Belföld

Nem áll le a baloldali álhírkeltés

Hétértékelő. A Soros György által is pénzelt Joe Biden győzelmével a puha demokráciaexport eszközét alkalmazó Obama–Clinton-időszak térhet vissza – mondta Deák Dániel

Az amerikai kapcsolatok várható változása ellenére 2022-ben ismét jó esélye van a nemzeti oldalnak az újrázásra – jelentette ki lapunknak Deák Dániel politikai elemző a múlt hét legfontosabb politikai eseménye kapcsán.

Nem áll le a baloldali álhírkeltés
Joe Biden az elnökválasztás napján
Fotó: JIM WATSON / AFP

Botrányosra sikerült elnökválasztáson van túl az Egyesült Államok, a világ vezető hatalmában az a tragikomikus helyzet állt elő, hogy napokkal a választást követően sem voltak képesek összeszámolni a voksokat. A mostani elnökválasztás után minden hitele szertefoszlott az amerikaiaknak, hogy más országokat kioktassanak ilyen típusú kérdésekben – mondta lapunknak Deák Dániel politológus, a XXI. Század Intézet vezető elemzője. Hozzáfűzte, a kioktatás azért is fontos, mert a Soros György által dollármilliókkal támogatott Joe Biden győzelmével a „puha demokráciaexport” eszközét alkalmazó Obama–Clinton-időszak térhet vissza. A korábbi elnökök igyekeztek érvényesíteni akaratukat Magyarországon is, elég csak a Goodfriend-misszióra és a 2014-es kitiltási botrányra gondolni. Ezek az események nyílt politikai nyomásgyakorlási eszközök voltak a liberális demokraták részéről, miután a konzervatív magyar kormány több olyan intézkedést is hozott, amely ideológiai okokból nem tetszett a liberális demokrácia élharcosainak.

A hazai ellenzék egységesen ujjong Joe Biden és Kamala Harris győzelme miatt – mutatott rá Deák Dániel, megjegyezve, hogy a magyar ellenzék, a Jobbiktól a DK-ig egy olyan Soros által támogatott elnököt követ, akinek egyik első intézkedése beengedni a bevándorlókat. Ne legyenek kétségeink, Magyarországon is erre készülnek 2022-ben – fűzte hozzá az elemző.

Kifejtette, idehaza ugyanakkor a mainál kedvezőtlenebb nemzetközi helyzetben is kétszer tudott kétharmados győzelmet aratni a nemzeti oldal, a liberálisok nyomása ellenére is szembe tudott szállni az illegális bevándorlással. Így az amerikai kapcsolatok várható változása ellenére 2022-ben ismét jó esélye van a nemzeti oldalnak az újrázásra – szögezte le Deák Dániel, hozzátéve, hogy a mostani koronavírus-járvány elleni küzdelemben is jól veszi az akadályokat a kormány, szervezetten zajlik az Európa-szerte rekordmértékben terjedő járvány elleni védekezés. Eközben – folytatta a szakértő – az ellenzék a járvány kirobbanása óta álhírkeltéssel, a járványügyi intézkedések támadásával rombolta a védekezés hatékonyságát. A koronavírus-törvény és a különleges jogrend miatt nemzetközi lejáratókampányt indítottak Magyarországgal szemben, emiatt Európában példa nélküli módon nem valósult meg a pártok között a nemzeti összefogás az egészségügyi és gazdasági krízisben.

Azonban – fűzte hozzá később –, a baloldali pártok támogatottsága csökkent, még az ő szavazóik is támogatták a kormány intézkedéseit, s nem nézték jó szemmel a folyamatos álhírkeltést.

Deák Dániel szerint mára a baloldali politikusok is belátták, a keddi parlamenti szavazás alkalmával már nem érdemes diktatúrát kiáltani a különleges jogrend ismételt bevezetése miatt, sőt előzetes közlésük szerint támogatják is azt. Az elemző szerint ennek ellenére sem várható, hogy alábbhagy az ellenzéki álhírkeltés, feltehetően csak egy szépségtapaszt akarnak szerezni maguknak, hogy később erre hivatkozva elmondhassák: támogatták a járvány elleni védekezést. Miközben itthon igyekeznek jó pontokat szerezni, Brüsszelben továbbra is azért kardoskodnak, hogy politikai szempontokhoz legyen kötve az uniós források kifizetése. Az úgynevezett jogállamisági feltételek bevezetésének hangoztatása nyílt politikai zsarolás – vélekedett Deák Dániel – , amely ellen Magyarország szövetségeseivel továbbra is fel fog lépni.

Kapcsolódó írásaink

Baloldali álhírkeltés és provokációk

ĀHétértékelő. Nem csak a járvány elleni védekezést hátráltatják az ellenzékiek, hanem az általuk vezetett településeken egy év alatt szinte teljesen visszahozták a 2010 előtti világot