Belföld

Belső feszültséget szülhet Hadházyék befogadása

Szél Bernadett lehet a Momentum eddig titkolt miniszterelnök-jelöltje

Ha Fekete-Győr András ismét be akarja juttatni a parlamentbe Szél Bernadettéket, akkor több momentumos párttagnak is le kell majd mondania a javukra a képviselői ambíciójáról, ami akár belső ellentéteket is szülhet – mondta lapunknak Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője.

Belső feszültséget szülhet Hadházyék befogadása
Szél Bernadettet és Hadházy Ákost, az LMP politikai árváit a Momentum karolná fel
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselők már hosszú ideje együttműködnek a Momentum Mozgalommal, a parlamenten kívüli párt több javaslatát is benyújtották már a Ház elé – hívta fel a figyelmet Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője, akit azt követően kérdeztünk, hogy a Tisztességgel és Bátorsággal Magyarországért Szövetség parlamenti képviselőcsoport tagjai csütörtökön bejelentették: szövetséget kötöttek Fekete-Győr András pártelnökkel.

Mint ismert, az együttműködés még a „rabszolgatörvény” elleni tüntetéssel kezdődött a felek között, majd közösen kampányoltak a párt európai parlamenti képviselői mellett, végül nyáron közösen gyűjtötték és rongálták meg a nemzeti konzultációs kérdőíveket.

Deák leszögezte, egyáltalán nem meglepő, hogy a felek szorosabbra fűzik az együttműködést, hiszen a Momentumnak is szüksége van bejáratott nevekre, és a független képviselőknek is kell egy olyan politikai formáció, melynek a hátán be tudnak jutni ismét az Országgyűlésbe. Könnyen elképzelhető, hogy Szél Bernadett lesz majd a Momentum miniszterelnök-jelöltje, mivel a momentumos politikusok ismeretlenebbek és népszerűtlenebbek nála – vetette fel a szakértő, kiemelve, hogy Fekete-Győr az elmúlt időszakban többször is lejáratta magát, elég csupán a román jelöltek támogatására vagy arra gondolni, amikor azt állította, hogy Bajnai Gordonék mögöttük állnak, akik azonnal cáfolták ezt a kijelentését a Momentum elnökének.

Még nem eldöntött tény, hogy a 2022-es országgyűlési választásokkor egy vagy két baloldali lista lesz-e, ugyanakkor, ha lesz egy Momentum által vezetett második lista is, akkor Hadházy Ákosék korrupcióellenes akcióival azt a narratívát festhetik majd fel, hogy míg a régebbi pártok – a Gyurcsány Ferenc vezette DK és az MSZP – korruptak, addig a Momentum a tisztake­zűek pártja – fogalmazott lapunknak XXI. Század Intézet elemzője.

Kérdés azonban – folytatta Deák Dániel –, hogy mindehhez mit szólnak azok a párttagok, akik már hosszú évek óta dolgoznak a Momentumért, hiszen, ha a három független képviselőt a Momentum ismét be akarja juttatni a parlamentbe, akkor emiatt több momentumos párttagnak is le kell majd mondania a javukra a képviselői ambíciójáról.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom