Belföld

Varga Judit: Az alaptörvény-módosítás a haza és a családok biztonságát szolgálja

A kormánynak az alaptörvény módosítására vonatkozó javaslata a hazánk, a családok és a gyermekek biztonságát hivatott szolgálni - mondta Varga Judit igazságügyi miniszter az Országgyűlés szerdai ülésén.

Varga Judit: Az alaptörvény-módosítás a haza és a családok biztonságát szolgálja
Varga Judit igazságügyi miniszter megnyitó expozét tart az alaptörvény kilencedik módosítását tartalmazó javaslat vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Kiemelte: az alaptörvény élő keret, amely védelmezi a magyarság önazonosságát, kifejezi értékrendszerét, megtestesíti akaratát és meghatározza létezésének legalapvetőbb közjogi formáit. Védendő értékként határozza meg a családot, az utódainkat és a nemzeti kultúrát - sorolta.

Úgy vélte, azonban manapság ezek az értékek veszélybe kerültek, „a két nem teremtettségét is viszonylagossá tevő, egyesek szerint progresszív gondolatkészlet” növekvő aggodalomra ad okot. Az emberi közösségek formáira és tartalmára vonatkozó természeti törvényszerűségek, az azzal harmonizáló és a közösségek fennmaradását biztosító fogalmak relativizálása, felhígítása, folyamatos fenyegetettsége kétségeket támaszt, hogy megvédhetők-e az eljövendő generációk érdekei, jogai és jóléte - magyarázta.

Közölte: az alkotmányozónak ezért az eddigieknél is világosabban kell rögzítenie az eljövendő generációk jogait biztosító garanciákat. „Ilyen az anya nőként, az apa férfiként való teremtettsége”, a gyermek születési nemének megfelelő önazonossághoz való joga, valamint ilyen garancia az állam törekvése, hogy biztosítsa Magyarország alkotmányos önazonosságán és keresztény kultúráján alapuló értékrend szerinti nevelésben való részesülést - fogalmazott.

Varga Judit szerint ezek a szempontok stabil alapot biztosítanak arra, hogy Magyarország a jövőben is biztonságot nyújtó, erős közösségként maradhasson fenn.

Objektum doboz

Kitért rá: a tervezetben hitet tesznek a közjogi és a magánjogi viszonyok elválasztása mellett. A javaslat a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványok függetlenségét erősíti azáltal, hogy legalapvetőbb szabályait sarkalatos törvényhez köti - mondta.

Közölte: az alaptörvényi védelemmel az alkotmányozó elismeri ezen alapítványok kiemelkedő társadalmi, értékteremtő szerepét, különösen a felsőoktatás és a tehetséggondozás terén. A szabályozás célja e szervezeteknek, egyetemeknek és más intézményeknek a védelme - fűzte hozzá.

Az alaptörvény a korábbi alkotmányhoz képest önálló közpénzekről szóló résszel rendelkezik, de az alkotmányozó a közpénz fogalmát eddig nem határozta meg - mutatott rá. Hozzátette: a javaslat ezt pótolná az átláthatóság és a jogbiztonság garantálása érdekében.

Arról is beszélt, hogy a módosítással a korábbi hat helyett három esetkörre: hadiállapotra, szükségállapotra és veszélyhelyzetre módosul a különleges jogrendi esetkörök rendszere. Ez a fegyveres védelmi és biztonsági tevékenységekben érintett szervezetekre vonatkozó szabályokkal egy korszerűbb, a változó biztonsági környezethez jobban alkalmazkodó és az elmúlt évek válságkezeléseinek tapasztalataira épülő, hatékony rendszer kialakítását szolgálja - vélekedett.

Varga Judit parlamenti expozéja alább tekinthető meg:

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink