Belföld

Elindultak a karácsonyi adománygyűjtő akciók

A koronavírus-járvány miatt idén sokkal többen kerültek nehéz helyzetbe, így most még inkább fontos, hogy mindazok, akik megtehetik, segítsék az arra rászorulókat

Több hagyományos karácsonyi adománygyűjtő akció is elkezdődött, amelyek keretében tartós élelmiszereket, tisztítószereket, játékokat várnak a kiíró szervezetek az adakozni tudóktól. A koronavírus-járvány miatt ez évben nagyobb szükség van az adományokra, mint korábban bármikor.

Elindultak a karácsonyi adománygyűjtő akciók
December 19-ig lehet begyűjteni az ajándékcsomagokat
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Ötéves már, az Emmi Köznevelésért Felelős Államtitkársága támogatásával megvalósuló karácsonyi MosolyManók jótékonysági akció, amelynek keretében az elmúlt évek során általános iskolás gyerekek több mint 26 ezer ajándékcsomagot állítottak össze rászoruló társaik részére. Ez évben a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került családok támogatására a PontVelem Okos Program, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a GLS Hungary együttműködve fogott össze. Idén december 11-ig tart a több mint ezer általános iskolában megszervezett karácsonyi MosolyManók-ajándékgyűjtés.

A diákok az általuk már nem használt, de jó állapotú vagy új játékaikat rakják dobozba, becsomagolják, majd ráírják, milyen nemű és korú társuknak küldik azokat. A szervezők arra kérik a gyerekeket, hogy olyan ajándékcsomagot készítsenek, amelynek ők maguk is örülnének. Ügyeljenek arra, hogy csak hibátlan, hiánytalan és kitisztított játékokat, illetve fél évnél hosszabb lejárati idejű édességeket helyezzenek a dobozba. Az ajándékot személyesebbé tehetik a megajándékozott gyermeknek szóló kedves üzenettel.

A csomagokat csak be kell vinniük az iskolába, a tanintézményből a GLS Hungary csomaglogisztikai szolgáltató elszállítja a Magyar Máltai Szeretetszolgálat raktáraiba, ahonnan a karitatív szervezet a járványügyi előírásoknak megfelelően még karácsony előtt eljuttatja az ajándékokat a rászoruló gyerekeknek.

Segélycsomagok

Fogjunk össze a rászoruló családok karácsonyáért! – címmel hirdette meg két országos adománygyűjtését a Magyar Református Szeretetszolgálat. A civil szervezet úgy véli: a koronavírus-járvány miatt idén sokkal többen kerültek nehéz helyzetbe, így most még fontosabb, hogy mindazok, akik megtehetik, segítsék az arra rászorulókat.

A nehéz körülmények között élő családok, gyermekek és idősek megsegítésére indított adománygyűjtés, a Szeretetdoboz keretében tartós élelmiszereket várnak, a Karácsonyi kívánságlistával kisgyermekek kívánságait teljesítenék. Mindkét program november 30-ig tart.

A gyülekezetekhez, munkahelyekre és iskolába kihelyezett Szeretetdobozokba tartós élelmiszereket és higiénés termékeket várnak, a száz százalékban újrahasznosítható dobozokban összegyűlt adományokból segélycsomagok készülnek, amelyek még az ünnepek előtt eljutnak oda, ahol a legnagyobb szükség van rájuk.

A Karácsonyi kívánságlista programban nehéz körülmények között nevelkedő gyermekek vágyait gyűjtötte össze az alapítvány. A szülők által megküldött kérések közt sokszor olyan kívánságok is vannak, amelyek sokunk számára alapvetőnek tűnnek, mint például egy meleg pulóver vagy lábbeli. A szervezetnek tavaly 650 személyre szabott kívánságot sikerült teljesítenie, idén 2020 a cél. Az akcióhoz bárki csatlakozhat a Szeretetdoboz.jobbadni.hu oldalon.

Segíteni többféleképpen is lehet: például az online felületen kiválasztott ajándék megvásárlásával, amit postai úton, futárszolgálattal vagy személyesen lehet eljuttatni a szervezethez. Ha valakinek nincs módja megvenni az ajándékot, annak árát is felajánlhatja, ebben az esetben a Szeretetszolgálat vásárolja meg a vágyott meglepetést. A fenntarthatóság jegyében arra is lehetőség nyílik, hogy használt, de jó állapotú termék formájában teljesítsünk egy-egy kívánságot. Az ajándékokat a szülőknek továbbítja az alapítvány, amelyeket aztán ők adhatnak át gyermekeiknek, ezzel is erősítve a gyermek és szülő közti szeretetkapcsolatot. Az összefogáshoz a 1358-as adományvonal felhívásával szintén bárki csatlakozhat.

MikulásGyárak

Évről évre sokan küldik adományaikat a MikulásGyárba, ahová egyre többen jelentkeznek önkéntesnek is. A MikulásGyár november 27. és december 20. között tart nyitva, a budapesti Millenáris Parkban 9 és 21 óra között, a Lurdy Házban 10–19 óráig, a József Attila Színházban hétköznaponként 10 és 18 óra között.

A MikulásGyár elsősorban tartós élelmiszert, tisztító- és tisztálkodási szereket, jó minőségű ruhát, könyvet, játékot, édességet vár adományként. Fontosnak tartják hangsúlyozni, hogy a rászorultaknak tartós élelmiszerre van a legnagyobb szükségük, így azt kérik, ha az adakozóknak lehetőségük van rá, hozzanak minél több konzervet, tésztát, lisztet, cukrot, rizst, olajat. A MikulásGyár nagyon szívesen fogad játékokat, könyveket is, ám arra kérik az adományozókat, hogy olyan árukat hozzanak, amelyeket maguk és gyermekük is szívesen fogadna.

Hivatalos MikulásGyár-gyűjtőpont a legtöbb postahivatal, a listát a MikulásGyár oldalán lehet megtekinteni. Kérik, hogy a postán feladandó adományokat minden esetben zárt dobozokba tegyék, és a dobozokra írják rá nagybetűkkel: MIKULÁSGYÁR.

Ugyancsak régóta népszerű a Baptista Szeretetszolgálat cipősdoboz akciója, amely idén november 27. és december 20. között tart. A cipősdobozokba bármit tehet az adakozó, aminek egy gyermek örülhet. Az adomány életkortól és nemtől függően sok minden lehet, az ajándéknak csak a fantázia és a doboz mérete szab határt.

A doboz tartalmazhat mesekönyvet és ifjúsági könyvet, színezőt, társasjátékot, kártyát, kockát, építőjátékot, foglalkoztató és készségfejlesztő játékot, babát, autót, labdát, ugrálókötelet vagy egyéb sporteszközt, ahogy higiéniai felszerelést, édességet, íróeszközt és egyéb iskolai felszereléseket is. Kedves ajándék lehet még egy képeslap vagy családi fotó néhány üdvözlő sorral, jó kívánsággal, de posta- vagy e-mail címet nem célszerű megadni.

Arra kérnek mindenkit, ne tegyenek a dobozba agresszivitásra késztető képeket, játékokat, például játékpisztolyt, kést, PC-s játékot, továbbá konzervet, romlandó ételeket, gyümölcsöt, törékeny tárgyat (tükröt, porcelánbabát stb.), gyógyszereket. A sampon, testápoló vagy egyéb folyékony árucikk esetén tanácsos gondosan becsomagolni azt egy zárható tasakba, hogy sérülés, szivárgás esetén se tegye tönkre az ajándékcsomag teljes tartalmát.

A szeretetszolgálat arra kéri az adakozókat, hogy az elkészített ajándékot színes csomagolópapírral burkolják be, lehetőleg külön a tetejét és külön az alját, majd ragasszák le celluxszalaggal, de át is köthetik zsineggel. Így nem nyílik ki szállítás során, viszont könnyen kinyitható és visszazárható az elengedhetetlen biztonsági átnézéskor. A dobozon jól láthatóan jelezni kell, milyen korosztályú lánynak vagy fiúnak szánják az ajándékot.

Az elkészült ajándékcsomagot legkésőbb december 19-ig kell eljuttatni a cipősdoboz-begyűjtőhelyek valamelyikébe. Ezek pontos címéről, a cipősdoboz-leadóhelyek nyitvatartásáról, illetve a segélyszervezet helyi partnereinek elérhetőségéről a Baptista Szeretetszolgálat honlapján a gyűjtőpontok menüpontban található információ. Aki postai úton kívánja ajándékát eljuttatni a civil szervezethez, az alábbi címre postázza küldeményét: Baptista Szeretetszolgálat 1102 Budapest, Bánya u. 1.

Liliput Játékvilág

A Liliput Játékvilág gyorsabbá és egyszerűbbé teszi a cipősdoboz-készítést, elsősorban azok számára, akik a sok karácsonyi teendőjük ellenére is gondolnak a rászoruló gyerekekre, és meglepetéssel kedveskednének nekik. A cég weboldalán kiválasztható, milyen korú és nemű kisgyereket szeretnénk megajándékozni, az ajándékot a kosárba kell tenni, a többit a vállalkozás elintézi.

Az összegyűjtött cipősdoboz-ajándékokat a Baptista Szeretetszolgálat önkéntesi hálózatán keresztül juttatja el a gyermekekhez, még az ünnepek előtt. A dobozokat elsődlegesen gyermekotthonok, nagycsaládos szervezetek, kórházak, fogyatékossággal élő gyermekek fejlesztésével foglalkozó iskolák, egyesületek, alapítványok, civil szervezetek címére juttatják el.

„A nagy tettek kis gesztusokkal kezdődnek” – üzeni az Auchan év végi kampánya, amely a tavalyihoz hasonlóan ismét adakozásra kéri vásárlóit. Tavaly a cég a Semmelweis Egyetem II. Számú Gyermekgyógyászati Klinikájának vásárolt egy 21 millió forint értékű röntgenkép-erősítő berendezést. Erre a Julio, a játékhód megvásárlása után befolyt 500 forintokból nyílt lehetősége. Idén pedig Julio „testvérén”, Júlián a sor, hogy jótékonyságra serkentse a vásárlókat, emellett annak is nagy örömet szerez, aki ajándékba kapja a játék hódlányt. Minden plüssállatka megvásárlása után 500 forinttal támogatja az Auchan a gyermekklinikát egy életmentő műszer megvásárlásában.

Kapcsolódó írásaink