Belföld

Fővárosi megszorítások – jön a Karácsony-csomag

Fidesz–KDNP: A halasztható beruházások átütemezéséről lehet gondolkodni, de az emberek mindennapjait érintő szolgáltatásokból nem szabad visszavenni, sőt fejleszteni kell azokat

Pénteken jelentheti be a Városháza a budapestieket sújtó megszorító Karácsony-csomagot. Egy évtized után visszatért Budapestre az adóemelések és a megszorítások korszaka, ezekről természetesen szó sem volt a tavalyi kampány során.

Fővárosi megszorítások – jön a Karácsony-csomag
Fotó: MH/Papajcsik Péter

„Sok nehéz és sok vidám születésnapja volt már Budapestnek, ez a mostani egy világjárványtól és a kormány bosszújától sújtva a nehezebbek közé tartozik” – írta közösségi oldalán tegnap az immár teljesen egyértelműen a baloldali kormányfőjelöltségre is pályázó Karácsony Gergely.

A főpolgármester már több mint egy éve próbál politikai tőkét kovácsolni a mártíromságból, s ezt Budapest 147. születésnapján sem tette másként. Pedig jól látható, hogy nem a kormány az, amely meg akarja sarcolni a fővárosiakat, a budapesti vállalkozókat, hanem a Karácsony vezette Fővárosi Önkormányzat.

A Párbeszéd társelnöke ezt már nem is akarja véka alá rejteni, a minap arról írt közösségi oldalán, hogy a „spórolásnak” titulált megszorításokat a városvezetésen kezdi és a városüzemeltetésen folytatja, „de még így sem lesz elég pénzünk arra, hogy minden közszolgáltatást azon a színvonalon biztosítsunk a budapestieknek, mint amit megérdemelnének”.

Vagyis: a gépjárművezetők hiába tejelnek, jövőre is kátyúsak maradnak az utak, az ingatlantulajdonosok hiá­ba fizetik a rezsit, a vízközmű-hálózatra jövőre sem költ a főváros. A Karácsony-csomagot várhatóan pénteken jelentik be a Városházán.

A Fidesz–KDNP fővárosi képviselőcsoportja szerint a koronavírus-járvány gazdasági hatásait mindenki érzi, ezért a halasztható beruházások átütemezéséről lehet gondolkodni, de az emberek mindennapjait érintő szolgáltatásokból nem lehet visszavenni.

„Budapest normális működéséhez a szemétszállítást, a csatornaszolgáltatást és az utak állapotát a jelenlegi színvonalon megtartani, sőt fejleszteni kell. Egy világváros polgárai mindezt megérdemlik. A fővárosba nem térhet vissza a gazdasági stagnálás, a kátyúk és az eladósodás időszaka!” – írta a kormánypárti képviselőcsoport közösségi oldalán.

Üdvözlik, hogy Karácsony saját magán is spórolna, hiszen a baloldali főpolgármesternek öt helyettese van komoly fizetésekkel, több mint negyven tanácsadó dolgozik a háttérben, de a Facebook-oldalát is több mint tíz ember szerkeszti.

Budapest első embere válságkezelés gyanánt adót emelne, amelyekkel a fővárosi vállalkozásokat sújtaná. Sajtóinformációk szerint az úgynevezett újraindítási adóból a városvezetés saját fizetésemeléséhez teremtene forrást.

Kapcsolódó írásaink