Belföld

A kormány megkönnyíti a vakcinák behozatalát

A magyar emberek egészségének és életének védelmében a kormány egyszerűsíti és felgyorsítja a koronavírus ellen külföldön gyártott oltóanyagok és gyógyszerek Magyarországra történő behozatalát - az erről szóló rendelet már olvasható a Magyar Közlönyben.

A kormány megkönnyíti a vakcinák behozatalát
Az engedély legfeljebb hat hónapos határozott időre adható ki, ami különösen indokolt esetben legfeljebb további hat hónappal meghosszabbítható
Fotó: Pexels

A koronavírus-járvány egész Európában rendkívüli helyzetet teremtett, egyre több a beteg, emlékeztet közleményében a Kormányzati Tájékoztatási Központ, hozzátéve, hogy megnyugtató megoldást a vakcina jelenthet majd. Ezért a kormány arra törekszik, hogy minél több forrásból tudjon koronavírus elleni vakcinát beszerezni a magyar emberek számára.

„Minden olyan országgal tárgyalunk, ahol előrehaladott és ígéretes a vakcinakutatás. Minden megoldásra nyitottak vagyunk, legyen az kínai, orosz, izraeli, amerikai vagy más országból származó vakcina. Az EU szabályai alapján az EU-tagállamok az unión kívülről is vásárolhatnak vakcinát, minden ország maga dönt arról, hogy milyen vakcinát engedélyez a saját országában” - emelte ki a Kormányzati Tájékoztatási Központ, hozzátéve: fontos, hogy bármely ország is áll elő ígéretesnek tűnő oltóanyaggal, annak Magyarországra történő behozatala ne ütközzön bürokratikus akadályba és több hónapos késedelembe.

Ezért a kormány leegyszerűsíti és felgyorsítja a gyógyszerpiaci hatósági eljárást a vakcina, illetve a koronavírus elleni hatékony gyógyszerek beszerzésére és az engedélyezésre vonatkozóan.

A jogszabály lehetővé teszi az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet számára, hogy ideiglenesen engedélyezze harmadik országban forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező gyógyszer hazai használatát a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében, amennyiben a készítmény minőségileg megfelelő és az elvégzett vizsgálatok alapján hatékonynak bizonyul.

Az engedély legfeljebb hat hónapos határozott időre adható ki, ami különösen indokolt esetben legfeljebb további hat hónappal meghosszabbítható, tudatta a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

Kapcsolódó írásaink