Belföld

Gulyás Gergely: Eddig 12 millió oltóanyagot kötött le Magyarország

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter számolt be a kormány legújabb döntéseiről, intézkedéseiről a Kormányinfón.

Gulyás Gergely: Eddig 12 millió oltóanyagot kötött le Magyarország
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Gulyás szerint egy rendkívül nehéz helyzetben nagyon fontos a pontos tájékoztatás. Szinte pánik tört ki, amikor megjelent a hír, hogy a kormány a jelenlegi intézkedéseket meghosszabbította volna február 8-ig.

A HVG és az Index azonban álhírt közölt, a kormányrendelet teljesen egyértelmű, mivel a veszélyhelyzet február 8-ig marad érvényben, míg a legtöbb rendelkezést december 11-ig kell alkalmazni. Kéthetente értékeli az intézkedéseket a kabinet, és az események fényében döntenek majd a lépésekről - mondta a miniszter. 

Gulyás Gergely elmondta, hogy jövő szerdán értékeli a kormány a meghozott intézkedések eredményeit, és dönt majd az esetleges lépésekről. Szólt arról is, hogy a mostani megfeszített munkának köszönhető, hogy a fertőzöttek arányához képest most kevesebben haltak meg, mint tavasszal. Az ország egészében jelen van a fertőzés, de az osztrák határ mentén fokozott óvatosság indokolt - tette hozzá.  

Kérdésre azt mondta, hogy újabb szigorításokról még nem tárgyalt a kormány.

Eddig 12 millió oltóanyagot kötött le Magyarország

A miniszter szólt arról is, hogy folyamatosan tárgyalnak az esetlegesen beszerezhető vakcinákról. Az Astra Zeneaca esetében 6,5 milliót, a Jansen Pharma esetében 4,36 milliót, míg a Pfizer esetében is több mint 4 milliót kötött le Magyarország.

Csak ennél a három vakcinánál 12 millió oltóanyagot jelent a lekötés. Ez több mint 36 milliárd forintba kerülhet - tette hozzá.  

Kérdésre elmondta, hogy időben nem lesz óriási különbség a vakcinák között, így az a cél, hogy az elsők között tudjunk az országba hozni ilyen vakcinát

Gulyás Gergely bejelentette, hogy pénteken a szociális intézményekben, majd hétfőtől az óvodákban, iskolákban és bölcsődékben, valamint az egészségügyi intézményekben is elindul a rendszeres tesztelés.

A tesztelésen való részvétel önkéntes, arra senkit nem lehet kötelezni - fűzte hozzá.

Mint elmondta, az egészségügyi és szociális intézmények saját erőforrásaikkal tudják elvégezni a vizsgálatokat, ahol viszont segítségre van szükség, ott a fővárosi és a megyei kormányhivatalok szervezik meg a teszteléseket.

Összesen 15 ezer feladatellátási helyen, 191 ezer ember teszteléséről kell a kormányhivataloknak gondoskodniuk - közölte Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy ezért ezer kétfős csapat lesz, amelynek egyik tagja egy harmad- vagy negyedéves orvostanhallgató.

A csapatoknak naponta átlagosan három helyen kell majd vizsgálatot végezniük ahhoz, hogy egy hét alatt mindenkit leteszteljenek - ismertette a miniszter.

Magyarország elkötelezett a jogállam iránt

Gulyás Gergely az uniós vitákról azt mondta, hogy jelenlegi formájában elfogadhatatlan a jogállami kritériumokhoz való kötése a forrásokhoz. Ma az minősül jogállamnak, aki beengedi a bevándorlókat, és nem emel semmilyen korlátot - tette hozzá.

Magyarország elkötelezett a jogállam iránt, és sok esetben a jogállami feltételek jobban is állnak mint sok nyugati országban - mondta a miniszter. A jelenlegi kormánypárti vezetőktől nem kell félteni a jogállamot, mivel a diktatúra ellen léptek fel. 

Gulyás Gergely kijelentette, a vétó már múlt idő, és Orbán Viktor ezt már közölte Angela Merkellel, valamint ez megtörtént lengyel részről is.

A miniszter úgy fogalmazott, az unió több mint 7 évtizedes történetében a kifizetéseket eddig nem akarták teljesen más dolgokkal összefogni.

Minden olyan szabályt támogatunk, ami a pénzek felhasználásának az ellenőrzését segíti. Amihez nem járulunk hozzá, hogy politikai ügyekkel kössék össze a pénzek kifizetését - magyarázta Gulyás Gergely.

A pénzügyi érdekek védelmét támogatjuk, de azt, hogy ne a választók által felhatalmazott kormány döntsön a migrációs ügyekben, azt nem tudjuk elfogadni. A status quo pártján állunk - jelentette ki a miniszter. 

Gulyás Gergely hangsúlyozta: ha az EU-tagállamok együtt vesznek fel hitelt, annak nulla százalék körüli lehet a kamata, a veszély ugyanakkor az, hogy ilyen esetben más országokért is felelősséget kell vállalni.

Leszögezte: Magyarország pénzügyileg „biztos lábakon áll”. Uniós költségvetésnek is kell lennie előbb vagy utóbb, hogy ez fél, egy, másfél vagy két év, nem tudni. Azt mondta: ha nincs megállapodás, az előző költségvetés számai alapján kell a következő évit megtervezni, így az eddig finanszírozott programokra ebben az esetben is van pénz.

Felmerült az is, hogy Donald Tusk néppárti (EPP) elnök nyilatkozata után kizárhatják-e a Fideszt a néppártból. Gulyás Gergely erre idézte Tusk 2018-as nyilatkozatát, miszerint „Lengyelország az EU költségvetéséből történő finanszírozásának a jogállamiságtól való függővé tétele kockázatos és rossz irányba mutat”. Akkor arról is beszélt: az EU-s költségvetési pénzeket nem szabad tisztán politikai kritériumoknak alávetni - mondta Gulyás Gergely, megjegyezve: ha az EPP elnöke következetes, „akkor a jelenlegi magyar álláspontot támogatók között tudhatjuk”.

A miniszter szerint a magyar ellenzék „arrogáns”. Úgy fogalmazott, „ahhoz, hogy valaki a baloldali listára felkerülhessen, rágalmazás- és becsületsértés-cunamit kell indítani a kormány ellen”.

Soros György szerint pénzügyileg szankcionálni kell azokat, akik nem fogadnak be bevándorlókat - mondta Gulyás Gergely. Soros Györgytől semmilyen kioktatást nem tudunk elfogadni - tette hozzá.

Közlése szerint Soros György egy cikkében úgy fogalmazott: fel kell lépni Magyarországgal és Lengyelországgal szemben, és aki nem fogad bevándorlókat, azt pénzügyileg kell szankcionálni.

Magyarország azonban maga határozhatja meg, kivel kíván együtt élni és kivel nem. Maga dönthet arról hogy a migrációt elutasítja vagy sem, a polgárok pedig már népszavazáson és országgyűlési választáson is világosan döntöttek erről - fogalmazott Gulyás Gergely.

Hozzátette, hogy a magyar ellenzék minderről Soros Györgyhöz feltűnően hasonló állásfoglalást tett közzé.

Kitért arra is, hogy Soros György volt az, aki 1992-ben bedöntötte az angol fontot, 6 milliárd font kárt okozva az angol adófizetőknek, a német újraegyesítés után a márka ellen spekulált, 2008-ban megkísérelte tönkretenni az OTP-t, és ő az, aki ellen a brit belpolitikába való beavatkozás miatt büntetőeljárás folyik a Brexit-kampánnyal összefüggésben.

Gulyás Gergely a kormányinfón közölte: 580 koronavírusos beteg fekszik intenzív ágyon. A szabad kapacitás mintegy 1700 intenzív ágy, ami szükség esetén bővíthető.

Kiemelte: a rákos betegek ellátása nem szenvedhet hátrányt. Kemoterápiás kezelés azért maradhat el, mert fokozott veszélyt jelenthet arra, akinek a koronavírus miatt legyengült a szervezete.

Arra a kérdésre, hogy mi történik, ha megtelnek a holttestek tárolására szolgáló hűtőtermek, Gulyás Gergely azt mondta: az operatív törzs és a temetkezési szolgáltatók is képesek kezelni a helyzetet.

Közölte azt is: a kaszinók azért lehetnek nyitva - azok is csak este 7-ig -, mert ott biztosított a távolságtartás.

Hogy kell-e szigorítani karácsony előtt, Gulyás Gergely azt mondta: „meglátjuk”. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő azt mondta: az érvényes szabályok szerint a családi rendezvényeken legfeljebb tízen lehetnek. „Két hét kell ahhoz, hogy a jelenlegi intézkedéseknek látszódjanak az eredményei, a kormány annak fényében tud majd a továbbiakról dönteni” - fűzte hozzá.

A veszélyhelyzetben elfogadott alkotmánymódosítás indokoltsága kapcsán Gulyás Gergely kiemelte: a járványügyi helyzet ellenére mindenkinek dolgoznia kell, és az országgyűlési képviselőktől is elvárható, hogy a rendes törvényalkotási rend szerint dolgozzanak.

Kérdeztek arról is: várható-e, hogy az általános iskolákban is elrendeljék a digitális oktatást, továbbá tervezik-e a pedagógus pályára készülő hallgatók bevonását, legalább a gyermekfelügyeletbe. Gulyás Gergely azt mondta: azt szeretnék, ha nem kellene az általános iskolákban, különösen az alsó tagozatban is átállni a digitális oktatásra, de szükség esetén ezt is meglépik. Hozzátette: az oktatási kormányzatnak jelenleg az a véleménye, hogy elegendő pedagógus áll rendelkezésre az oktatás biztosítására.

Elmondta, az ingyenes parkolással megkönnyítik a mindennapi munkába járást, mivel így sokan nem tömegközlekedéssel, hanem autóval mennek dolgozni. A többség nem autópályán jár dolgozni, ezért az autópálya-matrica ingyenessé tétele hozzájuk képest „legfeljebb kicsiny csoportnál” jelentene a járványügyi védekezés szempontjából előnyt.

Kérdésre azt mondta: nem tud róla, hogy büntetőeljárás indult volna Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának MSZP-s vezetője ellen rémhírterjesztés miatt. A miniszter megjegyezte: az ellenzék egy olyan képviselőt tart az egészségügyi szakbizottság elnöki posztján, aki a mentődolgozókról és az egészségügyi védekezésben résztvevőkről „hamisított egy rájuk nézve egyértelműen negatív és rágalmazó videót”.

Az egészségügyi dolgozók jogállásáról szóló törvénnyel kapcsolatos vitákról is kérdezték a minisztert. A kirendeléssel kapcsolatos - Gulyás Gergely szavai szerint - álvita lezárult azzal, hogy az orvosi kamara javaslatait el tudják fogadni. Úgy véli, a másodállással összefüggő vita is rendezhető.

Ha történt ilyen, akkor az elfogadhatatlan, és fegyelmi következményei kell, hogy legynek, hogy Covid-betegekkel foglalkozó egészségügyi szakdolgozóknak nem utalták el az 50 százalékos emelést. Leszögezte: ha valaki kirendelés alapján dolgozik az egészségügyben, 50 százalékkal magasabb munkabérre jogosult.

A romániai és ukrajnai helyhatósági választásokra utazó magyarok miatti járványügyi kockázatokra reagálva Gulyás Gergely azt mondta: sokkal többen járnak naponta környező országokba dolgozni, mint ahányan egy alkalommal magyarként egy választáson részt vettek azért, hogy magyar képviselet a döntéshozatalban jelen lehessen.

Azt is közölte: az Ausztriában dolgozó magyarokat nem érintik a napokban életbe lépett osztrák járványügyi szigorítások.

Gulyás Gergely azt mondta: a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának van javaslata az iparűzési adó csökkentésére és eltörlésére is, de írásban nem érkezett ilyen a kormányhoz. Ha a kiszállított ételek áfájának csökkentéséhez hasonló döntés születik, „meg fogjuk ismertetni a nyilvánossággal” - tette hozzá.

Kérdésre közölte: az azonos neműek közötti élettársi viszonyról a kormány fenntartotta a 2009-ben a baloldali kormány által elfogadott szabályozást, amely kizárja azt, hogy azonos nemű párok gyermeket fogadjanak örökbe.

A fővárosi önkormányzattal kapcsolatos felmérésre úgy reagált: a kormány - ahogy az önkormányzati választások óta - továbbra is nyitott a fővárossal való együttműködésre.

Kapcsolódó írásaink