Belföld

Egyszerűbb szabályok a polgári perekben

Völner: Csökkennek a jogkereső állampolgárok adminisztrációs terhei

Több szempontból is egyszerűbbé válnak a polgári perek szabályai, egyszerűsödik a perindítás – mondta lapunknak Völner Pál, az Igaz­ságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, miután az Országgyűlés tegnap ellenszavazat nélkül támogatta a polgári perrendtartás módosítását.

Egyszerűbb szabályok a polgári perekben
Fotó: MH/Purger Tamás

A miniszterhelyettes emlékeztetett, hogy az új perrendtartási kódex 2018-ban lépett hatályba, a különböző hivatásrendek javaslatai alapján most tovább finomítják a polgári perekre vonatkozó szabályokat. Völner Pál kifejtette: a könnyebb perindítás lehetőségét szolgálja, hogy csökken a keresetlevél tartalmi elemeinek száma és egyszerűsödnek az egyes elemekre vonatkozó előírások. Ugyanezt a célt szolgálja, hogy a keresetlevél tartalmi, alaki hiányosságai esetén kötelezővé válik a hiánypótlási felhívás kiadása, amelyben a bíróságnak a keresetlevél valamennyi hiányosságát fel kell tüntetnie. Szűkül a keresetlevélhez csatolandó mellékletek köre, és egyszerűsödik az alperesi ellenkérelem tartalma is.

A módosítás emellett csökkenti a jogkereső állampolgárokra nehezedő adminisztrációs terheket, így például nem kérhető a féltől olyan azonosító vagy egyéb adat igazolása, amelyet közhiteles nyilvántartás tartalmaz. A bíróság a jogi képviselő nélkül eljáró fél esetén hiánypótlásra történő felhívás helyett elrendelheti majd a fél személyes meghallgatását. A származási perekben az örökbefogadási eljárások gyorsítása érdekében a módosítás bevezeti a soronkívüliséget.

Kiemelte az államtitkár a kiskorú gyermekek védelmét szolgáló intézkedések bevezetését a családjogi perekben. A javaslat a kiskorúakat érintő perekben kizárja magánszakértők bevonását. A gyermekvédelmi jelzőrendszer erősítése érdekében pedig a polgári perrendtartás is előírja majd a jelzési kötelezettséget a bíróság számára a gyermek veszélyeztetettségének, bántalmazásának vagy elhanyagolásának észlelése esetén. Völner megjegyezte: az egyszerűsítéseket az eredeti cél fenntartása mellett vezetik be, amelynek lényege, hogy az eljárások belátható időn belül lezáródjanak.

Kapcsolódó írásaink