Belföld

Szánthó Miklós: Nem lenne idegen az ellenzéktől, ha mégsem szavazná meg a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló javaslatot

Nem lenne idegen az ellenzéktől, ha holnapra kitalálnák: a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló javaslat mégis diktatórikus, ezért nem szavazzák meg – fogalmazott lapunknak Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ jogi elemző- és kutatóintézet igazgatója.

Szánthó Miklós: Nem lenne idegen az ellenzéktől, ha mégsem szavazná meg  a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló javaslatot
Szánthó Miklós: Nem lenne idegen az ellenzéktől, ha mégsem szavazná meg a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló javaslatot
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

„A koronavírus elleni védekezés rugalmas, dinamikus alkalmazkodást kíván, ahogy ez látszik Európa-szerte: napról-napra igazítja valamennyi állam az intézkedéseket a fejleményekhez, számtalan uniós tagállamban vezettek be különleges jogrendet vagy élnek rendkívüli intézkedésekkel – jelentette ki lapunknak Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ jogi elemző- és kutatóintézet igazgatója.

Leszögezte, ezek lényege, ahogy a Magyarországon bevezetett veszélyhelyzeté is, kettős. „Egyfelől gyorsreagálást tesz lehetővé a kormányzat részéről, hiszen akár napokon belül meghozható rendeletekkel szabályozhatja az életkörülményeket a járvány elleni védekezéssel összefüggésben, miközben a parlamenti döntéshozatal akár hetekig is eltarthat – ettől függetlenül azonban az Országgyűlés továbbra is ülésezik és alkothat törvényeket.

Másfelől a kormány a vonatkozó rendeletekben alapjogokat is korlátozhat nagyobb mértékben, mely korlátozások szükségesek a járvány terjedésének megakadályozásához: így például kijárási korlátozás is bevezethető, melyre „békeidőben” nem vagy nem ilyen mértékben lenne lehetőség” – fogalmazott Szánthó, kiemelve, hogy „a különleges jogrendnek bárhol a világon éppen ez az értelme: rendkívüli szituációkban, például ha támadás éri az országot – akár látható, akár láthatatlan ellenség, egy vírus formájában – gyors és rendkívüli reagálásra van szükség, például alapjogok nagymértékű korlátozására.”

Hozzátette: ezen drasztikus lépések célja éppen az, hogy az élet minél hamarabb visszatérhessen a normál kerékvágásba. Az Alapjogokért igazgatója rámutatott: a járvány első hullámában bevezetett veszélyhelyzet, mint különleges jogrendi jogintézmény már bizonyított, megfelelő alapot biztosított a szükséges, gyors és hatékony intézkedések meghozatalára és most is azért van arra szükség, hogy egyszerre lehessen óvni az emberi egészséget és fenntartani a társadalom működőképességét. Szánthó Miklós emlékeztetett: a járvány első hullámának kitörése óta az ellenzékre korábban is jellemző kiszámítható becstelenség csoportnormává érett. „A »bármi, csak ne a Fidesz« beteges logikája miatt semmit sem támogattak a védekezés során, amit a kormány javasolt, fake-news hadjáratot indítottak. Sőt, a »van rajta sapka az a baj, ha nincs, akkor az« vált az általános testtartásukká: aktuálisan éppen azt ellenezték – lélegeztetőgép-vásárlás, kórházi kapacitások felszabadítása –, amit korábban éppen ők követelték” – sorolta.

Az Alapjogokért vezetője úgy véli, az ellenzék politikailag most azért navigálta át magát még rosszabb helyzetbe, mert mindehhez korábban az volt a fedősztori, hogy a kormány időkorlát nélküli felhatalmazást adott magának – ami persze nem volt igaz. „A mostani kormányzati javaslat azonban 90 napra kéri a veszélyhelyzeti rendeletek meghosszabbítását, azaz az ellenzék „kénytelen” lesz vagy lenne azt megszavazni, ha konzekvens akarna maradni” – magyarázta Szánthó, megjegyezve, hogy persze ez nem garancia semmire, „de ha így formálisan hozzá is járulnak a döntéshez, azt egy speciális, egyszeri kegynek fogják beállítani és nem lesznek hajlandóak továbbra sem felelősséget vállalni egy olyan, pártpolitikai szempontokat értelemszerűen felülíró helyzetben, mint a mostani járvány.”

Szánthó Miklós szerint az sem elképzelhetetlen, hogy az ellenzékiek holnapra kitalálják: „a javaslat mégis diktatórikus”, ezért nem szavazzák meg, vagy pusztán ahhoz járulnak csak hozzá, hogy a javaslatról gyorsan, még kedden szavazhasson az Országgyűlés – tavasszal már ezt is blokkolták –, de magát az előterjesztést nem szavazzák már meg. „Az mindenesetre nagyon beszédes, hogy az ellenzéki, nyílt társadalom hálózatához tartozó TASZ nevű „civilszervezet” már látatlanban elkezdte kritizálni a veszélyhelyzet bevezetését” – fűzte hozzá az igazgató.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom