Belföld

A polgármesternek vállalnia kell a felelősséget

Bajkai István: Niedermüllernek inkább arra kellene válaszolnia, miért működött bitcoinbánya bizalmasa irodájában

A Fidesz szerint az erzsébetvárosi DK-s polgármester mondvacsinált ügyekkel próbálja elterelni a figyelmet arról, hogy vezetése alatt egymást érik a botrányok Erzsébetvárosban.

A polgármesternek vállalnia kell  a felelősséget
Niedermüller párttársai a testületben. Ujvári-Kövér Mónika és Borka-Szász Tamás
Fotó: MH/Purger Tamás

Niedermüller Péter erzsébetvárosi polgármester azzal vádolta meg a kerület korábbi, kormánypárti vezetését, hogy nyolcszázmillió forint kárt okozott, amikor egy több mint egymilliárd forint értékű ingatlanegyüttest háromszázmillió forintért „játszott át” egy befektető kezére. A botrányos áramlopási ügyben érintett Niedermüller kijelentette: „Tolvajoknak, bűnözőknek és korrupt politikusoknak, nincs helyük Erzsébetvárosban.”

A polgármester kijelentésére reagált Bajkai István, a Fidesz ország- gyűlési képviselője, aki 2018-ig alpolgármester volt Erzsébetvárosban. „Az ősbűnt a Hunvald-időszakban követték el, így azokat a barátait kellene kérdeznie a polgármesternek az ügyről, akik egy olyan cég létrehozásában vettek részt az ingatlanegyüttes hasznosítására, amelyikben csak negyvenkilenc százalékos kisebbségi tulajdona volt az önkormányzatnak” – szögezte le Bajkai István. Hozzátette: Niedermüller felvetésével szemben az értékesítéskor már nem volt a testület tagja, nem foglalkozott a témával, hiszen országgyűlési képviselővé választották. Ugyanakkor a mai alpolgármester, Kispál Tibor részt vett a döntésben. A polgármester választ kaphat tőle a kérdéseire – mondta.

„A DK-s polgármesternek inkább arra kellene válaszolnia, hogy miként működhetett bitcoinbánya bizalmasának, kampánya támogatójának, Borka-Szász Tamásnak az irodájában – folytatta Bajkai István. – Niedermüller Péter semmilyen felelősséget nem vállal a jobbkezének tekinthető politikus áramlopásáért. Sokatmondó, hogy kerüli a válaszokat egy olyan ügyben, amely során nem csupán az önkormányzat épületét, de az ott dolgozók életét is veszélybe sodorta egy rendkívül tűzveszélyes tevékenység.”

A polgármester vádjaira a helyi Fidesz közleményben válaszolt, amelyben arra emlékeztették a DK-s politikust, hogy az általa említett ügyben korábban egyhangúlag döntött a baloldali többségű testület, köztük a mai alpolgármesterei és képviselői is. A Fidesz egyúttal el­várja, hogy a polgármester bontsa fel az ügyvédi kamarai tagságából felfüggesztett, hatmilliárdos csalási ügyben a vádlottak padján ülő Czeglédy Csabával kötött szerződését.

Kapcsolódó írásaink