Belföld

Müller Cecília: Változik a járványgörbe

Az elmúlt heti adatokat tekintve az látható, hogy változik a járványgörbe, az azt megelőző hetihez képest kevesebb pozitív esetet regisztráltak - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília: Változik a járványgörbe
Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány aktuális magyarországi helyzetéről tartott sajtótájékoztatóján a Fejér megyei Nagyvenyim orvosi rendelőjében
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Müller Cecília közölte, az idősáv csak a megjelölt üzletekre vonatkozik, egyéb üzletre nem, tehát az egyéb boltokban a teljes nyitvatartási időtartam alatt bárki, bármely korosztály igénybe veheti a szolgáltatásokat.

A szakember a járvánnyal kapcsolatban elmondta, az elmúlt heti adatokat nézve az látható, hogy változik a járványgörbe, az azt megelőző hetihez képest kevesebb pozitív esetet regisztráltak.

Kitért arra, hogy a 46. héthez képest a 47. héten 7 százalékkal kevesebb pozitív esetet regisztráltak, ez 2177 embert jelent.

Életkor szerinti megoszlásuk az előző héthez hasonló volt; a legérintettebbek továbbra is a 40-49 évesek, az ő arányuk 23 százalék. A 65 év felettiek aránya 16 százalék, míg a 15 év alatti korosztály aránya 4,1 százalék volt.

Korcsoportra lebontva és a 100 ezer főre vetített megoszlás szerint a 20-29 év közötti fertőzöttek 2221-en, a 30-39 évesek 2083-an, a 40-49 évesek 2584-en, az 50-59 évesek 2363-an, míg a 60-69 évesek 2618-an voltak a 47. héten. A 70-79 évesek között 346-an, míg a 80 évesek között 2230-an fertőzöttek 100 ezer lakosra vetítve.

Objektum doboz

Kitért arra, hogy az 1-2 éveseknél a legalacsonyabb a fertőzésszám, mindössze 141 gyerek lett pozitív, a 6-9 éveseknél 365 gyerek, a 10-14 éveseknél már 968 az igazolt fertőzöttek száma, míg a középiskolásoknál 2130 igazolt fertőzött jutott 100 ezer lakosra vetítve.

A területi adatokat ismertetve a tisztifőorvos azt is elmondta, hogy a 47. héten az előző héthez képest Zala megyében nőtt leginkább a koronavírusos esetek száma, mintegy 86 százalékkal. Fejér megyében 71 százalékkal, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 54 százalékkal nőtt az új esetek száma az előző héthez képest.

Vas, Komárom-Esztergom és Békés megyében gyakorlatilag nem változott az új esetek száma. Nógrád megyében 55 százalékkal, Győr-Moson-Sopronban pedig 44 százalékkal csökkent az újonnan regisztrált fertőzöttek száma az előző héthez képest - ismertette Müller Cecília.

Kifejtette: előző héten a regisztrált új fertőzöttek 18 százaléka (6242) budapesti, 12,6 százaléka (4254) Pest megyei, míg 8 százaléka Borsod-Abaúj-Zemplén megyei (2682 ember).

Ismét Tolna megyében regisztrálták a legkevesebb - 373 - új esetet a múlt héten, ez a 47. héten regisztrált fertőzöttek 1 százaléka.

Objektum doboz

Az abszolút számokat ismertetve Müller Cecília elmondta, a járvány kezdete óta fővárosban 41 251 embernél, Pest megyében 23 372-nél, Győr-Moson-Sopron megyében 12 079 embernél igazolták a fertőzést.

Százezer lakosra vetítve továbbra is Győr-Moson-Sopron vezet a megbetegedési mutatókban, azt követi Budapest és Vas megye a 47. héten. A legkevesebb a megbetegedés Békés, Somogy és Tolna megyében. Müller Cecília beszámolt arról is, hogy az elhunytak átlagéletkora változatlanul 76 év, a gyógyultaké 40 év.

Kitért arra, hogy 7718 embert ápolnak a fertőzéssel összefüggésben kórházban. Mint mondta, ez a szám „kicsit mérséklődően, de még mindig emelkedő tendenciát mutat”, és mutatja az egészségügy terheltségét. Lélegeztetőgépre 656-an szorulnak.

Kérdésre válaszolva az országos tisztifőorvos elmondta, minden esetben a kontaktkutatás és az egyedi esetek elemzése után döntenek arról, hogy ki számít szoros kontaktusnak vagy el kell-e rendelni online oktatást akkor, ha egy pedagógus pozitívnak bizonyul.

Közölte azt is: egyelőre nincs influenzajárvány Magyarországon, a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok által beküldött mintákban mindössze egy esetben találtak influenzavírust.

A szerdai kormányülésen értékelik a járványügyi helyzetet

A szerdai kormányülésen értékeli és elemzi a kormány a koronavírus-járvány elleni védekezéssel összefüggésben rendelkezésre álló adatokat - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese.

Kiss Róbert alezredes hozzátette: a döntésekről a csütörtöki kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter ad részletes tájékoztatást.

A vezetőhelyettes kiemelte: kedden a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 269, a járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatályba lépése óta már 8095 ember ellen intézkedtek a rendőrök.

A tízezer lakosúnál nagyobb település közterületén - az önkormányzati rendeletben elrendelt maszkviselési kötelezettség megszegése miatt - 224 ember ellen intézkedtek kedden, ez az előző naphoz képest 14 százalékos csökkenést jelent - tette hozzá. Közülük 34 embert figyelmeztetésben részesítettek, 133-at helyszíni bírsággal sújtottak, 57-et pedig feljelentettek. A tömegközlekedésben és a megállókban 9, míg az üzletekben 36 esetben kellett intézkedniük a rendőröknek a maszk helytelen viselése, vagy annak hiánya miatt.

Az üzletek, vendéglátóhelyek, szolgáltatók korlátozott nyitvatartását, illetve az egyes létesítmények nyitvatartási tilalmát is ellenőrizték és egy budapesti sörözőt ideiglenesen 60 napra bezárattak, mert nyitva volt és ott sem az alkalmazott, sem a vendég nem viselt maszkot. Összesen eddig 74 üzletet és vendéglátóhelyet zárattak be ideiglenesen szabálytalanságok miatt.

Az üzletekben, vendéglátóhelyeken, szolgáltatási helyeken és szállodákban ugyancsak a szabályok be nem tartása miatt 477 rendőri intézkedésre volt szükség a jogszabály hatályba lépése óta, ebből 120 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos sértette meg az előírásokat.

A kijárási tilalmat kedden 289-en szegték meg, további két embert azért büntettek meg, mert nem a lakóhelyétől 500 méteres körzetben sétáltatott kutyát, további 4 ember pedig más közterületi magatartási szabályt nem tartott be. A kijárási korlátozások november 4-től, a kijárási tilalom november 11-től lépett hatályba. November 4-től a rendőröknek 6 244 szabályszegővel szemben kellett intézkedniük.

Kedden a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat is ellenőrizték, a tranzitszabályokat megsértőkkel szemben 51 intézkedésre volt szükség. Az átutazókat szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartókkal szemben eddig 6395 alkalommal intézkedtek a rendőrök.

Az elmúlt napon 16 703 alkalommal ellenőrizték személyesen a rendőrök a hatósági házi karanténban lévőket, kedden 7307 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el, így jelenleg 41 558-an vannak hatósági házi karanténban. Közülük 3741-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze azt, betartják-e a karanténszabályokat.

Kérdésre válaszolva elmondta: a polgárőrök is részt vesznek a járvány elleni védekezésben, például a kormányhivatalok felkérése alapján segítséget nyújtanak a tesztelésben résztvevők szállításában és széles körű karitatív feladatokat is ellátnak, segítik például az időseket.

Kapcsolódó írásaink