Belföld

A Covid-járvány miatt eltérő szabályozás kell

Nagyobb mozgásteret kaphat ma a kormány

„A legfontosabb különbség a tavaszi jogszabály és a mostani, még csak tervezetnek tekinthető szabályozás között, hogy ezúttal pontos határnapot rögzít a regula” – mondta lapunknak Bajkai István, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának alelnöke, az igazságügyi bizottság tagja a rendkívüli jogrend meghosszabbításáról szóló javaslatról, amelyről ma szavaznak a Házban.

A Covid-járvány miatt eltérő szabályozás kell
Bajkai István
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

„Mivel a kormány csupán tizenöt napra hirdethette ki a rendkívüli jogrendet, lehetőséget adott a parlamentnek, hogy a megfelelő előkészítést követően határozott időre, kilencven napra alkossa meg a jogszabályt, amely ezenkívül számos olyan, elsősorban technikai különbséget tartalmaz a tavaszi törvényhez képest, amely az értelmezés egyértelműségét segíti” – hívta fel a figyelmet. Mivel nálunk is felszálló ágban van a járvány, ezért a védekezés gyors intézkedéseket követel meg, ami az Országgyűlés normális időszakra megalkotott házszabályai miatt nehézkesen kivitelezhető. „A tavaszi tanulságok alapján most más jellegű korlátozásokra törekszik a kormány, amit az éjszakai kijárási korlátozás jól érzékeltet, hiszen tavasszal inkább a veszélyeztetett korosztályok elválasztása tűnt fontosnak.

A járványügyi helyzet adatsorai jelentősen eltérnek a tavaszi időszaktól, ezért a kormány sem követheti mechanikusan az akkor már bevált eljárásokat, alkalmazkodni kell az eltérő adatsorokhoz, ezért is szükséges, hogy a rendkívüli jogrenddel nagyobb mozgástér legyen a szükséges védekezéshez” – jelentette ki a törvényalkotási bizottság alelnöke, hozzáfűzve, tizenöt napnak elégnek kell lennie a törvény elfogadásához. Az eddigi ellenzéki visszajelzések arra utalnak, hogy ezúttal a baloldal is támogatni fogja a jogszabály megalkotását.

Kapcsolódó írásaink