Belföld

Mocsai Lajos: Már az év elején készültünk a második hullámra

A Testnevelési Egyetemen a cél, hogy a legzökkenőmentesebben vészeljék át a járványt

A Testnevelési Egyetem az egyik olyan felsőoktatási intézmény, ahol gyakorlati oktatás is folyik. Az egyetem rektora Mocsai Lajos lapunknak elmondta, milyen változásokat vezettek be a szigorítások hatására.

Mocsai Lajos: Már az év elején készültünk a második hullámra
Minden hallgatónak meg kell adni a lehetőséget, azoknak is, akik betegek lettek, hogy eredményesen be tudják fejezni a félévet – mondta a rektor
Fotó: MH/Purger Tamás

– Hogy változtak meg a mindennapok az új szabályok miatt?

– Rugalmas oktatási rend van nálunk. Már az év elején készültünk a második hullámra. A tantestülettel megállapodtunk abban, hogy tömbösítjük a gyakorlati órákat. Akár az elméleti órák rovására is, de előrébb hoztuk a gyakorlatokat. Az volt a cél, hogy eljussanak a hallgatók és a tanárok odáig, hogy lezárható legyen a félév. Másodsorban, ahol olyan gyakorlati óra van, amit kisebb csoportokra szét lehet osztani, azokat be lehet fejezni. Harmadjára pedig, aki a félév elfogadásának feltételeivel még adós maradt, mert például beteg volt vagy nem volt jelen, azok számára meg kell adni a lehetőséget arra, hogy időben és térben elhúzódva, veszélytelenül be tudják fejezni.

– Milyen szabályok vonatkoznak a kollégiumra?

– Egy szobában maximum két fő tartózkodhat. Aki külföldi, az nem tud hazamenni például Szaúd-Arábiába vagy Afganisztánba. A második kategória azok a hallgatók, akik munkavállalással iskolában is tanítanak, vagy olyan munkahelyük van, amely igazoltan nem tudja nélkülözni a tevékenységüket. A harmadik a sportolói kategória, akiknek napközben edzésük van, illetve zártkapus mérkőzéseik, tehát azok a minősített sportolók, akikre a normál polgári szabályozás vonatkozik. Rájuk este 8 és reggel 5 között a kötelező benntartózkodás vonatkozik. Kivéve, ha mérkőzésről jönnek vagy oda mennek.

– Az étkezés biztosított?

– Nekünk üzemi éttermünk van az egyetemen belül, tehát az étkezése a hallgatóknak és a tantestületnek megoldott. A tanároknak biztosítottuk azt a feltételt, hogy az egyetem létesítményeiből vagy távoktatással otthon is tudnak tanítani. A kollégáknak megadtam a lehetőséget a tananyagkészítésre is az egyetem stúdiójában, az egyetem oktatástechnológiai hátterével.

– A Testnevelési Egyetem hallgatói között hány fertőzött volt a második hullámban?

– Azt tudom mondani, hogy fantasztikus eredményt értünk el. Amíg a kormány nem rendelte el a szigorításokat, fél százalék alatt volt a fertőzöttség.

– Minek köszönhető a jó eredmény?

– A hallgatóink szigorúan betartották az intézkedéseket, hiszen szabálykövető sportemberekről van szó. Nagyon szeretik az egyetemüket, azt kell mondanom, hogy a TF-es hallgatók borzasztóan jó partnerek ezekben a dolgokban. A Hallgatói Önkormányzattal egyeztetve nagyon jól tudtuk alkalmazni a prevenciót.

– A Testnevelési Egyetem önállóvá válása óta a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság először végzett átfogó intézményakkreditációt. Miért fontos ez a folyamat?

– Egyetemünk elmúlt tizennégy évének legfontosabb pillanata volt november közepén. Az online interjúkon harminchat munkatársunkat, vezetőket, hallgatókat, oktatókat és további kollégákat kérdeztek. Az intézményi akkreditációs eljárás célja a felsőoktatási intézmények Európai Felsőoktatási Térségre vonatkozó minőségbiztosítási irányelvek és sztenderdek szerinti működésének vizsgálata és hitelesítése.

– A jelenlegi szabályok befolyásolják a Testnevelési Egyetemen zajló építkezéseket?

– Megnyugtató tempóban készül a Csörsz utcai pályánk, ami a legfontosabb oktatásban. Miután ezek az egyetem képzőfelületei, ezekre óriási szükség van. A tervek szerint körülbelül húsz hónapon belül ez a központ elkészül. Most történik az Alkotás utcai tömb közbeszerzéseinek előkészítése. A tervek elkészültek, minden engedély megvan. Ez kiemelt állami beruházás, és nagyon bízom benne, hogy tavasszal ott is elkezdődik az építkezés.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom