Belföld

Gyurcsány írja a Soros-listát

Újabb frontokat nyitott Magyarországgal szemben a Momentum és a Demokratikus Koalíció

A Jobbik pártszakadása és az MSZP eróziója segítette a színfalak mögött a Soros paran­csait követő, bukott miniszterelnök újbóli vezérszerepét az ellenzék egyelőre titkolt, minden bizonnyal bevándorláspárti politikájában.

Gyurcsány írja a Soros-listát
Soros rendel, a DK-elnök végrehajt, épül a baloldal
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Soros György amerikai milliárdos Magyarországon egy bevándorláspárti kormány megalakulása érdekében még a legutóbbi parlamenti választás előtt elkezdte összeterelni a baloldali pártokat, de ez akkor még nem jött össze – írta elemzésében az Origo. Hozzátették: a vereséget követően a DK elnöke precízen követte Soros minden parancsát, és mára csak egyetlen apró lépés választja el a sikertől: a totális Soros-lista létrehozásától.

Aki még emlékszik a 2016–17-es politikai folyamatokra az ellenzéknél, fel tudja idézni, hogy a bukott miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc – a magyar belpolitika máig legelutasítottabb alakja – miként fúrta Botka László elképzeléseit a közös pártlista témájában. Akkortájt még a Jobbik is a maga útját járta „néppártos” fordulatával, ám Vona Gábor senkivel nem akart közösködni, pláne nem a baloldali pártokkal. Ez a stratégia az ellenzék súlyos kudarcához vezetett 2018-ban.

Az ellenzéki apátiában Gyurcsány kivárásra játszott, a Jobbikban bekövetkezett pártszakadás és az MSZP permanens eróziója közben azonban a kulisszák mögött „precízen követte Soros parancsait”. A külvilág számára úgy tűnhetett, a semmiből emelkedett ki két párt, amelyek 2019 májusában az európai parlamenti választáson, majd az önkormányzati voksoláson lekörözték az ellenzék többi pártját – ennek a titokzatos folyamatnak lett a következménye az ellenzéki térfél teljes átrendeződése.

Soros helyi alakulatai megannyi fronton támadásba lendültek, az SZDSZ reinkarnációját jelentő Momentum és az európai egyesült államok mítoszát hirdető DK pedig újabb frontokat nyitott a Magyarországgal szemben az európai csatatereken. Eközben az ellenzék többi pártja maradék identitását és korábbi támogatóit is elveszítve szinte maga könyörög azért, hogy részese lehessen a „beteg demokrácia” lebontását, új köztársaságot hazudó szivárványkoalíciónak, amihez az út a Soros-listán át vezethet.

„Nem javaslom, hogy valaki ezen az oldalon Gyurcsány-ellenes politikát folytasson. Aki Gyurcsány ellen van, az a DK ellen van, az az ellenzéki együttműködés ellen is van, tehát az a Fidesz mellett van” – harsogja eközben Vadai Ágnes a DK-ban Gyurcsány egyik alvezéreként, a miheztartás végett.

Akad azért még kritikus hang a közéletben. „Az elmúlt két évben az összes többi ellenzéki formáció hozzádékásodott a DK-hoz, és ez legalább annyira dicséri a volt miniszterelnök kvalitásait, mint a vetélytársak mérhetetlen ostobaságát” – írta például Schiffer András, az LMP egykori társelnöke. Az MSZP-ben pedig a régi motorosok arról beszélnek, hogy Gyurcsány-pincsik lettek, és a Soros-listára áhítozók már azért sem mernek szót emelni, hogy „ne tessék a polgármestereinket átcsábítani a DK-ba”. A szintén LMP-s Ungár Péter azt írta: a Gyurcsánynak tett hűségeskünek Czeglédy Csaba egyértelműen része, ahogy részei mindazon (még) szocialista politikusok is, akik ezer szállal kötődnek Gyurcsányhoz, aki bizonyíthatóan a legtöbb kárt okozta ennek az országnak az elmúlt évtizedekben.

Kapcsolódó írásaink

Nem áll le a baloldali álhírkeltés

ĀHétértékelő. A Soros György által is pénzelt Joe Biden győzelmével a puha demokráciaexport eszközét alkalmazó Obama–Clinton-időszak térhet vissza – mondta Deák Dániel