Belföld

Több milliós lehet a költség

Látványosan emelkedtek az áramszámlák a DK-s Erzsébetvárosban

Az erzsébetvárosi áramlopási ügy miatt – amely során a DK-s Niedermüller Péter polgármester kampánytanácsadója, Borka-Szász Tamás bitcoinbányászat gyanújába keveredve lemondásra kényszerült képviselői mandátumáról, és kilépett pártjából – megkerestük az önkormányzatot, milyen elektronikai eszközbeszerzések történtek az elmúlt egy évben, s hogyan változott a korábbi évekhez képest az önkormányzat épületének áramfogyasztása.

Több milliós lehet a költség
Borka-Szász Tamás
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A kerület jegyzőjétől érkezett tájékoztató alapján az eszközbeszerzésekre fordított 13,3 millió forint akár indokolható is lehet, ám az áramfogyasztás feltűnően megemelkedett: szeptember végéig a fizetendő díj már megközelítette a 2018-as és a 2019-es esztendő teljes összegét. Két évvel ezelőtt, tizenkét hónap alatt 10,55 milliót, tavaly pedig 10,85 millió forintot fizettek az elektromos áramért, ezzel szemben 2020. szeptember végéig ez az összeg elérte a 10,33 millió forintot. Mivel a bitcoinbányászattal még biztosan nem terhelt 2018-as esztendőben a havi átlagfogyasztás 879 ezer forint volt, igencsak feltűnő az önkormányzat szeptemberi áramszámlája, amely 1,8 millió forintra rúgott. Miután a rendőrség október 20-án lefoglalta Borka-Szász irodájában a kriptovaluta-bányászat eszközeit, gyaníthatóan visszaesett a fogyasztás is, ám az utolsó hónap, amikor vélhetően teljes erőből zajlott a bányászat, hűen tükrözi, milyen kár érhette a kerületet.

Ezek fényében még inkább érthetetlen, hogy Niedermüller Péter meg sem próbálta felkutatni a váratlanul megugró költségek okait, és nem véletlen, hogy Bajkai István, Erzsébetváros korábbi fideszes alpolgármestere, jelenlegi országgyűlési képviselője többször is felháborodottan teljesen elfogadhatatlannak nevezte Niedermüller Péternek és a körzet országgyűlési képviselőjének, az ugyancsak gyurcsányis­ta Oláh Lajosnak a magatartását, hiszen egyik politikus sem vállalta mindeddig a felelősséget bizalmasuk bűnügye kapcsán.

Bajkai István kormánypárti képviselő úgy vélte, mindkét balliberális politikus megpróbál úgy tenni, mintha semmi közük nem lenne a történtekhez.