Belföld

Völner: A kamupártok leépítését célozza a tárca törvénytervezete

Fontos, hogy csak tényleges támogatottsággal lehessen listát állítani

Érthetetlennek nevezte lapunknak Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a kamupártotörvény tervezett módosítását övező ellenzéki támadásokat, hiszen pont a baloldal sürgette a kamupártok visszaszorítását.

Völner: A kamupártok leépítését célozza a tárca törvénytervezete
A visszaélések visszaszorítása indokolja a módosítást - vélekedett Völner Pál
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az ellenzéki pártok és a baloldali megmondóemberek össztűz alá vették a tervezett változtatást, amelyet a kormány kedden nyújtott be a parlamentnek. A baloldal a tervezet azon pontján háborodott fel, amely az eddigi huszonhét helyett ötven egyéni jelölt állítását írja elő az országos pártlista állításához.

A javaslat indoklása szerint erre – részben a parlamenti pártok részéről érkezett jelzésekre is figyelemmel – a kampányfinanszírozási visszaélések visszaszorítása érdekében van szükség. A módosítás így biztosítaná, hogy csak valós társadalmi támogatottságú pártok állíthassanak országos listát, és így lépne fel azon jelölőszervezetekkel szemben, amelyek a szabályokkal visszaélve csak a választási támogatások megszerzése érdekében indítanak jelölteket. A baloldal szerint viszont a módosítás ellehetetleníti a koordinált jelöltállítás lehetőségét, hiszen ha nem akarnak egymás ellen jelöltet indítani, rákényszerülnek arra, hogy egyetlen közös listába tömörüljenek.

Völner Pál érthetetlenek nevezte a baloldali kritikákat. Felidézte, a 2018-as választáson az volt az ellenzék egyik kifogása, hogy mivel könnyű volt országos listát állítani, olyan kamupártok indultak és szereztek több száz millió forintos támogatást, amelyek nem végeztek tényleges tevékenységet. Rá­adásul gyakorlatilag lehetetlen volt ezeket az összegeket visszaszerezni. A mostani módosítás megnehezíti a trükközést, hiszen akinek nincs helyi szervezete, beágyazottsága, aktivistái, annak jóval nehezebb lesz a lécet átugrani – mondta a miniszterhelyettes.

„Nem szeretnénk egy újabb választás után megint azzal a váddal szembesülni, hogy a Fidesz szétzilálta az ellenzéki sorokat azzal, hogy kamupártokat engedett a rendszerbe” – jegyezte meg.

Másik oldalról azért sem értik a támadást – folytatta Völner –, mert a baloldal évek óta folyamatosan azzal kampányolt, hogy közös listán fog elindulni. Ebben az esetben ez a módosítás semmilyen hátrányt nem jelent számukra. Márki-Zay Péter például egyenesen úgy fogalmazott: a Fidesz szívességet tesz az ellenzéki összefogásnak.

Kapcsolódó írásaink