Belföld

Az MSZP után a DK a Momentumot mazsolázza

Gyurcsány Ferenc bukott miniszterelnök már jelezte a baloldal pártjainak, kikkel elégedetlen, és kiket kíván leváltani

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke az MSZP kimazsolázása után most a Momentummal teszi ugyanezt – így kommentálta Kiszelly Zoltán politológus a Veszprém megyei közgyűlés momentumos képviselőjének, Benedek Szilveszternek az átlépését a DK-ba. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke napról napra új üzeneteket küld az ellenzéki politikusoknak, amelyeknek a lényege, hogy az számíthat biztosan befutó helyre a következő 2022-es választáson, aki a DK-t választja.

Az MSZP után a DK a Momentumot mazsolázza
Gyurcsány a parlamentben. Mellette a kezesbáránnyá vált Tóth Bertalan
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

„Megkezdődött a DK fiatalítása momentumos politikusokkal” – jegyezte meg ironikusan Kiszelly Zoltán, majd hozzátette: „Ez üzenet a többieknek is, akik elsőként lépnek át hozzá, azoknak csábító lehetőségeket kínál.” A bukott miniszterelnök vasárnapi online sajtótájékoztatóján nem csupán azt jelentette be, hogy a momentumos képviselő átlépett a DK-ba, hanem azt is, hogy ezentúl Benedek Szilveszterre bízzák a párt agrárpolitikáját.

A helyezkedés javában zajlik, a politikai elemző szerint egyértelmű üzenetet küldött a többi pártnak Gyurcsány, amikor harmincnyolc körzetben elkezdték osztogatni a jelöltjeiket bemutató kiadványt. Mindezt érzékeny körzetekben tették, amelyekben olyan prominens ellenzéki személyiségeket szoríthatnak háttérbe, mint az MSZP társelnökét, Kunhalmi Ágnest vagy Kispesten Burány Sándort, Vas megyében az LMP-s Ungár Pétert, Tolnában a Momentummal szövetséget kötő Hadházy Ákost, illetve a miniszterelnöki álmokat is dédelgető hódmezővásárhelyi polgármestert, Márki-Zay Pétert. A harmincnyolc körzet nem véletlenszerűen lett kiválasztva, a szám pedig arra utal, hogy az egyéni jelölti helyek több mint egyharmadára igényt tart Gyurcsány, aki nem szeretne bonyolult előválasztásokba bocsátkozni, mert könnyen úgy járhat, mint a főpolgármesternek jelölt Kálmán Olga esetében, akit Karácsony Gergely legyőzött.

Megkerestük a Momentumot is, hogy miként értékelik veszprémi politikusuk elcsábítását, ám lapzártánkig nem kaptunk választ Fekete-Győr András szervezetétől.

Kapcsolódó írásaink