Belföld

Zsúfoltság a buszokon, Karácsony hallgat

Drágább lesz vagy tovább tart a hármas metró felújítása, de a legrosszabb esetben akár mindkettő is bekövetkezhet

Megrekedtek a tárgyalások a BKV és a 3-as metró felújítását végző cég között, így az már biztos, hogy a felújítás tovább fog tartani vagy drágább lesz, legrosszabb esetben mindkettő lehetséges – írta a Fidesz–KDNP budapesti képviselőcsoportja Facebook-oldalán.

Zsúfoltság a buszokon, Karácsony hallgat
Hiába állnak a munkálatok, a metrópótlás miatt a Kiskörúton állandóak a dugók
Fotó: MH/Purger Tamás

A pártszövetség sürgős választ vár Karácsony Gergely főpolgármestertől, hogy miért nem tudott megállapodni egymással a BKV és a Swietelsky.

„Választ várunk arra is, hogy szükség van-e új közbeszerzés kiírására az M3 metró középső szakaszának felújításához, mennyivel lesz drágább, és mennyivel fog tovább tartani a felújítás” – tették hozzá. A frakció tudni szeretné azt is, hogy veszélybe kerültek-e az európai uniós támogatási összegek.

Karácsony Gergely és a BKV napok óta hallgat az ügyről, noha Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója egy múlt heti interjúban azt mondta: ha hétfő estig nem tudják tető alá hozni a megállapodást, akkor lezárják a tárgyalást.

Ha az M3 metró alagútfelújítási munkálatait végző Swietelsky Vasúttechnika Kft. levonul a beruházás helyszínéről, az azt jelenti, hogy új közbeszerzési eljárást kell kiírni. Ez minimum 2–3 hónapos csúszást eredményezhet. Ha mégsem lesz csúszás, az csakis azt jelentheti, hogy egy új beruházó sokkal drágábban végzi el a munkát. A Fidesz–KDNP fővárosi képviselőcsoportja továbbra is fontosnak tartja, hogy a metróalagutat és az állomásokat egyszerre újítsák fel, csak így csökkenthető minimálisra a kivitelezésre szánt idő.

Ezért ismételten felszólítják Karácsonyt Gergelyt, hogy hangolja össze az egész projektet. Ameddig ez nem történik meg, a metrópótlásra szánt autóbuszokat a járvány miatti sűrítésre használja. „Követeljük, hogy vizsgálják felül az elrendelt lezárásokat és metrópótlásokat, hogy a járványhelyzet csúcsán a legrövidebb ideig legyenek a budapesti utazók pótlóbuszokra kényszerítve” – írták. Az életbe lépett szigorú szabályok miatt égetően sürgős lenne a tömegközlekedés újjászervezése.

Kapcsolódó írásaink