Belföld

Nincs megállás a családok támogatásában

A Fidesz–KDNP nemhogy folytatja, de a koronavírus-járvány közepette még bővíti is a tíz éve megkezdett programját

A Fidesz–KDNP-kormányok által meghozott következetes szakpolitikai lépéseknek köszönhetően napjainkra majdnem két és félszeresére nőtt a magyar családok támogatása, amely arányait véve egész Európában az egyik legmagasabb.

Tízmillió forintot is kaphatnak lakásfelújításra 2021. január 1-jétől a gyermekvállalás előtt álló vagy már gyermeket váró fiatalok többgenerációs otthon létrehozására – közölte a minap Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter. Bár a koronavírus-járvány világszerte nehéz helyzetbe hozta a kormányokat, a Fidesz–KDNP ennek ellenére nemhogy folytatja, de még bővíti is családtámogatási programját, ezzel is segítve a válság idején a magyar családokat.
A jövő évtől életbe lépő új otthonteremtési program többféle élethelyzetre és igényre is megoldásokat fog nyújtani. A kormány 27 százalékról öt százalékra csökkenti az új építésű otthonok értékesítésének áfatartalmát, emellett azok a családok, amelyek igénybe veszik a csokot új otthonuk megvásárlásához, visszaigényelhetik az áfát.

További jelentős kedvezmény lesz jövő év január elsejétől, hogy a legalább egy gyermeket nevelő családok otthona felújítási költségeinek felét legfeljebb hárommillió forintig átvállalja az állam. Januártól teljes illetékmentességet is biztosít a kormány azoknak, akik családi otthonteremtési kedvezménnyel vásárolnak új vagy használt ingatlant. Ez egy ötvenmillió forintos ingatlan esetében kétmillió forint megtakarítást jelent, a családok így az áfacsökkentéssel és az áfamentességgel együtt 15,5 millió forintot spórolhatnak. Fontos megjegyezni, hogy az illetéket nem utólag kapják vissza a vásárlók, hanem egyáltalán nem kell megfizetniük. A kedvezménnyel egyedülálló szülők is élhetnek, hiszen a csokot ők is igényelhetik.
Jövő júliustól emelkedik a csecsemő gondozási díj (csed) összege is, így aki gyereket vállal, a szülést követő fél évben még többet is keres majd, mint amikor még munkában volt. A kormánypártok emellett a meddőséggel küzdő párok gyermekvállalásának segítése érdekében mintegy nyolcmilliárd forint támogatást biztosítottak a mesterséges megtermékenyítést végző állami és egyházi intézmények fejlesztéséhez is.

Mindez nem előzmények nélküli. A családpolitika az Orbán-kormány regnálása kezdetétől különleges jelentőséggel bír. A 2010 óta meghozott szakpolitikai lépéseknek köszönhetően napjainkra majdnem két és félszeresére nőtt a családok támogatása, amely arányai­ban egész Európában az egyik legmagasabb.

A családvédelmi akciótervnek köszönhe­tően a második gyermek születése esetén egymillió, a harmadik gyerek születésekor négymillió forint jelzáloghitel-elengedést kapnak a családok. Tízmilliós babaváró támogatásban részesülhetnek a fiatal házasok. Ez utóbbit igénylő párok száma 2020 nyarán már a százezret is átlépte. Mindemellett autóvásárlási támogatást igényelhetnek a nagycsaládosok. A családi adókedvezménnyel 2011 óta összesen mintegy 2900 milliárd forint maradt a magyar családoknál.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom