Belföld

Milliókkal fizették Brüsszelből Gyurcsányné kampányát

Több millió forinttal támogatta a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) Gyurcsányné Magyarországra irányuló kampányát - írja az Origo.

Milliókkal fizették Brüsszelből Gyurcsányné kampányát
Együtt nevetgél a DK-s Dobrev Klára és David Sassoli szocialista EP-elnök
Fotó: European Parliament

A napokban az S&D logójával ellátott videók bukkantak fel Gyurcsányné, és más DK-s politikusok Facebook-oldalán, amelyek főszereplője többnyire Gyurcsány Ferenc, pártelnök felesége volt. A baloldali politikus a közel egyperces felvételen a szokásos kampánymondatait ismételgette, és Brüsszelt reklámozta.

Ömlik Gyurcsányékhoz a pénz Brüsszelből

Nem véletlenül, hiszen annak végén egyértelművé vált, hogy azt fizetett Facebook-hirdetés formájában az európai szocialisták finanszírozták. Később kiderült, hogy nem csupán egy kampányanyag kering az a legnagyobb közösségi oldalon, hanem ennél jóval több. És, ami ugyanilyen fontos: ezek mindegyikét az S&D pénzelte. Azaz a Gyurcsány-párt külföldi pénzből indított kommunikációs offenzívát a kormány járvány ellen tett erőfeszítéseit. Az Origo éppen ezért megnézte és kiderült, hogy a Facebook-oldalán elérhető adatok szerint:

Gyurcsányné eddig 2 860 559 forintot kapott a brüsszeli szocialistáktól.

Ez körülbelüli értéknek tűnik, ugyanis a valós összeg ennél egyértelműen nagyobb lehet, ami közelít a 3,5 millió forinthoz.

Ahogy az a fenti ábrából kitűnik, az imént ismertett Facebook-költések csupán az elmúlt hét napra vonatkoznak. Feltűnő, hogy amíg az európai szocialistáktól megközelítőleg három/három és fél millió forint érkezett, addig a DK ebben az időszakban csupán 150 ezer forintért reklámozta vezető politikusát. Az első, S&D által finanszírozott hirdetés hétfőn bukkant fel, a reklmámanyagok azóta valósággal elárasztották a közösségi oldalt. Jelenleg egyébként százas nagyságrendben futnak a fizetett posztok, ami jól jelzi a kampány intenzitását. 

Ömlik Gyurcsányékhoz a pénz Brüsszelből
Ömlik Gyurcsányékhoz a pénz Brüsszelből
Fotó: Facebook

Ahogy az a fenti ábrából kitűnik, az imént ismertetett Facebook-költések csupán az elmúlt hét napra vonatkoznak. Feltűnő, hogy amíg az európai szocialistáktól megközelítőleg három/három és fél millió forint érkezett, addig a DK ebben az időszakban csupán 150 ezer forintért reklámozta vezető politikusát. Az első, S&D által finanszírozott hirdetés hétfőn bukkant fel, a reklámanyagok azóta valósággal elárasztották a közösségi oldalt. Jelenleg egyébként százas nagyságrendben futnak a fizetett posztok, ami jól jelzi a kampány intenzitását. 

Egyébként a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége a DK uniós képviselői közül nemcsak Gyurcsánynét támogatta: Rónai Sándor 200 ezer, Molnár Csaba 130 ezer forint, Ara-Kovács Attila pedig 125 ezer forint támogatást kapott. Értelemszerűen ezek elhanyalgatható összegek a pártelnök feleségééhez képest, aminek megvan a kézzel fogható magyarázata:

Gyurcsányék eldöntötték, hogy Gyurcsányné lesz a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje, amit Brüsszelből is egyértelműen támogatnak.

Kapcsolódó írásaink