

Egyhangú igen a zárónyilatkozatokra

 Egyhangúlag fogadta el mind a Magyar Állandó Értekezlet, mind a Magyar Diaszpóra Tanács a zárónyilatkozatokat a csütörtökön - a koronavírus-járvány miatt online - tartott fórumokon - közölte Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a szintén online közvetített sajtótájékoztatón.

Semjén Zsolt kiemelte: a magyar politikai életben példátlan módon teljes konszenzus mellett hagyták jóvá a tanácskozásokat lezáró dokumentumokat, azokra az összes határon túli magyar politikai párt és a magyarországi parlamenti pártok is igent mondtak.

A miniszterelnök-helyettes kitért arra, hogy Romániában december 6-án parlamenti választásokat tartanak. Létfontosságú, hogy az RMDSZ minél erősebben képviselhesse a magyar érdekeket a bukaresti parlamentben - mondta.

Semjén Zsolt azt kérte a nem Románia területén élő erdélyi magyar, de román állampolgársággal rendelkező szavazóktól, hogy vegyenek részt a választáson, román okmányaikkal menjenek el a konzulátusra, nagykövetségre, és adják le szavazatukat az RMDSZ-re.

Kapcsolódó írásaink

Orbán Viktor: Mi vagyunk a jogállamiság utcai harcosai

ĀA magyarok három évtizede „történelmileg rengeteget tettek azért”, hogy az egykori vasfüggönytől keletre is érvényesüljék a jogállamiság, „de objektív kritériumok alapján” - hangsúlyozta a miniszterelnök + A TELJES INTERJÚ