Belföld

Gyárfás: Nem tudtam nemet mondani

Az alvilág egykori vezetője, Portik Tamás zsaroló manővereiről faggatta a bíróság a Nap TV egykori, a Fenyő-gyilkosság felbujtásával vádolt tulajdonosát a büntetőper tárgyalásán

„Az általam biztosított ingatlan bérletének lejártakor szembesültem azzal, hogy a kőkerítésen elektromos kábel van, az udvaron fekete inges őrök, kamerák mindenfelé, a nappaliban monitorok. Mindezek közrejátszottak abban, hogy tartottam Portik Tamástól, a kérését nyíltan nem utasítottam vissza, de fenyegetése ellenére sem teljesítettem" – ezt mondta kedden a Fővárosi törvényszéken Gyárfás Tamás, akit felbujtóként előre kitervelten elkövetett gyilkossággal vádolnak Fenyő János megöletése kapcsán. A vádirat szerint a Nap TV egykori tulajdonosa megbízta Tasnádi Pétert és Portik Tamást a Vico-birodalom fejének megöletésével, amit 1998 februárjában Jozef Rohác hajtott végre.

Gyárfás: Nem tudtam nemet mondani
Gyárfás Tamás: Tartottam és rettegtem Portiktól, aki agyafúrt, furfangos nehézfiú hírében állt
Fotó: MH

A keddi már a negyedik tárgyalási nap volt, amelyen a bíróság Gyárfás és Portik kapcsolatát próbálta tisztázni annak az 515 percnyi hanganyagnak kapcsán, amelyet a rendőrség 2017-ben talált meg, s amelyen az alvilág egykori vezetője rögzítette beszélgetéseiket. Portik, aki Gyárfás házát bérelte, 1996-ban elszökött az országból, s csak 2003 nyarán tért haza Amerikából, miután az Energol-ügyben vele szemben emelt vád elévült. Portik hazatérése után kereste fel Gyárfást, és a rögzített beszélgetések alapján azzal zsarolta a médiavállalkozót, hogy „ha megígéred, hogy segítesz, kéne nekem egy olyan ember, aki megbízható, egy olyan rendőr, vagy egy ügyész, vagy egy olyan politikus, aki nem árul el".

Portik kérése azt célozta, hogy állítsák le vele szemben a nyomozásokat, adóeljárásokat. „Portik kérését nem utasítottam el, de soha nem tettem neki eleget" – közölte vallomásában Gyárfás, aki azt is hangsúlyozta, hogy a vád szempontjából a lényegi kérdés az, hogy soha senkit nem bízott meg azzal, hogy Fenyő János ellen erőszakkal lépjen fel, ilyen utalást az 515 percnyi hangfelvételen nem találni, mivel ilyen nem is történt.

Póta Péter bíró számára azonban továbbra sem volt érthető az, hogy ha Gyárfás félt Portiktól, akkor miért nem teljesítette a kéréseit, továbbá az sem, hogy miért találkozott vele azután, hogy Portik azzal zsarolta meg, ha nem segít neki, akkor ő bemegy a rendőrségre, és feladja magát, s azt is megmondja, hogy ő csak egy közvetítő volt. Gyárfás erre úgy reagált a tárgyaláson: „Portiknak nem volt aduja ellenem, de hamis vádat megfogalmazhat." Ő pedig nem akarta, hogy befeketítsék.

A bíró felidézte, hogy Portik hazatérése után, első találkozásukkor, 2003. július 1-jén azzal szembesítette, hogy ő a felbujtója az évszázad bűncselekményének. „Ha valakit alaptalanul rágalmaznak, miért találkozik vele?" – kérdezte ismételten a bíró. Gyárfás: „Naiv voltam és oktondi! Tartottam és rettegtem Portiktól, aki agyafúrt, furfangos nehézfiú hírében állt." Korábban azt is mondta, tudja, hogy a lánya melyik iskolába jár.

A bíró ekkor arról kezdte faggatni, miért üzletelt Portikkal? „Önt a száz leggazdagabb magyar között tartották nyilván, mi szüksége volt arra, hogy belemenjen Portikkal egy ingatlancserébe 2004-ben? Jó bizniszt látott benne, félelemből üzletelt vele?" – kérdezte a bíró annak kapcsán, hogy az egyik kazetta szerint alibit kerestek, hiszen a rendőrségnek ekkor már tudomása volt arról, hogy Portik és Gyárfás között 1994-ben köttetett egy bérleti szerződés is. „Miért üzletelt egy ilyen emberrel?" – ez volt a bíró következő kérdése. Gyárfás erre azt felelte: „Ma már szégyellem, de nem tudtam nemet mondani."

Mint kifejtette, a telek és ingatlancserén ő nyert háromszázmillió forintot. A vádhatóság által a bíróságra benyújtott egyik bűnjel szerint Portik az egyik hangfelvételen azzal zsarolja a Nap TV tulajdonosát: „Lesz ember, aki azt mondja, hogy te bíztad meg! Biztos, hogy lesz ember..." Gyárfás szerint Portik ezzel akart ráijeszteni. Ilyen erővel bármit állíthatnak – mondta.

Kapcsolódó írásaink

Gyárfás félt Portiktól

ĀA Fenyő-gyilkosság felbujtásával vádolt médiavállalkozó számos kérdésben ellentmondásba került a tegnapi tárgyaláson

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom