Belföld

Még magasabb pozícióba kerül Soros embere

Cégösszevonással spórolna a főpolgármester, ám a vezérigazgató személyére néhány napos határidővel, elbírálással „kerestek” megfelelő személyt, valódi pályázatról szó sem volt

Soros és Bajnai emberét ülteti Budapest legfontosabb vállalatának élére Karácsony. A kormánypártok felvetették: jelenthet-e változást a vezérigazgató-csere, amikor a háttérből úgyis Draskovics irányít?

Még magasabb pozícióba kerül Soros embere
Walter Katalin korábban Bajnai Gordon kabinetfőnöke volt, nemrég pedig ő irányította a CEU Bécsbe költözését
Fotó: Katalin Walter Facebook-oldala

Ideje lenne, hogy Karácsony Gergely meghallgassa a budapestiek kérését, és abbahagyja a kormány állandó hibáztatását és támadását, a fővárosi emberek ugyanis együttműködést várnak a politika szereplőitől, különösen a nehéz helyzetekben – reagált a Fidesz–KDNP budapesti képviselőcsoportja arra a tegnapi bejelentésre, amelyben a főpolgármester ismertette új intézkedéseit. Ezek a következők: megszüntetik a főpolgármesteri keretet, amely eddig 200 millió forintot biztosított a városvezetés számára különböző támogatásokra. Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes posztját üresen hagyják. A Főkertet, a Budapesti Temetkezési Intézetet, a Főkétüszt, az FKF-et és a Főtávot, valamint a Budapesti Városüzemeltetési Holdingot (BVH) egyetlen közműcéggé olvasztják össze, amelynek élére Bajnai Gordon és George Soros emberét, Walter Katalint nevezte ki Karácsony.

Bár a főváros a kinevezést azzal indokolta, hogy Walter szakmai és üzleti tapasztalatai is garanciát jelentenek a holding előtt álló kihívások megoldására, a BHV újdonsült vezetőjének pályafutását tekintve valószínűbb, hogy politikai kapcsolatai miatt került a vállalat élére. Walter Katalin 2013–14-ben Bajnai Gordon kabinetfőnöke volt az Együttben, és mielőtt tavaly decemberben a BVH élére ejtőernyőzött volna, vezérigazgatóként irányította a Soros-egyetem Bécsbe költözését. Kinevezése azért is visszás, mivel Karácsonyék néhány napos határidővel, elbírálással kerestek vezetőt a holding élére, ez pedig lehetetlenné teszi a valódi pályáztatást, és újabb bizonyíték arra, hogy a főpolgármestert nem érdekli a kampányszlogenjeiben használt átlátható, tisztességes versenykövetelmények megteremtése.

A Fidesz–KDNP továbbra is elutasítja a korábban beharangozott megszorítással kapcsolatos terveket, ugyanakkor támogatják, hogy a Városháza „vízfején” is kívánnak spórolni. Ám az nem derül ki a kormánypártok szerint, hogy a most bejelentett változtatásokból milyen összegű megtakarítást remél a városvezetés, a holdingból miért került ki a Budapesti Gyógyfürdői és Hévizei Zrt., és hogy a BKK-nál tervezett vezérigazgató-csere jelenthet-e bármi változást annak fényében, hogy Draskovics Tibor a háttérből egy személyben irányítja az egész vállalatot. Mindeközben a BKK nem hajtotta végre a kormány járatsűrítésre vonatkozó döntését, ezzel kapcsolatos értékelhető dokumentációt nem adott át a kormányhivatalnak. A kormányhivatal közölte: a járatsűrítés a három százalékot sem éri el, és csupán 24 vonalat érint.

Kapcsolódó írásaink