Belföld

Áldozatsegítés és szemléletformálás

Az Ökumenikus Segélyszervezet krízisambulanciáin szociális, jogi és pszichológiai támogatást is kapnak a bántalmazottak

Tematikus közösségi oldalakat indított a kapcsolati erőszak ellen az Ökumenikus Segélyszervezet A szeretet nem árt néven. A közösségi oldalak fontos célja, hogy párbeszédet indítsanak el a témában.

Áldozatsegítés és szemléletformálás

Az Ökumenikus Segélyszervezet nagy hangsúlyt fektet a társadalmi szemléletformálásra és a megelőzésre. Ennek jegyében 2013 óta minden évben országos kampányt indít. Céljuk, hogy az áldozatok, a hozzátartozóik, illetve a közvetlen környezetükben élők felismerjék: ami velük vagy körülöttük történik, nem elfogadható, és joguk és lehetőségük van arra, hogy segítséget kérjenek. A szervezet ezért ismét szemléletformáló kampány indított közszereplők bevonásával. A szeretet nem árt néven Facebook- és Instagram-oldalakat hoztak létre, hogy mértékadó közösségi felületeken segíthessék elő a bántalmazás minden formája elleni küzdelmet.

„Sokat beszélünk napjainkban a közösségi média veszélyeiről. Különösen arról, amikor olyan hamis információk, tartalmak terjednek virálisan, amelyek nem segítik egy probléma megoldását, inkább ártanak. Így van ez a kapcsolati erőszak sokakat érintő és foglalkoztató problémájával is, ezért döntöttünk úgy, hogy saját, tapasztalt szakemberek által kezelt közösségi oldalakat hozunk létre, amelyek segítik a kapcsolati erőszak elleni küzdelmet és a társadalmi szemléletformálást” – közölte Gáncs Kristóf, a civil szervezet kommunikációs igazgatója.

Az oldalak tartalmáért a kapcsolati erőszak érintettjeinek, áldozatainak segítésében évtizedes tapasztalattal rendelkező segélyszervezet szakértői, a krízisambulanciákon dolgozó munkatársak felelnek. A megosztott információk hiteles, gyakorlati tapasztalatokon alapuló tanácsokat nyújtanak a kapcsolati erőszak érintettjeinek és azoknak, akik a környezetükben tapasztalnak bántalmazást.

Céljuk, hogy párbeszédet indít­sanak el a témában, ezért várnak mindenkit, aki tenni szeretne a kapcsolati erőszak ellen. Ezt leginkább úgy tehetik meg, ha megosztásukkal maguk is hozzájárulnak, hogy a szemléletformáló és segítő üzenetek minél többekhez eljuthassanak.

Az Ökumenikus Segélyszervezet tevékenységének kiemelten fontos célkitűzése a kapcsolati erőszak elleni küzdelem, a bántalmazás érintettjeinek segítése. A szervezet több mint tíz év tapasztalattal rendelkezik az áldozatok ellátása és rehabilitációja terén. Mára az egyik legnagyobb olyan hazai szervezetté vált, amely prevenciótól az azonnali kríziskezelésen (titkos menedékház, krízisközpont) keresztül a reintegrációs szolgáltatásokon át nyújt segítséget és működtet programokat az ország több pontján.

Online anonim tanácsadó szolgáltatást nyújt 2017-től a segélyszervezet tematikus weboldalán keresztül, emellett 2018-tól Budapesten, Miskolcon, Szolnokon és Orosházán nyitott krízisambulanciát, ahol a rászorulók személyesen tudnak tanácsot kérni jogász, pszichológus és szociális szakemberektől. A szervezet munkatársai tartanak tanácsadást Szegeden és Békéscsabán is, más szervezetek működtetésében pedig Devecseren, Mosonmagyaróváron, Kaposváron, azaz krízisambulancia összesen kilenc helyszínen érhető el.

Tavaly több mint százötven fő fordult az Ökumenikus Segélyszervezet krízisambulanciáihoz, az áldozatoknak nyújtott egyéb támogató szolgáltatásokkal 663 érintett felnőttnek és gyermeknek nyújtottak segítséget. A krízisambulanciákon 1811 szociális, 1311 pszichológiai, 503 jogi tanácsadást nyújtottak a kapcsolati erőszak áldozatai, érintettjei és hozzátartozóik számára.

Az ellátórendszer a háromszorosára bővült, és mindenki számára elérhető

Novák Katalin
Novák Katalin
Fotó: MH

Van segítség a kapcsolati erőszak ellen – jelentette ki Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter a közösségi oldalán közzé tett videóban a Nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján. A politikus kifejtette: a kormány 2010 óta következetesen küzd a kapcsolati erőszak ellen, mindent megtesz azért, hogy minél kevesebben essenek áldozatul, valamint hogy az áldozatok segítséget kapjanak. Az ellátórendszer a háromszorosára bővült az elmúlt években, és mindenki számára folyamatosan elérhető – hangsúlyozta Novák Katalin. Hozzátette: a krízisközpontok működtetésére 2016 óta ötven százalékkal több állami támogatást biztosítanak, a titkos menedékházakra pedig dupla akkora forrás érhető el, mint korábban. Tíz évvel ezelőtt tizenkét krízisközpont és egy titkos menedékház működött, ehhez képest jelenleg húsz krízisközpont, valamint nyolc titkos menedékház, hét kríziskezelő ambulancia és huszonegy félutas ház, emellett Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat is működik. Az ingyenesen hívható +36 80 205-520-as telefonszámon a nap 24 órájában segítséget lehet kérni. Varga Judit igazságügyi miniszter bejelentette: a meglévő négy mellett decembertől két új áldozatsegítő központ kezdi meg működését: a szegedi és a kecskeméti, s a tárca részéről az év elején meghirdetett Áldozatsegítés éve program keretében idén megduplázták a hazai áldozatsegítő kapacitást. November 1-ig 9693 hívást fogadtak

Kapcsolódó írásaink