Belföld

Kedden dönthet a parlament a veszélyhelyzeti törvényről

„A különleges felhatalmazás kizárólag a koronavírus-világjárvány következményeinek elhárítására, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében használható fel”

A baloldal tavasszal nem szavazta meg a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet meghosszabbítását, diktatúrát kiáltottak. A jövő keddi rendkívüli ülésen ismét erről szavaznak.

Az Országgyűlés rendkívüli összehívását kezdeményezi november 10-re Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a koronavírus-járvány második hulláma elleni védekezésről szóló előterjesztés mielőbbi elfogadása érdekében. Március 23-án, amikor a kormány először kérte a pandémia kezelése miatt elrendelt veszélyhelyzet meghosszabbítását – ehhez első körben négyötödös többség kellett volna, hogy eltérjenek a házszabálytól –, a baloldal nemmel voksolt. Hiába volt mindenki számára egyértelmű, hogy a pandémiát és az azzal járó gazdasági visszaesést a békeidőkben megszokott eszközökkel lehetetlen kezelni, az ellenzéki képviselők diktatúrát kiáltottak. Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke kijelentette, azért küzdenek, hogy hazánk maradjon szabad, demokratikus jogállam, ezt nem lehet elvenni valami más ürügyén. Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke úgy fogalmazott: „Amit Orbán Viktor akar, azt úgy hívják: diktatúra.” Jakab Péter, a Jobbik elnöke pedig közölte, a kormány nem akar együttműködni az ellenzéki pártokkal, ezért akar teljhatalmat.

Kétségtelen, a rendkívüli jogrend a veszélyhelyzet megszűnéséig olyan eszközöket ad a kormány kezébe, amelyek lehetőséget adnak törvények felfüggesztésére, jogszabályoktól való eltérésre, rendeletekkel való törvénykezésre. A baloldal diktatúravádja viszont ott bukott el, hogy a végül kétharmados többséggel elfogadott különleges jogrendet június 16-án az Országgyűlés megszüntette, Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője pedig egy kiszivárgott felvételen beismerte, az ellenzék tavasszal alaptalanul kiáltott diktatúrát idehaza és a nemzetközi sajtóban.

A pandémia első hullámában a felhatalmazási törvénynek köszönhetően számos olyan intézkedést meg tudott hozni a kormány, amivel nemcsak emberéleteket, vállalkozásokat tudtak megmenteni, de az egészségügyet is fel tudták készíteni az őszi időszakra.

A jövő keddi rendkívüli ülésen a képviselők arról szavazhatnak, hogy a szerdán életbe lépett, tizenöt napra hirdetett veszélyhelyzetet meghosszabbítsák kilencven nappal. A Semjén Zsolt által beterjesztett javaslatban az áll, a különleges felhatalmazás kizárólag az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető, tömeges megbetegedést okozó SARS-CoV-2 koronavírus-világjárvány következményeinek elhárítására, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében használható fel. „Az a célunk, hogy emberéleteket mentsünk meg, ezért a járvány elleni védekezésben gyors döntési és cselekvési képességre van szükség” – olvasható a dokumentumban. Kiemelik, hogy a jogszabályalkotás normális eljárásrendje heteket vehet igénybe, pandémia közepette pedig nem lehet ennyit várni. A javaslat céljai között szerepel továbbá, hogy a kormány akkor is megalkothassa és hatályában tarthassa rendeleteit, ha a parlament a járvánnyal összefüggő okból nem tud összeülni.

Ha a baloldal most támogatja a veszélyhelyzet meghosszabbítását, akkor napirendtől való eltéréssel kedden meg is szavazhatják – erre a Népszava információi szerint van esély.

Kapcsolódó írásaink