Belföld

Anyagilag is nő az orvosok és az ápolók megbecsülése

Egész Európában romlik a járványhelyzet, egyre több a kórházi ellátást igénylő beteg, és minden egyes nappal egyre több a teher a kórházi dolgozókon. A kormány fontosnak tartja, hogy a járvány idején is anyagilag is nő az orvosok és az ápolók megbecsülése. Zajlik az ápolók több éves átfogó béremelési programja, a novemberi 20 százalékos béremelés után 2022. januárjában újabb 30 százalékkal emelkedik a bérük, és jövő januártól elindul minden idők legnagyobb orvosi béremelési programja is - írja közleményében az Emmi.

Anyagilag is nő az orvosok és az ápolók megbecsülése
Minden egyes nappal egyre több a teher a kórházi dolgozókon
Fotó: MH/Purger Tamás

A közleményben kitérnek arra, hogy a kormány 2010-től kezdődően kiemelten kezeli az egészségügyben dolgozók erkölcsi és anyagi megbecsülését, mindezt pedig jól tükrözi, hogy a legnagyobb arányú bérnövekedés ebben az ágazatban zajlott. Az orvosok és szakorvosok illetménye 2010 óta átlagosan 2,5-szeresére nőtt és idén a kormány - a Magyar Orvosi Kamara javaslatának elfogadásával - végrehajtja minden idők legnagyobb orvosi béremelését. 2023-ra egy kezdő rezidens orvos jelenlegi 255 ezer forintos fizetése 687 ezerre emelkedik, egy 40 év szakmai tapasztalattal rendelkező szakorvos 525 ezer forintos fizetése pedig 2 millió 380 ezer forintra nő.

Az egészségügyi szakdolgozók átfogó béremelési programja jelenleg is tart, amire a kormány idén 82 milliárd forintot fordít. Ennek köszönhetően mostanra minden egészségügyi szakdolgozó 42 százalékkal keres többet, mint két évvel ezelőtt, 2022-re pedig egy ápoló átlagosan két és félszeresét fogja hazavinni annak, mint 2019-ben. Mindez a 2018-ban elfogadott többéves béremelési programnak köszönhető, amelynek harmadik lépcsőjéhez november elsején érkeztünk. Ekkor újabb 20 százalékkal emelkedett az egészségügyi szakdolgozók bére, aminek következő, 30 százalékos állomása 2022. januárjában esedékes. Mindezeken felül az ápolói pályára készülő fiatalokat havi 40 ezer forintos ápolói ösztöndíjjal támogatják és az ápolók lakhatási körülményeit is javítják, országszerte megújulnak a nővérszállók és újak is épülnek - részletezik.

A kormány 2016-2018 között a mentősök áldozatos munkáját is kiemelten elismerte, amikor 67 százalékos bérfejlesztést hajtott végre, ami 2018. január 1-től újabb 10 százalékkal egészült ki.

Gondoskodott a kormány a rezidensekről is: pályakezdésüket, szakmai megbecsültségüket és a hazai munkavállalásuk elősegítését 2011 óta a Rezidens Támogatási Program Ösztöndíj segíti, amelyre a kormány 20,2 Mrd Ft-ot biztosított és indulása óta csaknem 6000-en vették igénybe. Ennek is köszönhető, hogy az orvosi egyetemeken 30-50 százalékkal többen végeznek, mint egy évtizede, így a működési engedéllyel rendelkező orvosok száma 34 000-ről 39 000-re emelkedett.

A nemzeti kormány kiemelt célja, hogy az egészségügyi dolgozók megkapják a megérdemelt társadalmi és anyagi elismerést, hogy biztosítottak legyenek számukra a megfelelő munkakörülmények, és elégedetten, biztonságban élhessenek.

Ezzel párhuzamosan hazánkban az egészségügyi ellátórendszer területén is több évtizedes lemaradást pótló fejlesztések valósulnak meg. Ebben az évtizedben 915 milliárd forinttal, 76 százalékkal növelte a kormányzat az egészségügyi ráfordításokat. Az elmúlt tíz évben 91 vidéki kórházat, 54 rendelőintézetet, 107 mentőállomást újítottak fel, mindemellett 23 új rendelőintézetet és 34 új mentőállomást hoztak létre - zárja közleményét az Emmi.

Kapcsolódó írásaink