Belföld

Hiteltelen Karácsony panasza

Hiába sír a főpolgármester, a tények azt jelzik: jó állapotban lévő fővárosi önkormányzatotvehettek át, amelynek tele volt a kasszája, s az adóbevételei sem csappantak meg

A baloldali fővárosi vezetés egy év alatt egyelőre arra volt képes, hogy bűnbakokat keressen saját politikai semmittevésének igazolására – fogalmazott lapunknak Szolomayer Balázs, az Alapjogokért Központ vezető elemzője. Kifejtette: a Karácsony Gergely főpolgármester által konstruáltak egyáltalán nem találkoznak a valósággal, egyre több állításáról derül ki, hogy nincsen ténybeli alapja.

Hiteltelen Karácsony panasza
Kudarcos év. A főpolgármester DK-s jobbkezével, Gy. Németh Erzsébettel
Fotó: Karácsony Gergely Facebook-oldala

„Karácsony Gergely ugyanahhoz az áldozati politikához nyúl vissza, amelyet korábban Demszky Gábor is folytatott” – mondta lapunknak Szolomayer Balázs, az Alapjogokért Központ vezető elemzője. A szakértő kifejtette, ennek lényege az a tényeken túli kép kialakítása, hogy az arc nélküli hatalom, vagyis a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy az emberarcú önkormányzatiságot lehetetlen helyzetbe hozza mind több pénzt elvonva a fővárostól. Ezen konstruált kép azonban nem találkozik a valósággal – folytatta a jogi elemző –, kiemelve, hogy 2010-ben a jobboldali kormány mintegy 375 milliárd forintnyi adóssághegyet vállalt át a Demszky-Hagyó korszakból, befejezte a félbehagyott négyes metrót és több ezer milliárdos fejlesztéseket hajtott végre. „Karácsony Gergely egy jó állapotban lévő fővárosi önkormányzatot vehetett át 2019-ben, melynek kasszájában kilencvenmilliárd forint készpénzállomány és további 135 milliárd forintnyi megtakarítás található értékpapírokban. Ezen felül pedig további hatvanmilliárd forint hitel is rendelkezésre áll fejlesztésekre” – hangsúlyozta.

Karácsony Gergely ezekről az ösz-szegekről tudomást sem véve sírja tele facebookját nap mint nap – mutatott rá Szolomayer Balázs, hozzátéve, hogy a napokban az is kiderült, miszerint a főpolgármester állításával szemben a budapesti adóbevételek sem csökkentek drasztikus mértékben, hiszen a fővárosi vállalkozások majdnem ugyanannyi adót fizettek be a kasszába, mint tavaly ilyenkor, amikor még sem koronavírus-járvány, sem gazdasági válság nem volt. „Tehát a főpolgármester újabb állításáról derült ki, hogy semmilyen ténybeli alapja sincs” – jelentette ki.

Az Alapjogokért Központ elemzője úgy vélte, a múlt héten bejelentett fővárosi „takarékossági intézkedések” és cégösszevonások gyakorlatilag a „két lépést előre, egyet hátra” politikának nevezhetők. Mint lapunk megírta, a főpolgármester nyilvános pályáztatás nélkül szervezte át a budapesti cégmenedzsmentet, holott korábban ezt is ígérte.

Szolomayer Balázs szerint Karácsony Gergely azért hozta meg döntéseit, mert vélhetően egyre kellemetlenebbé vált számára, hogy miközben egyfolytában az állítólagos forráshiányról panaszkodik, jelentősen felduzzasztotta a fővárosi bürokráciát. Azzal például, hogy a lemondott „ivókutakért felelős főpolgármester-helyettes”, Dorosz Dávid posztját nem tölti be mással, még mindig eggyel több helyettese van, mint Tarlós Istvánnak – hívta fel a figyelmet a szakértő.Dorosz Dávid távozása ugyanakkor annak is beismerése, hogy a kommunikációs kormányzás csupán egy bizonyos határig folytatható, a távozó klímavédelmi és fejlesztési főpolgármester-helyettes ugyanis egy év alatt képtelen volt bármilyen érdemi teljesítmény felmutatására azon kívül, hogy a tavaly őszi kampányban megígért hármas metró légkondicionálása helyett ivókutakat telepített az állomásokra – mutatott rá a szakértő, kiemelve, „a fővárosi vezetés egy év alatt egyelőre tehát arra volt képes csupán, hogy bűnbakokat keressen saját politikai semmittevésének igazolására”.

Kapcsolódó írásaink

Alaptalan Karácsony siránkozása

ĀA főpolgármester hiába panaszkodik a kieső adóbevételekre, a budapesti vállalkozások és emberek ugyanannyit fizettek októberig a fővárosi önkormányzatnak, mint Tarlós idejében - közölte Farkas Örs

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom