Belföld

Orbán: A magyar egészségügy felkészült

Az azonnali kérdések órájában a képviselők Orbán Viktort is kérdezték hétfőn a parlamentben.

Orbán: A magyar egészségügy felkészült
Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlésben
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

„Miniszterelnök úr, ön megőrült” - kezdte a jobbikos Jakab Péter Orbán Viktornak címzett azonnali kérdését, de Kövér László házelnök azonnal rendreutasította. Jakab ezt követően a koronavírus-járvány okozta válság megoldásáról kérdezte a kormányfőt.

Orbán válaszában leszögezte: a magyar egészségügy felkészült, a védekezésbe 78 kórházat vontak be, közel 15 ezer orvos dolgozik, és 28 ezer mentőtiszt és szakápoló dolgozik. 2557 negyed és ötödéves medikust is tudnak mozgósítani, ha kell.

Az MSZP-s Gurmai azt kérte a kormányfőtől: nyugtasson meg mindenkit, a kormány nem készül az abortusz betiltására.

„A magyar kormány nem készül az abortusztörvény szigorítására” - válaszolta a kormányfő.

A DK-s Vadai Ágnes arról beszélt: hiába ígérte a kormányfő korábban, hogy mindenkit meggyógyítanak, aki elkapja a koronavírust. „Nincs korlátlan kórházi kapacitás, és nem tudnak mindenkit meggyógyítani” - mondta Vadai, aki szerint a kormány nem készítette fel sem az országot, sem az egészségügyet a járvány második hullámára.

Orbán Viktor válaszában leszögezte: van abban valami magabiztosan pikáns, hogy a DK képviselője beszél hazugságról, amikor pártjának elnöke, Gyurcsány Ferenc őszödi beszédében mondta, hogy hazudnak délben és este is. Orbán Viktor ezt követően ismét leszögezte: az ország felkészült a járványra, és ha valaki a felkészültséget vonja kétségbe, akkor az az egészségügyi dolgozók felkészültségét is kétségbe vonja.

A kormányfő azt is elmondta Vadainak: nem rá kellene dühösnek lennie a baloldalnak, ha nem tettek volna a szocialista kormány alatt olyan lépéseket, amilyeneket, akkor most nem kéne azokról beszélni. A kormányfő szavait vastaps kísérte. 

Tordai Bence arról beszélt, hogy a kormány a járvány elleni védekezésben a Párbeszéd ötleteit vette át, majd a korábbi hetekhez hasonlóan azt javasolta, hogy vezessék be az alapjövedelmet. 

Orbán Viktor szerint sok a parlamentben az éles vita, így jó, hogy Tordai jó kedvet derít a Házba. Ami az alapjövedelmet illeti, a kormányfő arra kérte a Párbeszédet, hogy gondolja újra az álláspontját, hiszen az alapjövedelem arról szól, hogy aki dolgozik attól elveszik a pénzt és odaadják olyannak, aki nem dolgozik. 

Kapcsolódó írásaink