Belföld

Akinek több adatott, annak a felelőssége is nagyobb

A koronavírus-járvány következményei miatt a tavalyi adakozók közül sokan idén rászorulók lettek, ezért is kezdte meg a Református Szeretetszolgálat már novemberben a gyűjtést

Nagy szükség van az adományokra, mert sok családnál nem az a kérdés, milyen fenyőfa álljon a nappaliban, és hány fogásos legyen az ünnepi menü, hanem az, hogy egyáltalán kerül-e valami az asztalra – mondta lapunknak Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója a szervezet karácsonyi adománygyűjtő kampánya kapcsán.

Akinek több adatott, annak a felelőssége is nagyobb
Olyan termék kerüljön a Szeretetdobozokba idén adventkor, amilyet az adományozó is szívesen fogyasztana vagy fogadna, ha maga is rászoruló lenne, azaz ne silány minőségű termékek – mondta lapunknak Juhász Márton
Fotó: MH/Purger Tamás

– A karitatív szervezetek leginkább egy adventi adománygyűjtő akciót hirdetnek meg, a Református Szeretetszolgálat kettőt is. Mi ennek az oka?

– Szervezetünknél mindig is két program futott. A Szeretetdoboz kezdeményezésünkben tartós élelmiszereket és higiéniai szereket várunk az adakozni tudóktól, a Kívánságlistával pedig gyermekek vágyait teljesítjük.

– Vegyük az elsőt! Hol találhatók a Szeretetdobozok?

– Intézményekben, gazdasági társaságoknál, oktatási intézményekben, gyülekezetekben. Tavaly százhúszezer kilogramm tartós élelmiszert és higiéniai terméket sikerült összegyűjtenünk és célba juttatnunk az adventi időszakban vagy a karácsonyt követő, nehéz téli hónapok során. Ez a negyvenmillió forintnyi adomány tízezer család egy hétre elegendő élelmiszeradagját fedezi.

– Erre az évre tűztek ki célt?

– Tartok tőle, hogy idén kisebb mennyiség gyűlik össze. A koronavírus-járvány miatt sok gyűjtőhelyünk bezárt, továbbá sokan azok közül, akik tavaly még adakozni tudtak, idén rászorulók lettek. Ezért is kezdtük már november elején a gyűjtést, hogy a rászorulók minél előbb hozzájuthassanak az adományokhoz.

– Mi kerüljön a Szeretetdobo­zokba?

– Fontos, hogy olyan termék, amilyet az adományozó is szívesen fogyasztana vagy fogadna, ha maga is rászoruló lenne. Azaz nem silány minőségű, rövid szavatosságú termékek. Akadnak, akik azt mondják például a saját, elnyűtt cipőjükre, hogy „jó lesz ez még azoknak”. Nincsenek „azok”! Mi vagyunk, egy nagy közösség tagjai. Akinek több adatott, annak a felelőssége is nagyobb.  

– Pénzadománnyal is támogatható a program?

– Az Adomany.jobbadni.hu oldalon erre bárkinek lehetősége nyílik, akár már ezer forinttal is segíthet, és a 1358-as adományvonalunk felhívásával is támogatható az adománygyűjtés. Nagy szükség van az adományokra, mert sok családnál nem az a kérdés, milyen fenyőfa álljon a nappaliban, és hány fogásos legyen az ünnepi menü, hanem az, hogy egyáltalán kerül-e valami az asztalra. Nem az a kérdés, milyen és hány kívánságát teljesítsék a gyerekeknek, hanem hogy be tudják-e fűteni az otthonukat.

– Korábban Nyilas Misi-pakkal kedveskedtek a gyermekeknek. Annak a programnak mi lett a sorsa?

– A Nyilas Misi-pakk átalakult Kívánságlistává, amelyet tavaly indítottunk el kísérleti jelleggel.

– Miért változtattak a programon?

– Az egyik probléma az volt, hogy nem a szülőktől kapták meg a gyerekek az ajándékot, hanem a szeretetszolgálattól. És nem is biztos, hogy azt, amire esetleg titkon vágytak. Ezért úgy döntöttünk: legyenek névre szólók az ajándékok.

– Hogy tud a karitatív szervezet személyre szabott ajándékkal kedveskedni, ha az adományozók nem ismerik a támogatottakat?

– Munkatársaink a szülők segítségével előzetesen felmérték 2020 gyermek kívánságát. A vágyak között olykor egészen hétköznapiak is akadnak, mint például meleg cipő vagy pulóver, de olyan szívbe markoló kérés is érkezett, hogy a gyermek „csupán” azt szerette volna: legyen együtt a család karácsonykor. Más nem magának kért ajándékot, hanem az öccsének, mert tudja, hogy nagyon szeretne egy játékot. És olyan gyermek is akadt, aki pelenkát kért, hogy könnyebb legyen tisztába tennie kistestvérét, akire gyakran vigyáz.

– Hogyan teljesíthetjük egy gyermek álmát?

– A Szeretetdoboz.jobbadni.hu felületünkön kiválaszthatunk egy családot vagy gyermeket, akinek valóra válthatjuk a kívánságát. Erre három lehetőség kínálkozik: az adakozó megveheti az ajándékot személyesen és postán elküldi nekünk, a 1146 Budapest, Hungária krt. 200. szám alá. A másik lehetőség, ha az adományozónak otthon megvan az „álom” jó minőségben, azt szintén feladhatja a címünkre. E lehetőséget a fenntarthatóság jegyében magunk is preferáljuk. De arra is van mód, hogy az előbb említett felületen keresztül pénzben egyenlítsék ki a kívánság árát.

Kapcsolódó írásaink