Belföld

Karácsonyék a haverokra bíznak mindent

Szó sincs arról a fővárosi önkormányzatnál, hogy a baloldal „tiszta levegő, tiszta szív, tiszta kéz” politikát folytatna

Háttérben kötött szerződésekkel segíti ki a fővárosi önkormányzat a balliberális klientúrát.

Karácsonyék a haverokra bíznak mindent
Karácsony Gergely
Fotó: MH/Katona László

Karácsony Gergely főpolgármester nap mint nap arról szónokol a nyilvánosság előtt, hogy a kormány miként vérezteti ki Budapestet, és a kabinetnek hogyan kéne kezelnie a koronavírus-járványt. Ugyanakkor a színfalak mögött egyre több olyan szerződés köttetik meg, melyeknek nem hogy a városvezető által piedesztálra emelt átláthatósághoz nincs köze, de még a kampány során emlegetett „tiszta levegő, tiszta szív, tiszta kéz” mottóhoz sem. Jól példázza ezt a BKV autóbusz-bérlésére kiírt pályázat győztesével, a CR-Facilities Vagyongazdálkodó Zrt-vel kötött szerződés.

Amint arról lapunk beszámolt, a vállalatot hét nappal azelőtt jegyezte be a cégbíróság, hogy lejárt volna a fővárosi tender ajánlattételi határideje – vagyis a céget erre a kiírásra hozták létre –, de a buszokkal soha nem foglalkozó ciprusi offshore hátterű CR-Facilities összeköthető Karácsony helyettesével, Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettessel. A politikai száltól eltekintve – miszerint a BKV közbeszerzését a főpolgármester-helyettes korábbi élettársa, Leisztinger Tamás vörösbáró embereivel feltöltött offshore vállalat – nyerte, a közlekedéssel foglalkozó szakemberek is megrökönyödéssel fogadták a szerződéskötést. Ilyen körülmények között mi szüksége van a BKV-nak mindösszesen hat darab buszra egy éves időtartamra? – tette fel közösségi oldalán a kérdést például a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE). Mások arra hívták fel a figyelmet, a pályázati kiírásban lévő, 12 évesnél nem öregebb, Euro 4-es környezetvédelmi besorolásnál nem rosszabb osztályú járművek koruknál, elavultságuknál fogva nem igazán „szolgálják” Budapest zöldebbé tételét. Megjegyeznénk: Tarlós István korábbi főpolgármestert épp a használt autóbuszbeszerzések, lízingelések miatt támadta a baloldal.

Mindemellett említésre méltó például Misetics Mátyás cégének fővárosi megbízása is. Míg testvére, Misetics Bálint Karácsonynak ad lakhatási tanácsokat havi több százezer forintért, addig vállalkozása, a Mitte Communications Kft. kapta meg Budapest turisztikai PR-feladatait.

Korábbi lapinformációk szerint pedig igencsak megdrágultak a Budapesti Városüzemeltetési Holding Zrt. (BVH) könyvvizsgálati feladatai – szintén egy közbeszerzésnek köszönhetően. Szó sincs arról tehát, hogy a baloldali városvezetés „tiszta levegő, tiszta szív, tiszta kéz” politikát folytatna. Épp ellenkezőleg.

Kapcsolódó írásaink