Belföld

Orvoskamarai pánikkeltés

A sorsolás kérdése etikátlan, semmilyen helyzetben sem merülhet fel – szögezte le a lapunknak nyilatkozó szakember

Abszurd módon részletezi az orvoskamara ajánlása, hogy patthelyzet esetén az életről-halálról döntő sorsolás folyamatát és eredményét pontosan dokumentálni kell, független tanúk bevonásával.

Orvoskamarai pánikkeltés
Fotó: MH/Katona László

Amint arról tegnap beszámoltunk, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke elküldte az Emberi Erőforrások Minisztériumának „Etikai megfontolások az orvosi erőforrások elosztásához COVID-19 pandémia idején Magyarországon” című ajánlását, és ahhoz a miniszter támogatását kérte. Kásler Miklós válaszában megírta, nem tud azonosulni az ajánlás tartalmával, határozottan visszautasít minden, a hippokratészi eskünek ellentmondó indítványt. Álláspontja szerint nem lehet sorshúzással eldönteni, mely beteg részesüljön előnyben a másikkal szemben, ki haljon meg, és ki maradjon életben.

A kamara ajánlásában többek között az szerepel: „Azoknál a pácienseknél, akiknek a felállított etikai elvek és klinikai vizsgálatok alapján hasonlóak a kilátásaik, véletlenszerű kiválasztás útján kell biztosítani az egyenlő esélyeket (például sorshúzással), nem pedig a korábban felvetteket kell ellátni először.” A kamara azzal érvel: „Az érkezési sorrendben történő ellátás tisztességtelen előnyben részesítené azokat, akik közelebb laknak az egészségügyi intézményekhez, illetve a szállítási problémákra bízná a rangsorolást.” A dokumentumban még arra is kitérnek, hogy patthelyzet esetén – vagyis amikor az orvos nem tud dönteni – a sorsolás folyamatát és eredményét pontosan dokumentálni kell, célszerűen a döntéshozatalban résztvevőktől szervezeti értelemben minél inkább független tanúk bevonásával. Gyakorlatilag csupán a sorsolás módszereit nem részletezik, tehát, hogy kockát kellene-e vetni a kórteremben, vagy attól vonják meg az életmentő, életfenntartó kezelést, aki a rövidebb pálcikát húzza…

A lapunknak nyilatkozó orvos etikátlan etikának nevezte a javaslatot és leszögezte: a sorsolás kérdése semmilyen helyzetben sem merülhet fel, egy orvosnak mindig látnia kell a különbséget az objektív szempontok alapján, valamint életkor szerint sem szabad diszkriminálni. Nincs olyan helyzet, hogy ilyen döntést kelljen hozni – hangsúlyozta. Rámutatott: a szervezettség és a meglévő kapacitások biztosítják a betegek ellátását, így ez a dokumentum csupán pánikkeltésre alkalmas, ami éppen gyengíti a védekezést. Megjegyezte: a javaslatban szintén szereplő bizottsági döntés életszerűtlen, hiszen az intenzív ellátásban gyakran a percek, másodpercek is számítanak, ülésezésre nincs idő.

Az ajánláshoz egyébként Kincses Gyula MOK-elnök – „a vizitdíj atyja”, Gyurcsány Ferenc bukott kormányfő egykori egészségügyi államtitkára – írt fülszöveget, amely szerint az volt a céljuk, hogy tiszta és egyértelmű elvekkel, gyakorlati útmutatásokkal csökkentsék az orvosokra háruló erkölcsi terheket, valamint, hogy a betegek bízzanak a kórházakban történő kríziskezelések folyamatában.

Kapcsolódó írásaink